Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος οι εργασίες στο Τατόι

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Τατόι

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε μία σύντομη ενημέρωση για την πορεία των εργασιών που εκτελούνται από το ΥΠΠΟΑ στον ιστορικό πυρήνα του π. Βασιλικού Κτήματος Τατοϊου. Η εκπόνηση των μελετών και η υλοποίηση των έργων προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αφορούν σε αποκαταστάσεις των κτηρίων-μνημείων, καθώς και σε μελέτες και έργα γενικότερων υποδομών του κτήματος, όπως δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, πυρασφάλειας, περιφράξεων.

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί μετά την παρουσίαση της Μελέτης Βιωσιμότητας του Κτήματος στον Πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους Υπουργούς, τους Δημάρχους και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της σχετικής εγκρίσεώς της, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής με έργο τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του Κτήματος.

Η Επιτροπή αποτελείται από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ως Πρόεδρο, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, τον Γ.Γ. Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Διδασκάλου, τον Γ.Γ. Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη και τον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισήμανε κεντρικά σημεία της Μελέτης Βιωσιμότητας, η οποία διαμορφώνει μια οριστική πρόταση για την ανάπτυξη του Κτήματος Τατοΐου, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, ελκυστικό για όλες τις ηλικίες, κατά την διάρκεια όλου του έτους, μέσω φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων, που ταυτόχρονα θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητά του.

Για την διαμόρφωση και κυρίως την υλοποίηση του προγράμματος τέθηκαν δύο βασικές αρχές: Ο σεβασμός στην Ιστορία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία και η Οικονομική Βιωσιμότητα.

Για την διαμόρφωση της τελικής πρότασης των σχεδίων ανάπτυξης μελετήθηκαν καλές πρακτικές από 18 επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, τόσο ως προς την ανάπτυξη της δασικής αναψυχής όσο και ως προς την πολιτιστική αξιοποίηση κτηρίων ανακτόρων και συνοδών αγροτικών και λοιπών συγκροτημάτων, με έμφαση σε αυτά που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με το Κτήμα Τατοΐου.

Διαμορφώθηκαν τρία σχέδια ανάπτυξης των οποίων μελετήθηκε η βιωσιμότητα τους, λαμβάνοντας υπόψιν και τις συνέργειες που δημιουργούνται στο ολικό σχἐδιο στο οποίο εντάσσονται. Αποφασίστηκε μα ακολουθηθεί το δεύτερο σχέδιο, ενώ να δημιουργηθούν -σε επίπεδο θεσμικών ρυθμίσεων- προϋποθέσεις για την εφαρμογή και μέρους του τρίτου σχεδίου, αν κριθεί αναγκαίο σε υστερότερο χρόνο.

Και για τα τρία σχέδια εξετάστηκαν 5 θεματικές ενότητες που αποτέλεσαν βασικά στοιχεία του ολικού σχεδίου ανάπτυξης, προσδίδοντας στο Κτήμα ενιαίο χαρακτήρα και ταυτότητα, ώστε να μπορεί να προσελκύσει μια κρίσιμη μάζα επισκεπτών. Ανά θεματική κατεύθυνση προτείνονται παρεμβάσεις που ανά σενάριο αλλάζει η έντασή τους.

Ιστορία και Πολιτισμός

Υπαίθρια Άθληση και Αναψυχή

Αγροτική Οικονομία

Έρευνα και Γνώση

Ευεξία και Ηρεμία

Η φάση αυτή ολοκληρώνεται με:

την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων του Κτήματος Τατοΐου (προσωρινά υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων/ ΥΠΠΟΑ),

την σύνταξη ενός αναλυτικού προγράμματος διαχείρισης έργου με καταγραφή των ενεργειών και αλληλεξαρτήσεων για την υλοποίησή του, καθώς και

την πρόταση οργανωτικού σχήματος για την διευθέτηση και τον συντονισμό των επιμέρους αρμόδιων κρατικών φορέων, καθώς και πρόταση δομής Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα συμβάλλει, υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών, στην υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης του Κτήματος.

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps