Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο στα Ιωάννινα.

Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών που αφορούν στο έργο «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο ισχύος 0,99MW στο ρέμα Μετσοβίτικο, Δήμου Μετσόβου, της Π.Ε. Ιωαννίνων στην Περιφέρεια Ηπείρου».

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΜΥΗΣ ΜΕΤΣΟΒΙΤΙΚΟ Α.Ε.

Περιγραφή του έργου

Το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) Μετσοβίτικο θα κατασκευαστεί επί του ομώνυμου ρέματος, σε απόσταση περί τα 400m Νότια του οικισμού Βοτονοσίου, εντός των ορίων της Δ.Ε. Μετσόβου, του Δήμου Μετσόβου, της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Το έργο θα εκμεταλλεύεται την υδραυλική πτώση που δημιουργείται μεταξύ της υδροληψίας και της θέσης εγκατάστασης του σταθμού παραγωγής, μέσω υδροληψίας-αγωγού-στροβίλου.

Συγκεκριμένα, το ΜΥΗΕ Μετσοβίτικο θα εκμεταλλεύεται μία υδραυλική πτώση ίση με 18m (η οποία δημιουργείται σε συνολικό μήκος εκτροπής κοίτης ίσο με 1.117m) και ορίζεται μεταξύ του υψομέτρου +693m της στάθμης στη δεξαμενή φόρτισης της υδροληψίας και της στάθμης του νερού κατάντη του στροβίλου +675 m.

Η υδροληψία του ΜΥΗΕ θα εγκατασταθεί εντός γηπέδου συνολικής έκτασης 2.390,31m2 και σε υψόμετρο περί τα +693m. Η υδροληψία αποτελείται από τοιχίο ανάσχεσης (αναβαθμός) και πλευρικά τοιχία όδευσης του νερού εντός της κοίτης του χειμάρρου. Η κατασκευή αυτή δημιουργεί στρωτή ροή του νερού προς το τοιχίο ανάσχεσης ενώ θα υφίσταται και δεξαμενή που επιτρέπει τη συγκράτηση και τον καθαρισμό των φερτών υλών του χειμάρρου (εξαμμωτής). Το συνολικό μήκος των προστατευτικών τοιχίων είναι 15,00m και η απόσταση μεταξύ τους είναι 4,00m. Το ύψος του τοιχίου ανάσχεσης είναι 2,50m και το πλάτος του είναι 4,0m. Το πάχος του σκυροδέματος του τοιχίου είναι 0,4m. Στη συνέχεια το νερό μέσω δύο συρταρωτών μεταλλικών θυρών διαστάσεων 2,00m × 1,30 m οδηγείται στην δεξαμενή φόρτισης.

Η οικολογική παροχή που έχει υπολογιστεί για το έργο σε 560lt/sec, θα απελευθερώνεται απ’ ευθείας από τον σωλήνα κατάθλιψης μέσω οπής διαμέτρου Φ600 που θα είναι πάντα ανοιχτή έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ροή της οικολογικής παροχής.

Όσον αφορά τις ανάγκες ελευθεροεπικοινωνίας της ιχθυοπανίδας, θα κατασκευαστεί ιχθυοδιάδρομος – ειδική κλιμακωτή διάταξη κατάντη του στηθαίου της υδροληψίας, οποία και θα δίνει τη δυνατότητα της αμφίδρομης μετάβασης των ιχθύων μεταξύ των τμημάτων του ρέματος που τυχόν βρίσκονται ανάντη και κατάντη των εγκαταστάσεων της υδροληψίας.

Το νερό μέσω της υδροληψίας και του εξαμμωτή θα διοχετεύεται μέσω του συστήματος προσαγωγής, συνολικού μήκους 979m, στο κτήριο του Υδροηλεκτρικού Σταθμού παραγωγής, στο υψόμετρο +675,0m.

Στο ΜΥΗΕ Μετσοβίτικο θα εγκατασταθεί υδροστρόβιλος Cross-Flow. Ο υδροστρόβιλος Cross-Flow είναι στρόβιλος δράσης ακτινικού τύπου µε χωριστές εισόδους, ισχύος 1050 kW. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του έργου θα είναι ίση με 1780 kW και η συνολική παραγόμενη ενέργεια ανέρχεται σε 2.856.660 ΚWh ετησίως, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς του έργου ανέρχεται σε 0,99MW. Το νερό μετά την δίοδό του από τον υδροστρόβιλο θα διοχετεύεται στην πρότερη ροή του μέσω της διώρυγας φυγής του στροβίλου.

Η πρόσβαση στην υδροληψία εξασφαλίζεται μέσω του υφιστάμενου επαρχιακού δρόμου Βοτονοσίου – Ανθοχωρίου που ξεκινά από την Εθνική Οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων και εν συνεχεία μέσω υφιστάμενου δασικού δρόμου μήκους περί τα 160m.

Για τις ανάγκες πρόσβασης στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται η διαμόρφωση δασικής οδού, συνολικού μήκους περί τα περί τα 580m, από τα οποία τα 180m αποτελούν νέα διάνοιξη και τα υπόλοιπα 400m βελτίωση υφιστάμενου δασικού δρόμου.

Το δίκτυο διασύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται να είναι περί τα 600m, επί υφιστάμενου επαρχιακού και δασικού δικτύου.

Το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) προτείνεται να αναπτυχθεί επί του ρέματος Μετσοβίτικο, της Δ.Ε Μετσόβου, του Δήμου Μετσόβου, της Π.Ε Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου. Θα βρίσκεται περί τα 5.000m Δυτικά του Μετσόβου και 400m Νότια του οικισμού Βοτονοσίου. Το υπό μελέτη ΜΥΗΕ χωροθετείται νότια της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων και βόρεια της Εγνατίας Οδού.

Κατανάλωση νερού
Το ΜΥΗΕ αξιοποιεί ενεργειακά τα ύδατα του ρέματος Μετσοβίτικο, τα οποία μέσω διάταξης υδροληψίας θα οδηγούνται στον αγωγό προσαγωγής και θα καταλήγουν στον σταθμό παραγωγής. Ο φυσικός αυτός πόρος δεν εξαντλείται εξαιτίας της λειτουργίας του ΥΗΣ αφού το σύνολο της αξιοποιούμενης ποσότητάς του επαναδιοχετεύεται μετά τον σταθμό παραγωγής στην κοίτη του ρέματος Μετσοβίτικου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV