Newsroom

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μεγάλη επένδυση της ΕΝΤΕΚΑ και του αμερικανικού fund Quantum Energy Partners στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την έγκριση της ΑΕΠΟ του έργου.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια αναμένεται να συνεδριάσει για την έγκριση της αναθεωρημένης ΑΕΠΟ του μεγάλου αιολικού πάρκου 315 MW, το οποίο θα εγκατασταθεί στα σύνορα των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και αφορά τους Δήμους Νάουσας, Εορδαίας και Βέροιας.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η συνεδρίαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναμενόταν να πραγματοποιηθεί την τρέχουσα εβδομάδα, αλλά οι περιστάσεις δεν το επέτρεψαν. Η εξέλιξη αυτή λειτούργησε κάπως ανησυχητικά για την επένδυση, καθώς τη Δευτέρα έλεγε η περίοδος για τη δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΝ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Περιφέρεια ζήτησε και πέτυχε την παράταση της περιόδου της διαβούλευσης, ενώ η συνεδρίαση θα δρομολογηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας με αποτέλεσμα να κλείνει στα τέλη του μήνα ο κύκλος των γνωμοδοτήσεων των Περιφερειών για τη μεγάλη αυτή επένδυση.

Υπενθυμίζουμε πως οι δύο εταιρίες έχουν ήδη πάρει από τα τέλη Δεκεμβρίου την απαραίτητη έγκριση από την Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στις 18 του ίδιου μήνα δόθηκε και η σχετική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Η επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα

Η επένδυση αυτή έχει λάβει το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και από το ΥΠΕΝ εδώ και μία πενταετία, και ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον οι εταιρίες έχουν προχωρήσει σε τροποποίηση της ήδη εκδοθείσας ΑΕΠΟ καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των ανεμογεννητριών, αλλά θα εγκατασταθούν πιο σύγχρονες με μεγαλύτερη ισχύ.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχικός σχεδιασμός του έργου περιελάμβανε 155 ανεμογεννήτριες (ισχύος 3 MW έκαστη) που θα εγκαθίσταντο σε 7 αιολικά πάρκα, ενώ με τη νέα ΑΕΠΟ θα εγκατασταθούν 70 ανεμογεννήτριες σε 5 αιολικά πάρκα, οι οποίες θα ανέρχονται στα 4.5 MW έκαστη.

Εφόσον το έργο περάσει και από την επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα μπει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για μία επένδυση με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο και τηρείται κατά γράμμα. Μάλιστα, τα πρώτα 135 MW θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2023, με αποτέλεσμα η εκκίνηση των εργασιών κατασκευής να τοποθετείται περί τα μέσα του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα 200 MW θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2024.

Επενδύσεις στις ΑΠΕ και στην Πελοπόννησο

Ωστόσο, η δράση των δύο εταιριών δεν περιορίζεται μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και επεκτείνεται στην Πελοπόννησο, όπου και δρομολογείται η κατασκευή αιολικών πάρκων με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ τους να ανέρχεται στα 102 MW και την αξία της επένδυσης να υπολογίζεται στα 120 εκατ. Ευρώ.

Οι δύο εταιρίες μέσω της θυγατρικής τους, Αιολική Παναχαϊκού ΑΕ, θα προχωρήσουν στην κατασκευή αιολικών πάρκων στους Δήμους Τριπόλεως, Βόρειας Κυνουρίας και Αιγιαλείας, η οποία αναμένεται πως θα ξεκινήσει το 2022. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στα παραπάνω πάρκα θα ανέρχεται στα 33, 30 και 39 MW αντιστοίχως.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV