Newsroom

Εντός του 2025 αναμένονται εξελίξεις για τα έργα της οριοθέτησης του ρέματος Δενδροποτάμου και την Περιφερειακή Τάφρο, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» Σωτήρη Αβραμόπουλου.

Ο κ. Μπίλλιας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η οριοθέτηση του ρέματος Δενδροποτάμου και των συμβαλλόντων ρεμάτων στο Δενδροπόταμο έχει χαρακτηριστεί έργο εθνικής σημασίας» και γνωστοποίησε ότι «έχει δημοπρατηθεί η μελέτη, έχει υπογραφεί η σύμβαση και έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη των υδραυλικών. Η περιβαλλοντική μελέτη πέρασε από τη διαδικασία της διαβούλευσης και αναμένεται μέσα στο 2025 να ολοκληρωθεί ώστε μετά να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι από το υπουργείο για να χρηματοδοτηθεί το έργο».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το ίδιο συμβαίνει και με την Περιφερειακή Τάφρο και τα συμβαλλόμενα ρέματα. «Περίπου στην ίδια χρονική διαδικασία είναι το συγκεκριμένο έργο και έχει πάει για περιβαλλοντική αδειοδότηση» είπε. Για τη διευθέτηση του ποταμού Ανθεμούντα σχολίασε ότι «εκκρεμεί στο υπουργείο Υποδομών και έχει καθυστερήσει η διευθέτηση του ποταμού» ενώ πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό το έργο, δυστυχώς, ούτε η μελέτη δεν έχει δημοπρατηθεί».

H εικόνα των αντιπλημμυρικών στα ρέματα του Δήμου Παύλου Μελά

Σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία στο Δήμο Παύλου Μελά ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πριν από τρία χρόνια τέτοιες μέρες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε πλημμύρα στην περιοχή ενώ πέρσι επαναλήφθηκαν περιστατικά με πλημμυρισμένα σπίτια και κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Ο ίδιος έκανε λόγο για παντελή απουσία έργων και υποδομών πολιτικής προστασίας έναντι πλημμυρών και για «τραγικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση απαραίτητων έργων με βασική ευθύνη διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά και διοικήσεων σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων στο μέτρο που τους αναλογεί».

Απαντώντας στον κ. Αβραμόπουλο, ο κ. Μπίλλιας σημείωσε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας επικαιροποίησαν και τροποποίησαν τις μελέτες για τη διευθέτηση και οριοθέτηση των ρεμάτων των Δ.Ε Πεύκων και Πολίχνης, του ρέματος της Ευκαρπίας και το δίκτυο ομβρίων της Νικόπολης του δήμου Παύλου Μελά προκειμένου να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Επιπλέον εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το έργο της διευθέτησης του ρέματος της Ευκαρπίας, τρποποιήθηκε και επικαιροποιήθηκε η μελέτη για να μπορέσει να δημοπρατηθεί. Το έργο δημοπρατήθηκε την 1η Αυγούστου του 2023, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού, υπήρξε ένσταση – προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο των οικονομικών φορέων κατά της απόφασης της ανακήρυξης αναδόχου για το συγκεκριμένο έργο και η δικάσιμος έχει προσδιοριστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου 2024.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο ομβρίων της Νικόπολης του δήμου Παύλου Μελά, μέσα από τριμερή προγραμματική σύμβαση, το έργο ανέλαβε να το δημοπρατήσει και να το υλοποιήσει η ΑΝΕΘ, ο αναπτυξιακός φορέας της Θεσσαλονίκης στις 26 -9 -2023, και τότε υποβλήθηκαν προσφορές. Επίσης όμως ξεκίνησε μια διαδικασία ενστάσεων και προσφυγών στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και η δικάσιμος προσδιορίστηκε στις 30 Μαΐου του 2024. Το δικαστήριο έγινε και αναμένεται η απόφασή του.

Το τρίτο έργο αφορά στη διευθέτηση και οριοθέτηση των ρεμάτων Πεύκων και Πολίχνης, το περίφημο ρέμα Ξηροποτάμου. Το υπουργείο έχει στείλει το έργο στην Περιφέρεια, είναι προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και στη μελέτη προβλέπεται η ανάγκη τροποποίηση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Παύλου Μελά, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Παρόλα αυτά μια τροποποίηση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου διαρκεί δυο με τρία χρόνια και για να μην χαθεί χρόνος αποφασίστηκε από την περιφέρεια να ενταχθεί το τμήμα του έργου στο Περιφερειακό της πρόγραμμα, ώστε να χρηματοδοτηθεί και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV