Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρά στην τελική φάση του διαγωνισμού το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Προς την πιο κρίσιμη φάση του, την κατάθεση των προσφορών,  οδεύει το μεγάλο οδικό έργο-ΣΔΙΤ κατασκευής του νέου υπέργειου τμήματος στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Όπως αποκάλυψε εχθές σε εμφάνιση του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υπάρξει ανάδοχος. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ολοκληρώνουν την Β`φάση του έργου που ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου και προχωρούν στην πρόσκληση για την κατάθεση τεχνικών και οικονομικών προσφορών.

Να θυμίσουμε ότι την πεντάδα των διεκδικητών του έργου αποτελούν οι BIG 5 του χώρου δηλαδή οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ “ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL”, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Ο διαγωνισμός τρέχει (για τα ελληνικά δεδομένα) αν σκεφτούμε ότι η εκδήλωση ενδιαφεροντος ήταν πριν 10 μήνες, στις 8 Δεκεμβρίου 2020.

Έργα από το 2023

Εφόσον κλειδώσει ο ανάδοχος, τότε μπορεί -με την αίρεση να μην μπλοκάρει η διαδικασία από ενστάσεις και προσφυγές- να πέσουν οι υπογραφές μέχρι το τέλος του 2022. Το μεγάλο οδικό έργο σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το 2023. Η ολοκλήρωση του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (όπως τυχόν απαλλοτριώσεις) αλλά τοποθετείται μετά το 2027.

Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 462 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 373,2 εκατ.ευρώ). Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων τα πρώτα 4 αφορούν την κατασκευή. Διόδια δεν θα υπάρχουν και αντίστοιχα ο ανάδοχος θα αναλάβει τη συντήρησης όλης της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Ένα σπουδαίο έργο για τη Θεσσαλονίκη

Η αναβάθμιση της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει ανάσα για τις διαμπερείς οδικές μετακινήσεις προς το αεροδρόμιο Μακεδονία, τη νότια πλευρά του νομού και τη Χαλκιδκή.

Παράλληλα θα συνδέει σε χρόνο ρεκόρ τη δυτική με την ανατολική πλευρά της πόλης και ιδιαίτερα τους Δήμους που βρίσκονται εκατέρωθεν του άξονα της Περιφερειακής.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή ενός υπερυψωμένου άξονα 13χλμ, πάνω από την υφιστάμενη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης ο οποίος θα Θα ξεκινά από τον Α/Κ Κ5 (στο ύψος του Παπαγεωργίου) και θα καταλήγει στον Α/Κ Κ10 (Κωνσταντινουπολίτικα).

Πιο συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό έργο αφορά στην αναβάθμιση / κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.), συνολικού μήκους 13 km. Ειδικότερα: Το τμήμα από Α/Κ Κ5 έως την περιοχή του Νοσοκομείου «Γένεσις», με μήκος 9,5 km, προβλέπεται να αναβαθμιστεί με την προσθήκη υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (Υ.Τ.Λ.) και το τμήμα «Γένεσις» – Α/Κ Κ12, μήκους 3,5 km, προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση (8, από 6 λωρίδες συνολικά).

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV