Μαρίνα
Ξυπνητού

Με 49 έργα – από τις συνολικά 55 προτάσεις – προχωράει σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com ο δεύτερος διαγωνισμός για επιπλέον μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

Οι 6 που δεν πήραν το πράσινο φως από τα προσωρινά αποτελέσματα που έβγαλε χθες η ΡΑΑΕΥ, έχουν το δικαίωμα ένστασης από σήμερα 9 Φεβρουαρίου έως και τις 12 Φεβρουαρίου προκειμένου η Αρχή να προχωρήσει στην αξιολόγηση τους και έπειτα, στις 15 Φεβρουαρίου, να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την έκδοση της οριστικής λίστας με τους επιλεγέντες, τους αποκλεισθέντες και τους επιλαχόντες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μεταξύ των ενεργειακών παικτών που βρίσκονται στη προσωρινή λίστα, είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Enel και η ΗΡΩΝ. Σε σχέση με τα έργα, αθροίζουν συνολική ισχύ 1.570 MW και χωρητικότητα 3.100 MWh.

Να σημειωθεί ότι από τη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία, προβλέπεται ότι θα προκριθούν μονάδες συνολικής ισχύος 288,21 MW. Σε σχέση με την πρώτη δημοπρασία, έχει μειωθεί στο 50% η επενδυτική ενίσχυση (που για τη δεύτερη δημοπρασία έχει καθοριστεί στα 100.000 ευρώ ανά MW).

Εκτός του δεύτερου διαγωνισμού, ήταν εξαρχής τρεις εταιρείες, οι οποίες κάλυψαν το πλαφόν που είχε οριστεί στα 100 MW κατά την πρώτη φάση. Πρόκειται για τις Intrakat, Helleniq Energy και ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι οποίες ωστόσο θα μπορούν να συμμετάσχουν στον τρίτο και τελευταίο διαγωνισμό αυτού του κύκλου έργων που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο και αφορά επιπλέον 300 MW.

Ο τρίτος και τελευταίος κύκλος του διαγωνισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στο διαγωνισμό αυτό, θα συμμετέχουν εκτός από μονάδες αποθήκευσης που χωροθετούνται στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) και έργα σε άλλες περιοχές, οι οποίες θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη που θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ. Παράλληλα, το παρών μπορούν να δώσουν, όπως προαναφέρθηκε και οι εταιρείες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στον δεύτερο κύκλο επειδή είχαν καλύψει στον πρώτο το όριο των 100 MW που είχε οριστεί.

Τι είχε γίνει κατά τον πρώτο διαγωνισμό

Ο πρώτος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο με την συμμετοχή 89 προτάσεων (αντί 55 τώρα), οι οποίες αντιστοιχούν σε ισχύ 3,2 GW, υπερκαλύπτοντας έτσι τη δημοπρατούμενη ισχύ των 400 MW που προβλεπόταν.

H δημοπρασία έκλεισε προκρίνοντας 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW, με μέση μεσοσταθμική τιμή λειτουργικής ενίσχυσης τις 49.748 ευρώ/MWh/έτος. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη δημοπρασία οδήγησε στην επιλογή 12 προτάσεων έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από έξι εταιρείες και μία ενεργειακή κοινότητα. Ανάμεσα στις εταιρείες συγκαταλέγονταν θυγατρικές της Mytilineos, της HELLENiQ ENERGY, της INTRAKAT και της ΔEΗ Ανανεώσιμες.v

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV