Ακόμα μία μεγάλη επένδυση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, ενώ “αυξάνεται και πληθύνεται” η ισχύς της. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη νέα μεγάλη επένδυση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε συνεργασία με την EDP Renewables, η οποία εντάχθηκε στο ειδικό επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Πρόκειται για τα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 470 MW της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα οποία οριοθετούνται στην Εύβοια, που συγκεντρώνει σταθερά το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών και διεθνών εταιριών για έργα ΑΠΕ με βάση τον άνεμο.
Προχωρούν οι πρώτες άδειες-Αυξάνεται η συνολική ισχύς
Όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, το έργο έχει λάβει την άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (460 από τα 470 MW). Η εν λόγω άδεια αφορά στη Βεβαίωση Παραγωγού που εκδίδει η ΡΑΕ και είναι το πρώτο βήμα στο μαραθώνιο των αδειοδοτήσεων για την εκκίνηση ενός έργου ΑΠΕ, ενώ σύμφωνα με πηγές της εταιρίας το επόμενο βήμα είναι η εξέταση και η έγκριση της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) από το ΥΠΕΝ.
Ωστόσο, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δε σταματάει εκεί και επιδιώκει την αύξηση της ισχύος του έργου σχεδόν στο μισό GW. Αυτό συμβαίνει, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρία έχει υποβάλλει νέα αίτηση στη ΡΑΕ για επιπλέον 35 MW ισχύος μέσα από τον κύκλο του Φεβρουαρίου του 2021.
Επιπλέον, η εταιρία εκτιμάει πως το έργο θα έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες (Βεβαίωση Παραγωγού, Εγκρίσεις Περιφερειών-Δήμων, και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΝ) εντός 3ετίας. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως πρόκειται για μία γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης -ένεκα της ένταξης στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων– ειδάλλως το έργο θα καθυστερούσε λόγω των “Στενωπών της Γραφειοκρατίας”.
Εφόσον το έργο θα έχει λάβει τις άδειες, τότε θα μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του, η οποία αναμένεται πως θα διαρκέσει 2,5 χρόνια, ενώ τα πάρκα έχουν λάβει άδεια λειτουργίας για 20 έτη. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως έως το 2027 θα έχει προστεθεί επιπλέον μισό GW σε ΑΠΕ μέσω αιολικής ενέργειας φέρνοντας την Ελλάδα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και το masterplan απολιγνιτοποίησης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.
Τι αφορά το έργο
Το έργο αφορά στα αιολικά πάρκα που επιδιώκει να αναπτύξει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με το κόστος της επένδυσης να αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ με την εταιρία να διπλασιάζει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της. Αναλυτικότερα αφορά στη δημιουργία 8 αιολικών πάρκων τα οποία θα αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες. Μάλιστα η κατανομή των αιολικών πάρκων οριοθετείται ως εξής:
Βόρεια-Κεντρικη Εύβοια: 4 αιολικά πάρκα, και
Νότια Εύβοια: 4 αιολικά πάρκα
Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ταυτόχρονα θα υπάρξουν και σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία καθώς εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν 108 θέσεις εργασίας.
Τα εμπόδια
Ωστόσο, όπως κάθε μεγάλο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα, τα αιολικά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Εύβοια έχουν έρθει αντιμέτωπα με αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα υπάρχει κύμα αντιδράσεων από τους Δημάρχους της Ευβοίας, καθώς προχώρησαν σε ψήφισμα το οποίο απέστειλαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ και ο Περιφερειάρχης έχει εκδηλώσει τις αντιρρήσεις του επικαλούμενους περιβαλλοντικούς λόγους.
Προς το παρόν, βέβαια, οι αντιδράσεις αυτές δεν εμποδίζουν την πορεία του έργου, καθώς κάνει τα πρώτα αδειοδοτικά του βήματα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας