Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά νέο έργο ύδρευσης στην Εύβοια.

Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο «Φράγμα Σέτα – Μανίκια, Εγκατάσταση επεξεργασίας νερού και δίκτυα στα όρια των δήμων Κύμης – Αλιβερίου και Ερέτριας της Π.Ε. Ευβοίας».

Φορέας του έργου είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του φράγματος με τα συναφή έργα, στην περιοχή Σέτα – Μανίκια εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Κύμης – Αλιβερίου και Ερέτριας, της Π.Ε. Ευβοίας, καθώς και την κατασκευή δικτύων.

Η κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω φράγματος και των συνοδών αυτού έργων, έχει ως σκοπό την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης του συνόλου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου (Δ.Ε. Ταμυνέων, Αυλώνος, Δυστίων, Κονιστρών και Κύμης), καθώς και της Δ.Ε. Αμαρυνθίων, δηλαδή του δυτικού τμήματος του Δήμου Ερέτριας.

Τα έργο αποτελείται από:

  1. Το φράγμα Σέτα – Μανίκια, μέγιστου ύψους 774μ και μήκους στέψης 196μ, λιθόρριπτο με κεκλιμένο πυρήνα και πλευρικό σήραγγα εκτροπής, υπερχειλιστή/ εκκένωσης πυθμένα και λεκάνη αποτόνωσης,
  2. Τη δημιουργία ταμιευτήρα νερού εντός της κοίτης του ρέματος μέγιστης ωφέλιμης χωρητικότητας 2.600.000 μ3 νερού στην ανώτατη στάθμη +770,00,
  3. Τη σήραγγα υδροληψίας (υπερχείλισης/εκκένωσης) μήκους περίπου 1172 μ με εγκιβωτισμένο χαλύβδινο αγωγό υδροληψίας διαμέτρου Ø600,
  4. Την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού,
  5. Τα δίκτυα ύδρευσης στα όρια των Δήμων Κύμης, Αλιβερίου και Ερέτριας της Π.Ε. Ευβοίας,
  6. Τα συνοδά έργα του φράγματος.

Χαρακτηριστικά κύριων τμημάτων έργου ή δραστηριότητας

Φράγμα

Το έργο περιλαμβάνει την Ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του λιθόρριπτου φράγματος το οποίο είναι κατασκευασμένο σε μεγάλο μέρος. Η θέση του φράγματος Σέτα – Μανίκια βρίσκεται 4,35 χλμ ΒΑ του οικισμού Κάτω Σέτας και 3,12 χλμ ΒΔ του οικισμού Μανίκια. Η οριστική μελέτη του φράγματος εκπονήθηκε το έτος 1997. Το φραγμα είναι Λιθόρριπτο φράγμα με κεκλιμένο αδιαπέρατο πυρήνα, για ΄θδρευση με πλευρικό υπερχειλιστή και σήραγγα υδροληψίας με την αντίστοιχη λεκάνη κατάκλυσης (ταμιευτήρας).

Εγκατάσταση επεξεργασίας νερού (ΕΕΝ)

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού θα τοποθετηθούν 1,4 χλμ νοτίως του φράγματος και θα αποτελούν την κεφαλή του εξωτερικού υδραγωγείου. Θα κατασκευαστεί Σήραγγα υδροληψίας για τη μεταφορά των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού μέσω αγωγού υδροληψίας, ο οποίος θα τοποθετηθεί κατά μήκος σήραγγας, από τον ταμιευτήρα προς την περιοχή του διυλιστηρίου. Το έργο της νέας σήραγγας υδροληψίας και τα συνοδά έργα είναι συνολικού μήκους 1297,71m, εκ των οποίων τα 1171,50m αντιστοιχούν σε τμήμα σήραγγας, συμπεριλαμβανομένου και το τμήμα του φρέατος θυροφράγματος, τα 15,61m και 21,20m που αφορούν στα τμήματα των τεχνικών έργων εισόδου και εξόδου αντίστοιχα και τέλος τα 89,40m αφορούν τη λεκάνης αποτόνωσης του εκχειλιστή, στην περιοχή του στομίου εξόδου.

Εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου ύδατος (διυλιστήρια) δυναμικότητας 38.000 m3/day, οι οποίες θα περιλαμβάνουν στάδιο μίξης χημικών, δεξαμενές κροκίδωσης καθίζησής, κλίνες διυλίσεως, δεξαμενή καθαρού νερού, παχυντή ιλύος και μονάδα ξήρανσης ιλύος.

Περιλαμβάνονται έργα μόρφωσης των πρανών και μέτρα ενίσχυσης προστασίας του χώρου των διυλιστηρίων. Στο συγκρότημα διυλιστηρίων συνολικά θα δημιουργηθούν βαθμιδωτά πρανή με μέγιστο ύψος τοπικά τα 50μ και συνολικό μήκος περίπου 288μ με χρήση εκτοξευόμενου σκυροδέματος και τοπική χρήση αγκυρίων και στραγγιστηρίων.

Αγωγοί μεταφοράς νερού και αντλιοστάσια

Δίκτυο ύδρευσης συνολικού μήκους 227,6 χλμ το οποίο θα υδροδοτεί 51 οικισμούς (σχεδιασμός για 79052 άτομα: μόνιμοι κάτοικοι + φιλοξενούμενοι + επισκέπτες). Η περιοχή η οποία πρόκειται να υδροδοτηθεί από το φράγμα Σέτα – Μανίκια αποτελείται από το δυτικό τμήμα του Δήμου Ερέτριας – Αμαρύνθου και από το σύνολο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Συνοδά έργα δικτύου: 4 αντλιοστάσια, 47 νέες δεξαμενές ύδρευσης, διαβάσεις ρεμάτων (κάτω από τον πυθμένα ή επικρεμάμενοι αγωγοί σε υφιστάμενες γέφυρες), σώματα αγκύρωσης, φρεάτια δικλείδων, πιεζοθραυστικά φρεάτια, φρεάτια συσκευών ασφαλείας

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV