Μαρίνα
Ξυπνητού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη μεταφορά της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «ΗΡΩΝ 1» στη Κρήτη σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025 το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική.

Το deal μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου έπειτα από σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσία του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΑΕΥ και προέβλεπε πως η μονάδα «ΗΡΩΝ 1» η οποία αποτελείται από τρεις αεροστροβίλους συνολικής ισχύος 147 MW, θα μεταφερθεί στην Κρήτη με συνολικό κόστος χρονομίσθωσης περί τα 60 εκατ. ευρώ για περίοδο δύο ετών, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025 και πρόβλεψη για πιθανή εξαγοράς της μονάδας από τη ΔΕΗ στο τέλος της συγκεκριμένης περιόδου έναντι περίπου 850.000 ευρώ.

Είχε προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, μέσω της οποίας προβλεπόταν μεταξύ άλλων ότι η ελάχιστη ισχύς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού για το φετινό καλοκαίρι είχαν προσδιοριστεί στα 60 μεγαβάτ, ενώ η εγκατάσταση της μονάδας να γίνει μέχρι την 1η Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας για φέτος το καλοκαίρι είχε υπολογιστεί στα 190 MW, το οποίο θα καλυφθεί σταδιακά μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου με την «ΗΡΩΝ 1» αλλά και με τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από τη ΔΕΗ.

Τρέχει η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία οδεύει το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, καθώς μέχρι τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους οι κατασκευαστικές εργασίες που απομένουν. Θα ακολουθήσει στις αρχές του 2025 η δοκιμαστική φάση που θα κρατήσει περίπου τρεις μήνες προκειμένου έως τον Ιούνιο το έργο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση ολοκληρώνεται το χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών και οπτικών καλωδίων.

Σε σχέση με τους σταθμούς μετατροπής, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων στην Αττική και είναι σε εξέλιξη η εγκατάστασή τους στην Κρήτη. Τα βασικά κτίρια σε Κρήτη και Αττική έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση των βαλβίδων μετατροπέων στους δύο πόλους των Σταθμών καθώς και η εγκατάσταση του λοιπού εξοπλισμού.

Όσον αφορά την πρόοδο του χερσαίου καλωδιακού τμήματος, στην Αττική προχωρά η κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη, και οδεύει προς ολοκλήρωση. Στην Κρήτη, οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV