Προχωρά μελέτη για νέο οδικό έργο στη Ζάκυνθο.
Συγκεκριμένα, έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων έλαβε το έργο «Μελέτη Βελτιώσεων Επαρχιακού και Εθνικού Οδικού δικτύου Ζακύνθου: Κυκλοφοριακοί Κόμβοι Ζώντου, Αγίας Ελένης και Αγίων Θεοδώρων και Οδικό Τμήμα στο Σαρακηνάδο, Δήμου Ζακύνθου, Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».
Φορέας του έργου είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ζακύνθου.
Περιγραφή του έργου
Ο σχεδιασμός των υπό μελέτη κόμβων και της βελτίωσης του οδικού τμήματος των 450μ περίπου της επαρχιακής οδού 6 στοχεύει στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την εξυπηρέτηση της κίνησης των αυτοκινήτων, των δικυκλιστών και των πεζών. Ο επανασχεδιασμός – βελτίωση του τμήματος της επαρχιακής οδού και οι υπό διαμόρφωση κόμβοι τοποθετούνται εντός οικισμού Σαρακηνάδου. Λόγω της εγγύτητας των κόμβων Ζώντου και Αγίας Ελένης βελτιώνεται και το οδικό τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς. Η ομοιομορφία στην χάραξη και διαμόρφωση της οδού διευκολύνει και την οδηγική συμπεριφορά του οδηγού. Στις θέσεις συμβολής της Επαρχιακής Οδού Ζακύνθου – Βολιμών με το επαρχιακό δίκτυο προτάθηκε η ρύθμιση της κυκλοφορίας με κατασκευή κόμβου κυκλικής κίνησης. Στον κόμβο Αγίας Ελένης προτάθηκε η ρύθμιση της κυκλοφορίας με υποχρεωτική στάση. Κατά τον σχεδιασμό λήφθησαν υπ’ όψη οι δεσμεύσεις της οικιστικής ανάπτυξης, ωστόσο τόσο στον κόμβο Αγίας Ελένης όσο και στον κόμβο Ζώντου κρίθηκε αναγκαία η απαλλοτρίωση κτίσματος. Γενικά η βελτίωση του οδικού τμήματος και η διαμόρφωση των κόμβων χρησιμοποιεί τις δημόσιες εκτάσεις και απαιτεί την απαλλοτρίωση τμημάτων γης με στόχο το βέλτιστο σχεδιασμό των έργων.
Οδικό τμήμα Σαρακηνάδο
Το οδικό τμήμα της Επαρχιακής Οδού 6 τμήμα 3, όπως περιγράφεται στην μελέτη έχει μήκος 473μ. και στο πέρας του συνδέεται με το υφιστάμενο, σχετικά πρόσφατα κατασκευασμένο τμήμα ΙΔ, όπως αυτό μελετήθηκε στα πλαίσια της μελέτης «Οδική Ασφάλεια Ζακύνθου» του 2004. Η χάραξη βελτιώνει οριζοντιογραφικά την υφιστάμενη οδό και προβλέπει την κατασκευή δύο αντίρροπων καμπυλών ακτίνας 200 μ. και 250 μ. αντίστοιχα. Λόγω του ότι η χάραξη διέρχεται μέσα από οικισμό, προτείνεται η κατασκευή ρείθρων και πεζοδρομίων πλάτους 1,65 μ. Μηκοτομικά, οι κλίσεις που παρουσιάζονται είναι μικρές, παρακολουθούν την υφιστάμενη οδό και είναι της τάξεως του 0,5%. Το χαμηλό σημείο διαμορφώνεται πλησίον του κάθετου υδραυλικού έργου. Οι δρόμοι που συμβάλουν στην υπό μελέτη οδό θα προσαρμοσθούν τόσο οριζοντιογραφικά όσο και υψομετρικά σε αυτήν. Το τελευταίο τμήμα των 31μ αποτελεί οριζοντιογραφική προσαρμογή με τη υφιστάμενη οδό. Για την αποχέτευση των ομβρίων και την προστασία της οδού στα πλαίσια της υδραυλικής μελέτης θα προταθούν κατάλληλες διατάξεις συλλογής και απομάκρυνσης τους.
Κόμβος Ζώντου
Τοποθετείται στην συμβολή της επαρχιακής οδού 6 (Ζακύνθου – Βολιμών) με την επαρχιακή οδό 9 (ενωτική επ.6 με επ.7). Εξυπηρετεί την σύνδεση του οικισμού Σαρακηνάδο με τους οικισμούς Φιολίτη και Βουγιάτο αλλά και τους υπόλοιπους οικισμούς που τοποθετούνται στο επαρχιακό δίκτυο που προαναφέρθηκε. Στην περιοχή συμβάλλει και η τοπική οδός Κ2. Σήμερα η γωνία συμβολής των δύο επαρχιακών οδών γίνεται υπό οξεία γωνία με προβλήματα ορατότητας και ασαφή καθοδήγηση των οδηγών. Σύμφωνα με την μελέτη οδοποιίας επιλέχθηκε η διαμόρφωση κυκλικού κόμβου αστικού τύπου, ο οποίος επιφέρει επιβράδυνση των οχημάτων κατά την είσοδο στο δακτύλιο κυκλοφορίας, απαλείφει σημαντικό αριθμό πιθανών σημείων σύγκρουσης και επιτρέπει την κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Στις κύριες συμβολές σχεδιάστηκαν διαχωριστικές νησίδες οι οποίες εξυπηρετούν την καθοδήγηση των οδηγών και την αναγνωσιμότητα του κόμβου από απόσταση. Στην θέση συμβολής της τοπικής οδού δεν προβλέπεται αφενός λόγω εκτιμώμενων μικρών φόρτων κυκλοφορίας και αφετέρου για να δηλώσει τον τοπικό λειτουργικό χαρακτήρα της οδού. Παράλληλα στην περίμετρο της κεντρικής νησίδας σχεδιάστηκε υπερβατή ζώνη πλάτους 1,50μ για την διευκόλυνση των βαρέων οχημάτων. Για λόγους ορατότητας και βέλτιστου σχεδιασμού απαιτείται η απαλλοτρίωση κτίσματος στα δεξιά του τμήματος 4 της επαρχιακής οδού 6. Ο κυκλικός κόμβος σχεδιάζεται σε επίχωμα εξυπηρετώντας την υψομετρική συμβολή των οδών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πλησίον του κυκλικού κόμβου και σε χώρο δημόσιας έκτασης προτείνεται η διαμόρφωση πεζόδρομου μήκους 27μ περίπου.
Κόμβος Αγίας Ελένης
Τοποθετείται στην συμβολή της επαρχιακής οδού 6 (Ζακύνθου – Βολιμών) με δευτερεύουσα οδό που οδηγεί στον οικισμό Βανάτο. Ο κύριος λόγος επανασχεδιασμού του κόμβου είναι η βελτίωση της χάραξης της επαρχιακής οδού 6 στην περιοχή, όπου συμβαίνουν αρκετά ατυχήματα λόγω εκτροπής των οχημάτων από την πορεία τους. Η ακτίνα καμπυλότητας της επαρχιακής οδού 6 στην στενή περιοχή του κόμβου είναι περίπου 40μ. Με το νέο σχεδιασμό εφαρμόζεται οριζόντια καμπύλη ίση με 120μ και παράλληλη εφαρμογή κλωθοειδούς. Για λόγους ορατότητας και βέλτιστου σχεδιασμού απαιτείται η απαλλοτρίωση κτίσματος στα δεξιά του τμήματος 5 της επαρχιακής οδού 6. Ο κόμβος σχεδιάζεται σε πεδινό έδαφος και πλησίον των υψομέτρων της υφιστάμενης οδού.
Κόμβος Αγίων Θεοδώρων
Τοποθετείται στην συμβολή της επαρχιακής οδού 6 (Ζακύνθου – Βολιμών) με την επαρχιακή οδό 13 (Ρόιδο – Σαρακινάδου από επαρχιακής οδού 4 έως επαρχιακή οδό 11). Εξυπηρετεί την σύνδεση του οικισμού Σαρακηνάδο με τον οικισμό Βανάτο αλλά και τους υπόλοιπους οικισμούς που τοποθετούνται στο επαρχιακό δίκτυο που προαναφέρθηκε. Στην περιοχή συμβάλλει και η Αγροτική Οδός 1. Επιλέγεται η διαμόρφωση κυκλικού κόμβου αστικού τύπου, ο οποίος επιφέρει επιβράδυνση των οχημάτων κατά την είσοδο στο δακτύλιο κυκλοφορίας, απαλείφει σημαντικό αριθμό πιθανών σημείων σύγκρουσης και επιτρέπει την κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Στις κύριες συμβολές σχεδιάζονται διαχωριστικές νησίδες οι οποίες εξυπηρετούν την καθοδήγηση των οδηγών και την αναγνωσιμότητα του κόμβου από απόσταση. Στην θέση συμβολή της αγροτικής οδού δεν προβλέπεται διαχωριστική νησίδα αφενός λόγω εκτιμώμενων μικρών φόρτων κυκλοφορίας και αφετέρου για να δηλώσει τον τοπικό λειτουργικό χαρακτήρα της οδού. Παράλληλα στην περίμετρο της κεντρικής νησίδας σχεδιάζεται υπερβατή ζώνη πλάτους 1,50μ. για την διευκόλυνση των βαρέων οχημάτων. Ο κυκλικός κόμβος σχεδιάζεται σε πεδινό έδαφος και πλησίον των υψομέτρων της υφιστάμενης οδού.
Tυπική διατομή
Λαμβάνοντας υπόψη τον αστικό χαρακτήρα της περιοχής μελέτης, την λειτουργική κατάταξη των οδών, τις ΟΜΟΕ, και τα υφιστάμενα τμήματα με τα οποία συνδέονται, προτάθηκε το πλάτος κυκλοφορίας της κάθε οδού. Οι τυπικές διατομές που εφαρμόζονται στο έργο είναι οι εξής:
- Κύριας οδού (Επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Βολιμών): Στην επαρχιακή οδό (6), λαμβάνεται πλάτος λωρίδας κυκλοφορίας ίσο με 3,50μ, ρείθρο κρασπέδου ίσο με 0.25 και πεζοδρόμιο πλάτους 1.65 (μαζί με το κράσπεδο).
- Επαρχιακή οδός 9 προς Φιολίτη και επαρχιακή οδός προς 13 προς Βανάτο: εφαρμόζεται διατομή τύπου ε2 1+1 λωρίδων κυκλοφορίας συνολικού πλάτους 6,5μ. (λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδες καθοδήγησης). Στην στενή περιοχή των κόμβων διαμορφώνονται ως αστικού τύπου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας