Newsroom

Στα σκαριά βρίσκεται νέος φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος  25,68 MW στη Θεσσαλία.

Το έργο βρίσκεται σε σημείο καμπής όσον αφορά την αδειοδοτική του ωρίμανση καθώς τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το σχέδιο προωθείται από την ΑΝΑΞ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ. Ο εκτιμόμενος προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού (Φ/Β σταθμού) με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 25,68 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια πρόκειται να τοποθετηθούν σε δύο (2) γήπεδα συνολικής επιφάνειας 247.263,08 m2, εντός του πολυγώνου Βεβαίωσης Παραγωγού της ΡΑΕ.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός προτείνεται να διασυνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) μέσω προσθήκης νέου Μετασχηματιστή 33/150 kV στον υφιστάμενο Υποσταθμό Ανύψωσης Μέσης/Υψηλής Τάσης «Βούναινα», ο οποίος βρίσκεται στην όδευση της Γραμμής Μεταφοράς 150kV «Λαμία – Πτολεμαΐδα». Η διασύνδεση του Φ/Β σταθμού με τον υφιστάμενο Υποσταθμό «Βούναινα» θα γίνει μέσω υπόγειου δικτύου Μέσης Τάσης (33kV). Το υπό μελέτη έργο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και θα είναι διασυνδεδεμένο με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

Τα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία του υπό μελέτη έργου εντοπίζονται στην αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού της χώρας για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους και στην ενίσχυση της διαθέσιμης ισχύος (ενεργειακής ασφάλειας της χώρας), καθιστώντας λιγότερο εξαρτημένο το εθνικό σύστημα μεταφοράς. Η ενίσχυση του ποσοστού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ του ενεργειακού μίγματος της χώρας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, οφέλη από τη μείωση αέριων ρύπων που συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, όπως π.χ. CO2 και NOX, που θα εκπέμπονταν από τη χρήση συμβατικών καυσίμων, καθώς και οφέλη από την εξοικονόμηση φυσικών πόρων όπως τα ορυκτά καύσιμα. Οι δεσμευτικές συνθήκες τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού μίγματος και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε αυτό, επιτάσσουν κλιμάκωση των προσπαθειών όλων των κρατών – μελών προς αυτή την κατεύθυνση, για την αποφυγή χρηματικών κυρώσεων, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας