Βαγγέλης
Θάνος

Με σταθερά βήματα βαδίζει η κατασκευή της μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στην Κομοτηνή . Το έργο προωθεί η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, εταιρεία που έχουν συστήσει από κοινού δύο εκ των κορυφαίων παραγόντων της ενέργειας , όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil.

Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο Αεριοστροβιλικό Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, εγκατεστημένης ισχύος 877 MW. Η μονάδα θα εγκατασταθεί στη Βιομηχανική Περιοχής της Κομοτηνής.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2024.

Η υλοποίηση του νέου υπερσύγχρονου σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς έρχεται να καλύψει τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα. Παράλληλα θα αποτελέσει παράγοντα ασφαλείας για το σύστημα, σε μια περίοδο που η σταθερότητα είναι ζητούμενο. Η κατασκευή της μονάδας έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Σταθερή πορεία των εργασιών

Με ένα εντυπωσιακό βίντεο που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δείχνει στο κοινό πως εξελίσσονται τα έργα στη μονάδα και πως τοποθετήθηκε το κομμάτι που αποτελεί την “καρδιά” του έργου. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ο αεριοστρόβιλος που  μπήκε στη θέση του ούτως ώστε βήμα-βήμα να φτάσουμε στην ολοκλήρωση του έργου.

Οι εικόνες από το χώρο που εξελίσσονται οι εργασίες είναι ομολογουμένως εντυπωσιακές (δείτε εδώ).

Στη δημοσίευση της η ΤΕΡΝΑ αναφέρει,  “Ο αεριοστρόβιλος της νέας υπερσύγχρονης μονάδας στην Κομοτηνή μπήκε στη θέση του!

Η παραλαβή, εκφόρτωση, μεταφορά σε μήκος περίπου 60 χιλιομέτρων και η τοποθέτηση του ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, με την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες των νομών Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την ικανότητα μας να υλοποιούμε σύνθετα έργα, υψηλών απαιτήσεων.

Στο πλαίσιο της μεταφοράς του, η ΤΕΡΝΑ πραγματοποίησε καθαρισμούς τεχνικών έργων και οδών, βελτιώσεις οδοποιίας και ιρλανδικών διαβάσεων, καθώς και προσωρινές υποστυλώσεις γεφυρών και τεχνικών έργων, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής θα παραμείνουν στη διάθεση των τοπικών κοινωνιών.
Ο αεριοστρόβιλος 9000HL της SIEMENS ENERGY αποτελεί την αιχμή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Υπενθυμίζεται ότι η νέα μονάδα αναπτύσσεται από κοινού από τους Ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ”.

Το έργο

Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική ισχύς του έργου θα φτάνει τα 877 ΜW . Η νέα μονάδα χαρακτηρίζεται ως “μονάδα μετάβασης” καθώς θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο. Στην ουσία πρόκειται για ένα βήμα απομάκρυνσης από το λιγνίτη με κατεύθυνση την πράσινη ενέργεια και ενδιάμεσο σταθμό στο φυσικό αέριο.

Η υλοποίηση του νέου υπερσύγχρονου σταθμού είναι κομβικής σημασίας, καθώς έρχεται την κατάλληλη στιγμή ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας οι οποίες θα προκύψουν από τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής στην περιοχή όπως είναι αυτές της Καρδιάς και του Αμύνταιου.

Ο βασικός εξοπλισμός της μονάδας θα προέλθει από τη Siemens.

Τα οφέλη του έργου δεν περιορίζονται μόνο σε ενεργειακό επίπεδο καθώς θα προσφέρουν και θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού θα δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις θα ανοίξουν την περίοδο που η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV