Newsroom

Συντελέστηκε ένα σημαντικό βήμα για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου σταθμού φυσικού αερίου (FSRU) Αλεξαναδρούπολης, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δημοσίευσε σε ΦΕΚ την τελική απόφαση για την εξαίρεση της μονάδας από την πρόσβαση τρίτων.

Η αίτηση ακολουθεί τη σχετική κοινοτική καθώς και τον ελληνικό ενεργειακό νόμο 4001/2011. Εκτός από την εξαίρεση τρίτων, ενώ ζητείται οι μέτοχοι του FSRU να εξαιρεθούν από τις υποχρεώσεις διαχωρισμού των συστημάτων μεταφοράς και των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς, βάσει του οποίου τα πρόσωπα που ασκούν έλεγχο επί διαχειριστή συστήματος μεταφοράς δεν επιτρέπεται να εκτελούν δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας.

Η εξέλιξη αυτή επιταχύνει την τελική επενδυτική απόφαση των εταιριών που μετέχουν στο έργο (Final Investment Decision-FID) εντός των επόμενων μηνών, και επόμενο βήμα είναι η υπογραφή των συμβάσεων με τις εταιρίες που επιλέχθηκαν από τους σχετικούς διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας καθώς και των αγωγών σύνδεσης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ)

Το εν λόγω έργο αναπτύσσεται από την εταιρία Gastrade Α.Ε. στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι με ίσο ποσοστό (20% έκαστος) ο Όμιλος Κοπελούζου (μέσω της θυγατρικής του DAMCO ENERGY), η Gaslog, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ και η Bulgartransgaz.

Πρόκειται για ένα κομβικό έργο για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, καθώς θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών και τις οδούς ενεργειακού εφοδιασμού φυσικού αερίου. Επίσης, μέσω της νέας αυτής μονάδας προωθείται ο ανταγωνισμός και αναπτύσσεται η δημιουργία ενός Κόμβου (Hub) Συναλλαγών Φυσικού Αερίου στην περιοχή.

Ο πλωτός σταθμός θα κατασκευαστεί νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε απόσταση 17 χιλιομέτρων και η ετήσια χωρητικότητα του υπολογίζεται στα 5.5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm/έτος) και χωρητικότητα αποθήκευσης ΥΦΑ 170000 κυβικών μέτρων.

Η σύνδεση του FSRU με το ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου) θα γίνει μέσω αγωγού έκτασης 28 χιλιομέτρων και μέσω αυτού το αεριοποιημένο φυσικό αέριο θα προωθείται στη χώρα μας, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV