Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά νέα επένδυση ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας στη Θεσπρωτία, μετά την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση συσσωρευτών ισχύος 50MW και εγγυημένης χωρητικότητας 100ΜWh στη θέση ‘’ΣΜΕΡΤΟΣ’’, και κατασκευή νέου υποσταθμού ανύψωσης τάσης», Δημοτική Ενότητα Φιλιάτες, Δήμος Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου».

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία SAINΤ GEORGE II SOLAR FARM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Περιγραφή του έργου

Το υπό μελέτη έργο, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη συνημμένη Μ.Π.Ε., βασίζεται στη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σε μορφή ενέργειας που μπορεί να αποθηκευτεί και σε επόμενο χρόνο μετατρέπεται εκ νέου σε ηλεκτρική και πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει εντός ενιαίου γηπέδου.

Ο υπό εξέταση ΣΑΗΕ έχει λάβει την Βεβαίωση Αποθήκευσης από τη PAΑEΥ.

Ο Σταθμός χωροθετείται εντός πολυγώνου συνολικής έκτασης 79.147 τ.μ..

Τμήμα μήκους 350,5μ. της επαρχιακής οδού Ηγουμενίτσας-Σαγιάδας διέρχεται εντός του πολυγώνου εγκατάστασης δημιουργώντας τρία τμήματα ως εξής:

  • Τμήμα Α, εμβαδού 6.953,28 τ.μ., που αφορά στην επιφάνεια και τα πρανή του δρόμου
  • Τμήμα Β, εμβαδού 44.411,36 τ.μ., ανατολικά του δρόμου. Στο γήπεδο αυτό θα κατασκευαστεί ο νέος Υ/Σ 20/150kV.
  • Τμήμα Γ, εμβαδού 27.782,23 τ.μ., δυτικά του δρόμου. Στο γήπεδο αυτό θα κατασκευαστεί ο ΣΑΗΕ.

Τα κύρια μέρη του Σταθμού είναι οι χημικοί συσσωρευτές (μπαταρίες) οι οποίοι τοποθετούνται σε καμπίνες, οι μετατροπείς ισχύος (inverters), οι μετασχηματιστές τάσης και ο εξοπλισμός σύνδεσης.

Ο Σταθμός θα αποτελείται από:

  1. 258.048 συσσωρευτές ιόντων λιθίου (Li-ion Cells), της εταιρείας Trina Solar, τύπου LFP 145Ah, ονομαστικών στοιχείων 3,2V/145Ah έκαστος. Οι συσσωρευτές ιόντων λιθίου θα αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και θα την αποδίδουν πίσω σε αυτό όταν κρίνεται απαραίτητο.
  2. Οι συσσωρευτές θα τοποθετηθούν σε κατάλληλα δομοστοιχεία (Battery Packs), τα οποία θα τοποθετηθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένα ράφια συσσωρευτών (Battery Racks) και θα εγκατασταθούν μαζί με τον υποστηρικτικό εξοπλισμό σε καμπίνες συσσωρευτών (Battery Cabinets) (96 συσσωρευτές/ δομοστοιχείο, σύνολο: 2.688).
  3. Οι καμπίνες συσσωρευτών, 56 συνολικά, θα συνδέονται με τους μετατροπείς ισχύος (PCS-Power Conversion System) και τους σταθμούς Μέσης Τάσης (MV-Twin Skid). Κάθε καμπίνα συσσωρευτών θα περιλαμβάνει τον εξής εξοπλισμό:

    ‐ Πίνακες Χαμηλής Τάσης (Χ.Τ.) Συνεχούς Ρεύματος, με τον αντίστοιχο διακοπτικό εξοπλισμό,
    ‐ Το Σύστημα Διαχείρισης και Εποπτείας των συσσωρευτών,
    ‐ Το Σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού HVAC, το οποίο διατηρεί το θερμοκρασιακό εύρος λειτουργίας των συσσωρευτών εντός των προκαθορισμένων ορίων λειτουργίας (23±5oC) και
    ‐ Το Σύστημα ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιάς (Fire Fighting System – “FFS”) εντός της καμπίνας συσσωρευτών.

  4. Από τους σταθμούς Μέσης Τάσης θα αναχωρούν τα υπόγεια καλώδια ισχύος ΜΤ που θα καταλήγουν στον Κεντρικό Οικίσκο Ελέγχου. Κατόπιν, θα αναχωρεί το ηλεκτρικό δίκτυο διασύνδεσης με το ΕΣΜΗΕ μέσω του νέου υποσταθμού ανύψωσης τάσης, εντός του πολυγώνου εγκατάστασης του έργου.

Νέος Υποσταθμός ανύψωσης τάσης

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία κεντρικού υποσταθμού ανύψωσης τάσης (Υ/Σ) 150/20kV ο οποίος θα κατασκευασθεί σε κατάλληλο γήπεδο εντός του πολυγώνου εγκατάστασης του Σταθμού αποθήκευσης, εντός της ζώνης όδευσης της Γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης (ΓΜΥΤ) 150KV Ηγουμενίτσα-Αετός-Αγ. Βασίλειος. Τα κυρίως τμήματα που απαρτίζουν έναν υποσταθμό είναι το κτίριο ελέγχου, ο κύριος μετασχηματιστής ισχύος (Μ/Σ) και ο υπαίθριος εξοπλισμός ΥΤ.

Σημειώνεται ότι η ακριβής διάταξη εγκατάστασης, τόσο του κτιρίου όσο και του Μ/Σ και του υπαίθριου εξοπλισμού του Υ/Σ, θα προσδιοριστούν με ακρίβεια, έπειτα από την έκδοση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης, που θα εκδοθεί από τον ΑΔΜΗΕ.

Λοιπές Υποστηρικτικές Εγκαταστάσεις

Για την ικανοποίηση των αναγκών που αφορούν στη λειτουργία του Σταθμού, είναι απαραίτητες οι εγκαταστάσεις που παρατίθενται στη συνέχεια:

  • Ζώνη όδευσης υπογείων καλωδίων και μεταφοράς – συντήρησης εξοπλισμού,
  • Περιμετρική ζώνη αντιπυρικής προστασίας του Σταθμού,
  • Περίφραξη ασφαλείας, που θα περιοριστεί περιμετρικά του χώρου εγκατάστασης του εξοπλισμού του Σταθμού,
  • Σύστημα γείωσης και αντικεραυνικής προστασίας και
  • Σύστημα ασφαλείας

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο χώρο εγκατάστασης του Σταθμού θα γίνει από υφιστάμενες οδούς, οι οποίες διέρχονται πλησίον και εντός του πολυγώνου του σταθμού, χωρίς να απαιτείται διάνοιξη νέας οδοποιίας. Εντός του πολυγώνου θα γίνουν περιορισμένης κλίμακας τοπικές διανοίξεις, συνολικού μήκους 344 μ. περίπου, εκ των οποίων τα 57μ. αφορούν στην πρόσβαση του Υ/Σ και τα υπόλοιπα 287μ. σε βοηθητικούς διάδρομους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV