Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά νέο έργο αποθήκευσης ενέργειας στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Σταθμός Αποθήκευσης Hλεκτρικής Eνέργειας (ΣΑΗΕ) με συσσωρευτές μέγιστης ισχύος έγχυσης 330MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 330 MW στη θέση “Νέες Καρυές”, Δ.Ε. Νίκαιας, Δ. Κιλελέρ, Π.Ε. Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Αποθήκευσης Hλεκτρικής Eνέργειας (ΣΑΗΕ) με συσσωρευτές μέγιστης ισχύος έγχυσης 330MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 330 MW στη θέση “Νέες Καρυές”, Δ.Ε. Νίκαιας, Δ. Κιλελέρ, Π.Ε. Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας, και των συνοδών έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης (υπόγεια Γραμμή Μέσης Tάσης) με το υφιστάμενο ΚΥΤ «Καράτζη Λάρισα» 33/400KV.

Το έργο υπάγεται διοικητικά εντός των ορίων των Δ.Ε. Νίκαιας, Δ. Κιλελέρ, Π.Ε. Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το σύνολο της έκτασης του έργου ανέρχεται σε Ε= 57.730,67 m2 και το εμβαδό κατάληψης των εγκαταστάσεων του ΣΑΗΕ, ανέρχεται σε E = 4.208,88 m2, ως εξής:

  • Κάλυψη οικίσκων συσσωρευτών: 2.525,67 m2 (171τεμ Χ 14,77m2)
  • Κάλυψη μετατροπέων: 779,76 m2 (342σειρές μετατροπέων Χ 2,28m2)
  • Κάλυψη Υ/Σ ΜΤ: 841,89 m2 (57τεμ Χ 14,77m2)
  • Κάλυψη βοηθητικού οικίσκου: 61,56 m2 (57τεμ Χ 1,08m2)

O ΣΑΗΕ θα είναι μέγιστης ισχύος έγχυσης και μέγιστης απορρόφησης 330 ΜW και ονομαστικής χωρητικότητας 660 MWh και θα αποτελείται από:

  • μετατροπείς ισχύος με δυνατότητα να απορροφούν/εγχέουν ενεργό ή άεργο ισχύ,
  • συσσωρευτές που συνδέονται στην DC πλευρά του μετατροπέα,
  • ηλεκτρολογικό εξοπλισμό για τη σύνδεση (διακόπτες, καλωδιώσεις, διατάξεις προστασίας κτλ.), και
  • σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης.

Το σύνολο των εγκαταστάσεων εντός του γηπέδου αποτελείται από προκατασκευασμένους οικίσκους χωρίς κτιριακές εγκαταστάσεις. Η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται σε συσσωρευτές (μπαταρίες) ιόντων λιθίου (Li-ion), και ταυτόχρονα θα εγκατασταθούν μετατροπείς συνεχούς – εναλλασσόμενου ρεύματος, εσωτερικά καλώδια, μετασχηματιστές Μ/Τ-Χ/Τ, σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης της αποθήκευσης καθώς και διανομής (έκχυσης) της ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.

Ο γενικός σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει συνολικά 57 blocks, το καθένα από τα οποία περιλαμβάνει τρεις μονάδες αποθήκευσης (οικίσκος συσσωρευτών – container). Ο κάθε ένας οικίσκος συσσωρευτών (συνολικά 171 container) περιλαμβάνει δύο σειρές μετατροπέων ισχύος AC/DC, όπου η κάθε σειρά αποτελείται από έξι μετατροπείς ισχύος (LUNA2000-213KTL-H0).

Συνοδά έργα

  • Κατασκευή περίφραξης, σύστημα περιμετρικού φωτισμού και σύστημα ασφαλείας
  • Βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας περιμετρικά του γηπέδου εγκατάστασης. Για την οδική πρόσβαση στο υπό μελέτη έργο θα χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι οδοί (κύριοι και αγροτικοί). Προβλέπεται η δημιουργία δρόμου προσπέλασης έως τον χώρο ανάπτυξης του έργου, περιμετρικής οδοποιίας και εσωτερικής οδοποιίας για την πρόσβαση στους οικίσκους και τα λοιπά σημεία του έργου.

Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης

Η διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας του ΣΑΗΕ θα γίνει στο Σύστημα, μέσω υπόγειας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης (ΜΤ), μήκους περίπου 1 χλμ. και σύνδεσης του στο ΚΥΤ «Καράτζη Λάρισα» 33/400KV (κατασκευασμένο σε κοντινό αγροτεμάχιο).

Για την πληρότητα της περιγραφής, το ΚΥΤ «Καράτζη Λάρισα» συνδέεται με το υφιστάμενο ΚΥΤ «Λάρισας» μέσω υφιστάμενης υπόγειας γραμμής μεταφοράς ΓΜΥΤ 400kV (μήκους 6 χλμ περίπου).

Το «ΚΥΤ Καράτζη Λάρισα», έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Καράτζη Α.Ε., και εξυπηρετεί τη διασύνδεση σταθμών ΑΠΕ με το δίκτυο Υψηλής Τάσης, και συγκεκριμένα Φ/Β σταθμών συνολικής ισχύος 262,36816 MW, για τους οποίους έχει εκδοθεί Ο.Π.Σ.

Με την παρούσα απόφαση δεν αδειοδοτείται περιβαλλοντικά το ΚΥΤ «Καράτζη Λάρισα» καθώς και η υπόγεια Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Υπερυψηλής Τάσης (ΓMYT) 400kv (υπόγεια 6 χλμ. περίπου) που συνδέει το ΚΥΤ «Καράτζη Λάρισα» με τo ΚΥΤ Λάρισας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας