Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά νέο αιολικό με αποθήκευση ενέργειας στη Ναύπακτο.

Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εγκατεστημένης ισχύος 43,4 MW με διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες χωρητικότητας 140 MWh στη θέση ‘ΠΑΛΙΟΣΤΑΛΟΣ – ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΕΣ – ΤΡΙΜΝΗΣΤΡΑ’, Δ.Ε. Ναυπάκτου & Χάλκειας, Δ. Ναυπακτίας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.

Περιγραφή του έργου

Πρόκειται για ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 43.4 MW αποτελούμενο από επτά (7) ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 6,2 MW, σε συνδυασμό με διατάξεις αποθήκευσης με συσσωρευτές συνολικής χωρητικότητας 140MWh και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 70 MW.

Το έργο θα κατασκευαστεί στις θέσεις ‘ΠΑΛΙΟΣΤΑΛΟΣ – ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΕΣ – ΤΡΙΜΝΗΣΤΡΑ’, Δημοτικής Ενότητας Ναυπάκτου & Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας.

Οι ανεμογεννήτριες αναπτύσσονται σε δύο σχεδόν όμορα αλλά ξεχωριστά πολύγωνα επιφάνειας 1.475.442 τ.μ. (βόρειο πολύγωνο) και 2.674.229 τ.μ. (νότιο πολύγωνο) ήτοι συνολικής επιφάνειας 4.149.671 τ.μ. Η επιφάνεια επέμβασης (πλατείες + οδοποιία) θα είναι πολύ μικρότερη (119.434 τ.μ) ενώ ακόμα μικρότερη θα είναι η επιφάνεια πραγματικής χρήσης (69.134 τ.μ.) ήτοι μόλις το 1,66% της επιφάνειας του αδειοδοτημένου πολυγώνου. Ανατολικά, σε ένα τρίτο πολύγωνο (επιφάνειας 10,7 στρεμμάτων) και σε απόσταση περίπου 4 km από τις ανεμογεννήτριες, γίνεται η εγκατάσταση των συσσωρευτών.

Τα βασικά στοιχεία του έργου προβλέπεται να είναι:

  • Διαμόρφωση επτά (7) πλατειών ανέγερσης.
  • Διάνοιξης νέας δασικής οδοποιίας για τη πρόσβαση στις Α/Γ.
  • Θεμελίωση 7 Α/Γ τύπου Α/Γ VESTAS 162-6.2 MW.
  • Κατασκευή υπόγειου δικτύου Μ.Τ. 33kV για τη διασύνδεση στον υφιστάμενο υποσταθμό 150/33 kV ΒΛΑΧΟΜΑΝΔΡΑ ή οπουδήποτε αλλού με υπόδειξη του ΑΔΜΗΕ
  • Η/Μ εγκαταστάσεις αιολικού πάρκου
  • Οικίσκος ελέγχου
  • Σημειακές βελτιώσεις υφιστάμενης δασικής οδοποιίας
  • Μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συσσωρευτές (μπαταρίες) αποθηκευτικής ισχύος 140 MWh με μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ 70 MW σε απόσταση περίπου ~4.3 χλμ. από το αιολικό πάρκο και 0,5 χλμ. από τον υποσταθμό διασύνδεσης ΒΛΑΧΟΜΑΝΔΡΑ.

Το έργο πέραν των ανεμογεννητριών περιλαμβάνει :

  • Εγκατάσταση προκατασκευασμένου (μεταλλικού ή από μπετόν) οικίσκου Κέντρου Ελέγχου σε βάση οπλισμένου σκυροδέματος.
  • Κατασκευή καναλιών οδεύσεων καλωδίων (μέσης τάσης, γείωσης, οπτικής ίνας) από το κέντρο ελέγχου προς έκαστη Α/Γ.
  • Διάνοιξη νέας οδοποιίας και βελτίωση υφιστάμενων οδών πρόσβασης συνολικού μήκους 3.863,17 m για τη πρόσβαση στο γήπεδο εγκατάστασης και εν συνεχεία για την πρόσβαση στα ακριβή σημεία εγκατάστασης των Α/Γ.
  • Διαμόρφωση επτά (7) πλατειών για την συναρμολόγηση των μονάδων έκαστης ανεμογεννήτριας.
  • Υπόγεια γραμμή Μ.Τ. από τον οικίσκο του Κέντρου Ελέγχου, κατά μήκος της δασικής οδοποιίας πρόσβασης προς τον υφιστάμενο Υποσταθμό 150/33 kV ΒΛΑΧΟΜΑΝΔΡΑ.
  • Άλλες πιθανές σημειακές μικρές βελτιώσεις στην υφιστάμενη δασική οδοποιία πρόσβασης (εξομάλυνση επιφανειακών ανωμαλιών και κλίσεων, διαπλάτυνση κλπ) όπου απαιτείται. Τα σημεία αυτά θα προσδιοριστούν στην Οριστική Μελέτη του Έργου.
  • Συσσωρευτές ονομαστικής ισχύος 140 MWh και αποδιδόμενης ισχύος 70 MW.
  • Ως προς τη θέση του εργοταξίου, σε μια προκαταρκτική εκτίμηση, προβλέπεται η πλατεία της Α/Γ 6 (ανατολικό πολύγωνο) να λειτουργήσει και ως ο εργοταξιακός χώρος του έργου. Εντούτοις η οριστικοποίηση θα πραγματοποιηθεί κατά την οριστική μελέτη του έργου σε συνέχεια και των μετέπειτα μελετών που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του έργου.

Ο ΑΣΠΗΕ περιλαμβάνει επίσης Σταθμό Αποθήκευσης (σε συσσωρευτές) συνολικής ισχύος 70MW και συνολικής χωρητικότητας 140MWh,που αποτελείται από 56 μονάδες αποθήκευσης σε μορφή εμπορευματοκιβωτίων. Η κάθε μονάδα μπορεί να αποδώσει ισχύ 1.25MW και έχει χωρητικότητα 2.5MWh. Η μονάδα περιλαμβάνει τους συσσωρευτές, τον αντιστροφέα τάσης (inverter) και λοιπά ηλεκτρονικά ισχύος καθώς και τα απαραίτητα βοηθητικά συστήματα (σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας, συστήματα ασφαλείας κ.ά.). Η διάρκεια λειτουργίας του Σταθμού Αποθήκευσης θα είναι 20 έτη. Ο Σταθμός Αποθήκευσης χωροθετείται σε ξεχωριστό πολύγωνο, πλησίον του υποσταθμού διασύνδεσης ΒΛΑΧΟΜΑΝΔΡΑ. Επιφάνεια επέμβασης & χρήσης πολυγώνου Σταθμού Αποθήκευσης: 10.700 τ.μ.

Ο Οικίσκος Ελέγχου θα είναι προκατασκευασμένος και θα αποτελείται από τρία ξεχωριστά διαμερίσματα:

  • Το διαμέρισμα του Χώρου Ελέγχου
  • Το διαμέρισμα του χώρου Μ.Τ. που θα περιέχει το μετασχηματιστή υποβιβασμού Μ.Τ./Χ.Τ. (για τις ίδιες καταναλώσεις του Α/Π) και τους πίνακες Μ.Τ. και Χ.Τ.
  • Το διαμέρισμα της Αποθήκης για φύλαξη ανταλλακτικών και αναλωσίμων.

Εντός του αιολικού πάρκου προβλέπεται η κατασκευή ισόγειου κτίσματος ή εγκατάσταση τύπου isobox επιφάνειας έως 80m2 για τη στέγαση του προσωπικού και των διαφόρων αυτοματισμών. Ο κεντρικός πίνακας ΜΤ του αιολικού πάρκου καθώς και οι λοιπές απαιτούμενες βοηθητικές εγκαταστάσεις θα στεγαστούν στον οικίσκο αυτό.

Στον ίδιο οικίσκο θα εγκατασταθεί σύστημα κεντρικού εποπτικού ελέγχου και τηλεπίβλεψης (SCADA), αποτελούμενο από ηλεκτρονικό υπολογιστή και τις κατάλληλες διατάξεις και γραμμές επικοινωνίας. Το σύστημα θα καταγράφει όλα τα στοιχεία σχετικά με την λειτουργία του αιολικού πάρκου και θα επιτρέπει την τηλεπίβλεψη και τον τηλεχειρισμό. Όλες οι καλωδιώσεις, διακόπτες, ηλεκτρικοί πίνακες κτλ. για κάθε ανεμογεννήτρια θα βρίσκονται στο εσωτερικό του πύργου. Παράλληλα, το ηλεκτρικό δίκτυο διασύνδεσης των μηχανών με τον κεντρικό πίνακα ελέγχου θα είναι υπόγειο.

Επίσης προβλέπεται και η διάνοιξη νέας μικρού μήκους εσωτερικής οδοποιίας (πλάτους 4-5m) για τις ανάγκες και τη λειτουργική εξυπηρέτηση του έργου. Συγκεκριμένα προβλέπεται να διανοιχθούν/βελτιωθούν κύριοι κλάδοι οδοποιίας συνολικού προβλεπόμενου μήκους 3,863.17 m και για τις επτά Α/Γ, οι οποίοι θα εκκινούν από την υπάρχουσα δασική οδοποιία πρόσβασης και θα καταλήγουν στην έκαστη πλατεία συναρμολόγησης και ανέγερσης έκαστης ανεμογεννήτριας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας