Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά νέο έργο διαχείρισης λυμάτων στο Ρέθυμνο.

Συγκεκριμένα, έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών έλαβε το έργο «Έργα διαχείρισης λυμάτων οικισμών Αγίας Φωτεινής και Γέννας Δήμου Αμαρίου».

Αρμόδιος φορέας για την κατασκευή και λειτουργία του έργου είναι ο Δήμος Αμαρίου με την τεχνική του υπηρεσία.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά όλα τα στάδια διαχείρισης (μεταφορά, επεξεργασία, διάθεση) των αστικών λυμάτων των οικισμών Αγίας Φωτεινής και Γέννας. Οι εξυπηρετούμενες περιοχές του έργου, βρίσκονται στην ενδοχώρα του νομού Ρεθύμνου.

Ειδικότερα το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει:

Αγωγός μεταφοράς λυμάτων

Για τη μεταφορά των λυμάτων θα κατασκευαστεί βαρυτικός αγωγός μεταφοράς λυμάτων ο οποίος θα συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο των οικισμών και θα καταλήγει στην Ε.Ε.Λ. μήκους περίπου 220μ. κατασκευασμένους από HDPE δομημένου τοιχώματος (σκληρό πολυαιθυλένιο εξωτερικής διαμέτρου D200).

Ο αγωγός που θα κατασκευαστεί θα είναι υπόγειος και θα οδεύει από δημόσιο οδικό δίκτυο. Ο αγωγός θα τοποθετηθεί σε κατάλληλο όρυγμα και θα διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ομαλή λειτουργία του (φρεάτια, βαλβίδες, κλπ). Μετά την κατασκευή του θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος.

Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων

Η μέθοδος επεξεργασίας των λυμάτων που προτείνεται είναι αυτή της προσκολλημένης βιομάζας σε κλειστές προκατασκευασμένες μονάδες, για συνολικό ισοδύναμο πληθυσμό σχεδιασμού 200 ισοδύναμων κατοίκων για ορίζοντα 20ετίας (Α΄ φάση) ενώ μελλοντικά προβλέπεται η επέκταση των εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση 250 ισοδύναμων κατοίκων (Β΄ φάση – 40ετία).

Τα επεξεργασμένα λύματα προβλέπεται να επαναχρησιμοποιούνται μέσω της άρδευσης καλλιεργειών, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει περίσσεια επεξεργασμένων λυμάτων, θα διατίθενται σε πρανές παρακείμενου ρέματος.

Η Ε.Ε.Λ. αποτελείται από τα εξής τμήματα:

  • Σηπτική Δεξαμενή καθίζησης
  • Δεξαμενή τροφοδοσίας – Εξισορρόπησης ροής στο σύστημα βιολογικής επεξεργασίας
  • Βιολογική επεξεργασία σε αερόβιο σύστημα προσκολλημένης βιομάζας με προκατασκευασμένες μονάδες
  • Απολύμανση της εκροής με υπεριώδη ακτινοβολία (UV)
  • Δεξαμενή αποθήκευσης και άντλησης εκροής
  • Οικίσκος ελέγχου (χώρος ηλεκτρικού πίνακα, αποθήκευσης, Η/Ζ)
  • Μονάδα εξουδετέρωσης οσμαερίων με χώρο για ανεμιστήρα απόσμησης.
  • Λοιπά έργα υποδομής (διαμόρφωση χώρου, περίφραξη, δενδροφυτεύσεις, άρδευση εντός του γηπέδου της Ε.Ε.Λ. και ηλεκτροφωτισμός)

Η προτεινόμενη θέση της Ε.Ε.Λ. βρίσκεται στα ανατολικά των οικισμών Αγίας Φωτεινής και Γέννας, σε απόσταση περίπου 45 μέτρα βορειοανατολικά του οικισμού της Γέννας και εκτός των ορίων του. Το γήπεδο της Ε.Ε.Λ. έχει συνολικό εμβαδό 711,68 τ.μ. και η πρόσβαση σε αυτό θα πραγματοποιείται μέσω υφιστάμενου χωμάτινου αγροτικού δρόμου μέσου πλάτους 4,5 μ. που διέρχεται δυτικά του γηπέδου. Το μέσο υψόμετρο στην περιοχή κατασκευής της Ε.Ε.Λ. είναι περίπου 390 μέτρα.

Διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων

Τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται (κύρια λύση διάθεσης) για άρδευση καλλιεργειών, σε έκταση περίπου 60 στρεμμάτων κοντά στη θέση της Ε.Ε.Λ. Για τη μεταφορά και διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στους χώρους άρδευσης απαιτείται η κατασκευή αρδευτικού δικτύου για τη διανομή των επεξεργασμένων λυμάτων στα αγροτεμάχια της περιοχής, αποτελούμενο από αγωγούς από HDPE, 10 atm, συνολικού μήκους 400μέτρων περίπου.

Οι παραπάνω αγωγοί θα οδεύουν από δημόσιο οδικό δίκτυο. Θα είναι πλήρως υπόγειοι και μετά την κατασκευή τους θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος. Θα διαθέτουν φρεάτια και εξοπλισμό κατάλληλα για την επαρκή και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Στις περιπτώσεις που η διαδρομή ενός αγωγού διασταυρώνεται με την κοίτη ενός ρέματος, θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε η διέλευση του αγωγού να γίνει με τρόπο ασφαλή, τόσο για τον αγωγό όσο και για το ρέμα, από το αντίστοιχο φορέα του τεχνικού (γέφυρα). Σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε η διέλευση του αγωγού να γίνει με τρόπο ασφαλή, τόσο για τον αγωγό όσο και για το ρέμα, με διέλευση του αγωγού κάτω από την κοίτη του ρέματος χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στη ροή του. Επίσης, οι αγωγοί άρδευσης θα διαθέτουν τις κατάλληλες υδροληψίες (κολλεκτέρ) για την διανομή του αρδευτικού νερού στα αγροτεμάχια.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV