Βαγγέλης
Θάνος

Με σταθερό βηματισμό ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο της πράσινης ενέργειας η Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ.

Η εταιρεία είδε άλλο ένα δικό της πρότζεκτ να παίρνει το “πράσινο φως” από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τους περιβαλλοντικούς όρους με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία του. Πρόκειται για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 90 MW.

H Χ. Ρόκας, μέλος του ομίλου Iberdrola, χτίζει ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο στον τομέα των ΑΠΕ. Φωτοβολταϊκά, αιολικά και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας ανήκουν στην πλούσια ατζέντα αδειών που έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής από τη ΡΑΕ.

Η τελευταία χρονικά εξέλιξη, αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος 90 MW, στη θέση Πλάτος VIII, καθώς και των συνοδών έργων. Οι υποδομές προβλέπεται να αναπτυχθούν στο Δήμο Αμφιλοχίας.

Η εξασφάλιση των περιβαλλοντικών όρων είναι το βασικότερο στοιχείο στο αδειοδοτικό οικοδόμημα. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για να πάρει το πρότζεκτ και όρους σύνδεσης από τους Διαχειριστές για να περάσει σταδιακά στη φάση κατασκευής.

Σύμφωνα με τα σχέδια οι υποδομές του σταθμού θα αναπτυχθούν σε τέσσερα διαφορετικά γήπεδα. Οι παραπάνω θέσεις επιλέχθηκαν έτσι ώστε να εκμεταλλευθούν στον μέγιστο βαθμό οι υφιστάμενοι αγροτικοί δρόμοι και ο κοινός με άλλα έργα ΑΠΕ, υποσταθμός στη θέση “Πλάτος”. Ο υποσταθμός έχει ήδη αδειοδοτηθεί, ως συνοδό έργο άλλων σταθμών, της ίδιας εταιρείας.

Για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού σταθμού με το σύστημα μεταφοράς ενέργειας προβλέπεται η κατασκευή υπόγειου δικτύου μέσης τάσης. Με το δίκτυο θα συνδέει τους οικίσκους ελέγχου των του φωτοβολταιϊκού με τον Υ/Σ στη θέση “Πλάτος”. Το φωτοβολταϊκό σταθμός θα συνδεθεί με το σύστημα μέσω της γραμμής ΥΤ 150kV «Άκτιο- Καστράκι».

Η έκταση των παρεμβάσεων και των συνοδών έργων επισφραγίζει πως η υλοποίηση έργων ΑΠΕ, είναι μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων

Η Χ. Ρόκας, με βασικό μέτοχο την ισπανική Iberdrola κορυφαία στις ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργεί ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, στη χώρας μας.

Μάλιστα η εταιρεία, από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει στην κατοχή της άδεια για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά που δρομολογούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για έργο ισχύος 450 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 450 MW, στο Δήμο Γρεβενών.

Πριν από λίγο καιρό η εταιρεία έβαλε στην “πρίζα” ακόμα έναν αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύς 50 MW, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Με αυτό το έργο η αιολική εγκατεστημένη ισχύς της Iberdrola Rokas στην Ελλάδα φτάνει στα 365 MW.

Επιπροσθέτως, δρομολογεί και την κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών, καθώς εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ τις απαραίτητες άδειες.

Η περάτωση έργων ΑΠΕ, καθορίζεται εν πολλοίς από το προφίλ του επενδυτή. Τέτοια έργα απαιτούν μεγάλα κεφάλαια και αντίστοιχη εμπειρία ούτως ώστε να φτάσουν στην τελική γραμμή. Είναι γεγονός πως όσο ισχυρότερος είναι ο φορέας του έργου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να κατασκευαστεί το έργο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV