Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρά στην επόμενη φάση ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Όπως έγινε γνωστό είμαστε προ των πυλών για την έναρξη της Β`φάση του διαγωνιαμού στον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνολικά 4 σχήματα:

1.ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR Airports,
2.Fraport AG -DELTA Airport Investments (Όμιλος Κοπελούζου) -Πηλέας (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου ΤΕΜΕΣ),
3.Mytilineos – Corporation America Airports
4.Egis Airport – Άκτωρ Παραχωρήσεις -Aéroports de la Cote d’Azur.

Το αεροδρόμιο Καλαμάτας ως ξεχωριστό asset θα είναι το τρίτο στην Ελλάδα το οποίο παραχωρείται. Τα άλλα δύο είναι το αεροδρόμιο της Αθήνας το οποίο έχει παραχωρηθεί εδώ και δεκαετίες και πιο πρόσφατα το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου το οποίο τελεί υπό κατασκευή με πιθανή χρονιά έναρξης λειτουργίας το 2026.

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς η περιοχή παρουσιάζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση που έχει ξεκινήσει το Υπερταμείο θεωρείται από τους πλέον ενδιαφέροντες στην χώρα.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος στις 15 Δεκεμβρίου 2022. Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης έχει οριστεί για 40 έτη από την ημέρα της υπογραφής της.

Η Β`φάση

Με την έναρξη της Β`φάσης θα μπούμε στην πιο κρίσιμη φάση καθώς θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της σύμβασης παραχώρησης. Παράλληλα θα υπάρχει πρόγραμμα επισκέψεων στο αεροδρόμιο προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να αποκτήσουν ιδίαν άποψη για το υπό παραχώρηση asset.

Το Υπερταμείο δύναται, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Παραχωρησιούχου με μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο δεν θα ξεπερνάει το 15% του μετοχικού του κεφαλαίου. Το ακριβές ποσοστό της πιθανής μειοψηφικής συμμετοχής, ο χρόνος και ο τρόπος μεταβίβασης των αντίστοιχων μετοχών στο Υπερταμείο, καθώς και οι λοιπές σχετικές λεπτομέρειες, θα παρασχεθούν κατά τη Β’ Φάση.

Μεγάλος στόχος είναι να ολοκληρωθεί η Β`φάση και να περάσουμε στην διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών στο πρώτο τρίμηνο του 2024, με τον χρόνο όμως να μην είναι σύμμαχος καθώς θα χρειαστεί να γίνουν άλματα.

Ποιο είναι το αντικείμενο της παραχώρησης

Ο βασικός στόχος του Υπερταμείου, μέσω της παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας, είναι η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου και ιδίως του κτιρίου επιβατών (terminal). Η επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών (terminal, χώρος στάθμευσης αεροσκαφών) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση λόγω της αλματώδους ανάπτυξης του εν λόγω αεροδρομίου.

Μέσα από αυτές τις επενδύσεις το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα μπορέσει υποδεχθεί ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιβατών που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τους 500.000 πολύ νωρίτερα από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Ήδη εκτιμάται ότι στο τρέχον έτος (2022) ο αριθμός επιβατών θα ξεπεράσει τον αριθμό ρεκόρ του 2019.

Ο αυξημένος αυτός αριθμός επιβατών σε συνδυασμό με τις σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο και βελτίωση των οδικών υποδομών στο νομό αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στο νομό Μεσσηνίας αλλά και την ευρύτερη ζώνη επιρροής του αεροδρομίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV