Βαγγέλης
Θάνος

Μια ακόμα θετική εξέλιξη σημειώθηκε για ένα τεράστιο ενεργειακό πρότζεκτ , καθώς με τη σύμφωνη γνώμη και του Συμβουλίου της Επικρατείας προχωράει πλέον το υβριδικό έργο στο Αμάρι της Κρήτης.

Σύμφωνα με  τα όσα προκύπτουν από το διατακτικό – καθώς ακόμα η σχετική απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί – το ΣτΕ απέρριψε σχεδόν όλες τις αιτιάσεις που είχαν διατυπωθεί κατά της υλοποίησης του έργου του Αμαρίου,  ενώ για τα μόλις δύο ζητήματα που αναγνώρισε το ΣτΕ, οι σχετικές λύσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν εντόπισε κανένα απολύτως ζήτημα με το αντλησιοταμιευτικό μέρος του έργου.  Σε ό,τι αφορά στο σκέλος του αιολικού πάρκου, αναγνώρισε μόνο την ανάγκη εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, καθώς και απομάκρυνσης 4 ανεμογεννητριών.

Αμφότερα τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη αντιμετωπιστεί, καθώς η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί, ενώ νωρίτερα μέσα στη χρονιά εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές τροποποίηση του σχεδιασμού του αιολικού πάρκου,  με την οποία μειώνεται ο αριθμός των ανεμογεννητριών , χωρίς ωστόσο  να επηρεάζεται η συνολική ισχύς του πάρκου (72 MW).

Ταυτότητα έργου

Το υβριδικό έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι της Κρήτης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα.

Πρακτικά, το έργο προβλέπει την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, αξιοποιώντας τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, η οποία είναι ο μόνος τρόπος αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ, καλύπτοντας πιθανά προβλήματα ευστάθειας του συστήματος λόγω της απρόβλεπτης φύσης της παραγωγής των ΑΠΕ. Γι’ αυτό και οι λύσεις αποθήκευσης με αυξημένη προστιθέμενη αξία, όπως τα υβριδικά και η αντλησιοταμίευση, αποτελούν προτεραιότητα συνολικά για την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας κοινοτική χρηματοδότηση και στήριξη, ενώ το συγκεκριμένο έχει ενταχθεί από την κυβέρνηση και στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Πέρα όμως από την εθνική και ευρωπαϊκή σημασία του έργου, εξαιρετικά σημαντική είναι και η συμβολή του στην τοπική κοινωνία,. Σύμφωνα με τα σχέδια, αναμένεται να δημιουργήσει  σχεδόν 1.000 νέες θέσεις εργασίας με την εκκίνηση του έργου και τουλάχιστον 100 για την περίοδο που θα λειτουργεί.

Επιπροσθέτως, αναμένεται να τροφοδοτεί τους τοπικούς δήμους και κοινότητες με 110 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα σε ορίζοντα 25ετίας, εξασφαλίζει στους κατοίκους μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και προστατεύει τοπικά από ακραία καιρικά φαινόμενα,  όπως πλημμύρες.

Στρατηγική επένδυση

Να σημειώσουμε πως το έργο έχει λάβει το πράσινο φως από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων  για  την ένταξη του  στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση και ταχύτητα στις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να τεθεί σε τροχιά κατασκευής.

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Αμάρι της Κρήτης, είναι από τις υποδομές που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην εποχή της πράσινης ενέργειας  και  πρόκειται να σπρώξουν τη χώρα γρηγορότερα στην ενεργειακή μετάβαση που επιχειρεί. Παράλληλα αποτελεί και έναν πυλώνα ασφαλείας για να επιτευχθεί με ασφάλεια η συγκεκριμένη μετάβαση , χωρίς να προκαλέσει τριγμούς στο σύστημα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV