Βαγγέλης
Θάνος

Όλο και πιο συχνές είναι το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις έργων ΑΠΕ, που τροποποιούν την άδεια τους με στόχο την εισαγωγή διατάξεων αποθήκευσης. Με αυτόν τον τρόπο οι σταθμοί θα αξιοποιούν στο μέγιστο την απόδοση τους και θα εκμεταλλευθούν τις ώρες υψηλής παραγωγής.

Η αποθήκευση ενέργειας είναι κομβικό στοιχείο τόσο για ένα σταθερό ενεργειακό σύστημα όσο και για την διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε σε τροποποίηση τεσσάρων βεβαιώσεων παραγωγού που έχει στην κατοχή της για φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολική ισχύος 70,4 MW. Αντικείμενο των αλλαγών αποτελεί η προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

Με τα νέα δεδομένα οι σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν και ενέργεια αλλά όχι από το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εταιρεία εξασφάλισε τις αρχικές βεβαιώσεις για τα παραπάνω έργα το 2021 και το 2022. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη θέση της στις ΑΠΕ. Το μεγάλο χαρτοφυλάκιο διαθέτει ευρεία γκάμα έργων με όλων των ειδών τις τεχνολογίες στην “πράσινη” ενέργεια.

Οι σταθμοί

Το μεγαλύτερο φωτοβολατικό ισχύος 35 MW, θα υλοποιηθεί στη θέση “Καβάλα-Μαντριά”, του Δήμου Ρήγα Φεραίου στη Θεσσαλία. Η εγκαταστεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης φτάνει στις 89,4 MWh

Το δεύτερο προτζεκτ είναι μέγιστης ισχύος παραγωγής 22 MW. Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν στη θέση “Περιβλεπτο 2”. Το σημείο βρίσκεται στα σύνορα των Δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου. Για το συγκεκριμένο έργο η εγκαταστεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης φτάνει στις 53,7 MWh

Τα δυο μικρότερα φωτοβολταικά είναι ισχύος 7,7 και 5,7 MW. Το πρώτο θα βρίσκεται στη θέση “Περίβλεπτο 2”, στο Δημο Ρήγα Φεραίου και ο σταθμός αποθήκευσης θα έχει εγκαταστεστημένη χωρητικότητα 20,1 MWh.

Το δεύτερο ( 5,7 MW) θα κατασκευαστεί στη θέση Ελευθεροχώρι 2, στον ίδιο Δήμο. Τα σχέδια προβλέπουν πως η εγκαταστεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης ειναι τα τάξης των MWh

Ζωτικό στοιχείο η αποθήκευση

Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό για τον ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος. Είναι πλέον κοινή παραδοχή πως για να φτάσει η ημέρα που θα κυριαρχήσουν πλήρως οι ΑΠΕ χρειάζεται να αναπτυχθούν και αντίστοιχες μονάδες αποθήκευσης, με στόχο την εξισορρόπηση και την σταθεροποίηση του συστήματος.

Μάλιστα το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ αναφέρει ότι η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ θα πρέπει να βαδίσει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης ενέργειας.

Για αυτό το λόγο το αναμένεται άνθιση των έργων αποθήκευσης ενώ πολλά πρότζεκτ που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί θα κάνουν μικρή στροφή για εισαγωγή συσσωρευτών. Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων αποθήκευσης μέχρι το 2030 θα προβλέπεται να φτάνει στα 8,1 GW . Τα 5,6 GW από αυτά θα είναι μπαταρίες και τα 2,5 GW μονάδες αντλησιοταμίευσης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας