Newsroom

Παρόλη την κρίση που διερχόμαστε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε εξελιξη βρίσκονται σημαντικές διαδικασίες που προωθούν την ωρίμανση του σημαντικού ενεργειακού έργου για τον αγωγό EastMed, μία εκ των οποίων και το νομοσχέδιο που αποτελεί ουσιαστικά τον κυρωτικό νόμο της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον EastMed (που υπογράφηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 2 Ιανουαρίου) που έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί από τα κοινοβούλια των κρατών.

Σημειώνεται ότι με την κύρωση του νόμου θα δοθεί στη δημοσιότητα όλο το κείμενο της συμφωνίας, αν και το επίμαχο κομμάτι που αφορά στα θέματα ασφαλείας είναι διαθέσιμο ήδη από τις αρχές του έτους, όταν υπογράφηκε η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό.

Επιπρόσθετα, το έργο έχει εγκριθεί από την εθνική αρχή αδειοδοτήσεων για την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης, με την Κύπρο ωστόσο να βρίσκεται πιο πίσω σε ό,τι αφορά την εν λόγω διαδικασία.

Όπως είναι αναμενόμενο, η πανδημία επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις οπότε δεν είναι απίθανο να δούμε παρατάσεις στα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα. Ειδικότερα σε μία τέτοια συγκυρία πάντως, θετικά αξιολογείται το ισχυρό ενδιαφέρον του Ισραήλ που προτίθεται να προωθήσει εμπράκτως το έργο του EastMed σε μία περιοχή η οποία -ούτως η άλλως- χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά την καθαρά κατασκευαστική-επιχειρηματική πτυχή του EastMed, αυτή την περίοδο «τρέχουν» από τη ΔΕΠΑ κάποιες από διαγωνιστικές διαδικασίες για τις μελέτες σκοπιμότητας, όπου έχουν κατατεθεί προτάσεις όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις -και την τεχνική βοήθεια που απαιτείται σε αυτό το επίπεδο- σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η στρατηγική μελέτη σκοπιμότητας.

Στις εκκρεμότητες συμπεριλαμβάνονται η εκπόνηση λεπτομερών υποθαλάσσιων ερευνών (σ.σ. Detailed Marine Survey, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάθεση προσφορών), η αποκρυστάλλωση του ρυθμιστικού-αδειοδοτικού πλαισίου και η εξεύρεση ενός συμφέροντος χρηματοοικονομικού μοντέλου. Οι τρέχουσες μελέτες (οι οποίες αφορούν στο κατασκευαστικό, το περιβαλλοντικό και το αδειοδοτικό κομμάτι τόσο στο offshore όσο και στο onshore τμήμα του αγωγού), τοποθετούνται μεταξύ των βασικών και των αναλυτικών μελετών, τις οποίες θα αναλάβει μετέπειτα ο κατασκευαστής.

Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει πάντως το έργο να έχει ωριμάσει αρκετά σε ορίζοντα 2 ετών, προκειμένου να φτάσει στο στάδιο της τελικής επενδυτικής απόφασης (το λεγόμενο FID) η οποία θα δώσει  ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την υλοποίησή του.

Ένα στρατηγικό ενεργειακό έργο

Ο αγωγός εκτός από στρατηγικής σημασίας θα είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο και από κατασκευαστικής άποψης. Με συνολικό μήκος 1.900 χλμ., εκ των οποίων τα 1.300 υποθαλάσσια, ο EastMed θα έχει ως σημείο εκκίνησης το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Με εκτιμώμενη δυναμικότητα 320-350 GWh/d, που θα μπορούσε να αγγίξει και τις 510 GWh/d, αναλόγως και των ευρημάτων ανοιχτά της Κρήτης από όπου και θα διέρχεται, ο EastMed αποτελεί ένα τεράστιο ενεργειακό project με κόστος που θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να είναι ο βαθύτερος και μακρύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο. Σε επίπεδο ετήσιας δυναμικότητας, η αρχική χωρητικότητα του αγωγού θα ανέρχεται σε 10 δισ. κ.μ. με πρόβλεψη για επέκταση σε έως και 20 δισ. κ.μ.

Ο EastMed σε αδρές γραμμές, θα ακολουθήσει την εξής όδευση: Κοίτασμα Ανατολικής Μεσογείου-Κύπρος-Κρήτη-Πελοπόννησος-Δυτική Ελλάδα, όπου και θα συνδέεται με τον αγωγό Poseidon με κατεύθυνση τις Ιταλικές ακτές.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας