Βαγγέλης
Θάνος

Ακόμα μια υποδομή για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας έκανε ένα σημαντικό βήμα στην αδειοδοτική διαδικασία. Πλέον κρίνεται πολύ σημαντικό, τα έργα αποθήκευσης να τίθενται σε τροχιά κατασκευής ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης που έχουν τεθεί με ορίζοντα το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άναψε το πράσινο φως στους περιβαλλοντικούς όρους σε σχέδιο, της Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ’’. Πρόκειται για σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΑΗΕ) με ονομασία «Σκούρτα Ι» , ισχύος 144 MW, στο Δήμο Θηβαίων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων θεωρείται το πιο σημαντικό στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Παράγοντες του ενεργειακού κλάδου, εκτιμούν πως η αποθήκευση ενέργειας , είτε με τη μέθοδο των συσσωρευτών, είτε με την αντλησιοταμίευση, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο άλλωστε, εξετάζεται το θέμα κάθε σχέδιο για νέα έργα ΑΠΕ, όπως αιολικά ή φωτοβολταϊκά, να προβλέπει και τμήμα αποθήκευσης εντός του σταθμού. Αυτό θα συμβάλει ώστε η πλεονάζουσα ενέργεια να μην μένει αναξιοποίητη.

Χαρακτηριστικά του έργου

Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας το έργο θα περιλαμβάνει εγκατάσταση 576 κύβων συσσωρευτών, συνολικής χωρητικότητας 288 ΜWh.

Ακόμα προβλέπεται εγκατάσταση οικίσκου για έλεγχο της μονάδας, από τον οποίο θα αναχωρεί η εξωτερική διασυνδετική γραμμή μεταφοράς μέσης τάσης.

Στα πλαίσια του έργου θα γίνει και κατασκευή εξωτερικής υπόγειας γραμμής για διασύνδεση του έργου με το νέο Υποσταθμού «Σκούρτα ΙΙ», ο οποίος αδειοδοτείται περιβαλλοντικά ως συνοδό έργο του ΑΣΠΗΕ ισχύος 18 MW στη θέση «Ροκάνι – Κάφα».

Ζωτικό κομμάτι η αποθήκευση

Η αποθήκευση ενέργειας κρίνεται ζωτικής σημασίας για το πρασίνισμα του ενεργειακού κλάδου. Για αυτό λοιπόν, βάσει του νέου αναθεωρημένου σχεδίου για το κλιμα και την ενέργεια, στόχος είναι η ισχύς των πράσινων έργων να φτάσει τα 28 GW, μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εγκατασταθούν επιπλέον 18 GW. Ανάμεσα στα νέα έργα περιλαμβάνονται και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, περίπου 7 με 8 GW, όπως μπαταρίες και αντλησιοταμίευση.

Ακόμα ένα γεγονός που επισφραγίζει την σπουδαιότητα των υποδομών αποθήκευσης, αποτελεί το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτων για αντίστοιχα έργα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, στον κύκλο Οκτωβρίου οι αιτήσεις βεβαιώσεων για υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, ήταν περισσότερες από 50 με την ισχύς τους να ξεπερνάει τα 500 MW.

Οφέλη της αποθήκευσης

Τα οφέλη της αποθήκευσης ενέργειας είναι πολλά, καθώς μπορεί να αποθηκεύεται, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί μεταγενέστερα, όποτε παρουσιαστεί ανάγκη. Για παράδειγμα σε ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες είτε πολύ υψηλές , είτε χαμηλές, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη.

Επιπλέον οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης των ανισορροπιών που προκαλούνται από την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (λόγω της μεταβλητότητας που παρουσιάζουν), όπως η ηλιακή και η αιολική, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, η παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με την επικράτηση των ΑΠΕ να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μονάδων που παράγουν ενέργεια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας