Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά νέο έργο αποθήκευσης ενέργειας στη Ροδόπη.

Συγκεκριμένα, εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για το έργο «Κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΣΑΗΕ ονομαστικής ισχύος 200 MW, και των συνοδών του έργων, συνολικής έκτασης 18.585,34 m2, στην θέση «ΣΑΝΤΑ Ι » , Δ.Ε. Σαπών, Δ. Μαρώνειας – Σαπών, Π.Ε. Ροδόπης, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης».

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΡΒΑΝΙΚΟΥ Ε.Π.Ε.

Περιγραφή του έργου

Το υπό μελέτη έργο σχετίζεται με την ηλεκτροχημική αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το Σύστημα και την επανέγχυσή της στο Σύστημα με σκοπό την κάλυψη της ζήτησης ενέργειας από την αγορά όταν είναι απαραίτητη.

Το προς περιβαλλοντική αδειοδότηση έργο στη Ροδόπη, περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ), συνολικής ισχύος 200MW και χωρητικότητας 400MWh και την διασύνδεσή του με υπόγειο δίκτυο Μέσης Τάσης με το υφιστάμενο ‘’Κ.Υ.Τ. Νέας Σάντας’’. Ο προς αδειοδότηση ΣΑΗΕ, έχει λάβει την Άδεια Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ισχύος 200MW, στη θέση «ΣΑΝΤΑ Ι».

Το σύστημα χρησιμοποιεί ως τεχνολογία αποθήκευσης συσσωρευτές ιόντων λιθίου (Li-ion) .

Η σύνδεση του σταθμού αποθήκευσης με το υφιστάμενο ‘’Κ.Υ.Τ. Νέας Σάντας’’, ανύψωσης τάσης θα γίνει με κατασκευή υπόγειας γραμμής μεταφοράς, η οποία θα ξεκινάει από τον οικίσκο ελέγχου του ΣΑΗΕ και θα καταλήγει στο Κ.Υ.Τ. Η υπόγεια γραμμή θα ακολουθεί την υπό διάνοιξη οδό και στη συνέχεια την υφιστάμενη και το συνολικό της μήκος θα είναι 1.421,18μ.

Το συνολικό εμβαδόν κατάληψης (περιφραγμένη έκταση, ορύγματα και επιχώματα που θα δημιουργηθούν περιμετρικά), ανέρχεται σε 18.585,34τ.μ.

Ο σταθμός αποθήκευσης συνοπτικά αποτελείται από:

Κυρίως έργο

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση 152 διαμερισμάτων (container) συσσωρευτών τύπου της εταιρείας Sungrow (σύστημα ST10320KWH(L)‐6300UD‐MV). Αυτό το σύστημα περιέχει δύο τύπους μονάδων, το Σταθμό Μετατροπέα Ισχύος (Power Converter Station – PCS) και τα Κοντέινερ (εμπορευματοκιβώτια) Μπαταριών, 38 μονάδων Αντιστροφέων και Μετασχηματιστών 0,69/33kV, ισχύος 6,3 MVA έκαστος. Η μέγιστη ισχύς έγχυσης του σταθμού είναι 200,00 MW, η μέγιστη ισχύς απορρόφησης 200,00 MW και η εγκατεστημένη χωρητικότητα 400MWh. Η διάρκεια εκφόρτισης των συσσωρευτών ανέρχεται σε 2 ώρες.

Συνοδά έργα

  • Κατασκευή εξωτερικής υπόγειας γραμμής Μ.Τ. 33kV, συνολικού μήκους 1,42 χιλιομέτρων για τη διασύνδεση του έργου (οικίσκου ελέγχου) με τον υποσταθμό «Νέα Σάντα» Μ.Τ./ΥΤ (33/400KV),
  • Κατασκευή περίφραξης του Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας,
  • Οδοποιία πρόσβασης: Το συνολικό μήκος της οδού πρόσβασης, νέας και υφιστάμενης είναι 984,82μ. Αναλυτικότερα το μήκος της υπό διάνοιξης οδού θα είναι 95,50μ. και το υπόλοιπο τμήμα που ακολουθεί υφιστάμενη χωμάτινη οδό και θα βελτιωθεί σε σημεία όπου κρίνεται απαραίτητο το μήκος ανέρχεται σε 889,32μ.

Περιγραφή ηλεκτρικής διασύνδεσης

Οι οικίσκοι ενέργειας θα αποτελούνται από container οι οποίοι θα οργανώνονται σε συστοιχίες των 4, ενώ κάθε συστοιχία θα συνδέεται με μια Μονάδα Σταθμού Μετατροπέα Ισχύος (Power Converter Station – PCS). Το συγκεκριμένο περιγραφόμενο στοιχείο θα αποτελεί την δομική διάταξη του μελετώμενου συστήματος αποθήκευσης Η.Ε.

Η σύνδεση του σταθμού αποθήκευσης με το υφιστάμενο Κ.Υ.Τ. ανύψωσης τάσης ‘’ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ’’, θα γίνει με κατασκευή υπόγειας γραμμής μεταφοράς, η οποία θα ξεκινάει από τον οικίσκο ελέγχου του ΣΑΗΕ και θα καταλήγει στο Κ.Υ.Τ. Η υπόγεια γραμμή θα ακολουθεί υφιστάμενους δρόμους και το χαντάκι τοποθέτησης του καλωδίου των ανωτέρω γραμμών θα έχει βάθος 1m και πλάτος 1,0m.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV