Βαγγέλης
Θάνος

Με σταθερά βήματα προχωράει το μεγάλο φωτοβολταϊκό της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν συσταθεί, και αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με ισχύ 110 MW. Η συγκεκριμένη υποδομή θα αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αυτοπαραγωγής και εικονικού συμψηφισμού στη χώρα.

Τη Δευτέρα 11/04/2022 ο Πρόεδρος των Ενεργειακών Κοινοτήτων και Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης κατέθεσε αίτημα για την έγκριση των όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ.

Συνοδεία συνεργατών και μελετητών του έργου, ο κ. Δημητρογιάννης μετέβη στις κεντρικές υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ και κατέθεσε τους φακέλους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπου και υπέγραψε τα σχετικά αιτήματα. Έτσι με αυτό το τρόπο ολοκληρώνονται σε μεγάλο βαθμό το αδειοδοτικά στάδια για το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό έργο .

Τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση περιλαμβάνουν τα τεχνικά στοιχεία ,τη χρηματοδότηση και εν τέλει την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Για την ολοκλήρωση αυτού του mega φωτοβολταϊκού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει υλοποιήσει τις απαραίτητες διαδικασίες με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να μετατρέψει την Δυτική Ελλάδα σε έναν ενεργειακό κόμβο, γι αυτό κι όλες οι ενέργειες οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτότητα έργου

Ο προϋπολογισμός για το φωτοβολταϊκό αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ και η ισχύς του θα φτάνει τα 110 MW. Σε πραγματικά νούμερα, η συγκεκριμένη ισχύς μπορεί να τροφοδοτεί σχεδόν 17.000 νοικοκυριά.

Στις αρχές του χρόνου είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία η παραχώρηση του κτήματος POLDER από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς τις Ενεργειακές Κοινότητες. Με αυτόν τον τρόπο είχε βρεθεί το “γήπεδο” που θα φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις του σταθμού.

Στόχος των υπευθύνων είναι, αφού ολοκληρωθούν όλα τα αδειοδοτικά στάδια και πλέον το έργο τεθεί προς υλοποίηση, να είναι έτοιμο εντός 18 μηνών.

Πρωτοποριακό μοντέλο

Κύριος του έργου θα είναι οι επτά ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας. Οι επτά ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή συνολικά 60 φορέων σχηματίζουν ένα κοινό μέτωπο που έχει ως στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα. Μέλη των κοινοτήτων αποτελούν η περιφέρεια, δήμοι , εταιρείες ύδρευσης και λοιπά νομικά πρόσωπα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το εύρος των κοινοτήτων φτάνει σε περισσότερους από 300.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σε 11 διαφορετικούς δήμους, εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν τους εταίρους του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder της περιοχής του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων. Η περιοχή ανάπτυξης του έργου βρίσκεται κοντά στα ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Το κλίμα της περιοχής στο μέλλον

Την ίδια στιγμή, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το Περιφερειακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή, επιταχύνοντας έτσι τις διαδικασίες που αφορούν την γρήγορη ολοκλήρωση επικύρωσης του Σχεδίου προσαρμογής στη Δυτική Ελλάδα.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι από τις μελέτες και αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί προκύπτει ότι το κλίμα της Δυτικής Ελλάδας θα είναι τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και ξηρό. Επιπλέον θα υπάρξει μια σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, και ταυτόχρονα αναμένεται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων φαινομένων, κυρίως ξηρασία, πλημμύρες και κύματα καύσωνα. Στις κλιματικές μεταβολές που αναμένεται να επηρεάσουν την Περιφέρεια συγκαταλέγεται και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας