Σε τροχιά μπαίνει το πολύπαθο έργο για το Φράγμα Ασωπού στην Κορινθία. Το έργο το οποίο είχε ξεκινήσει το 2010 αλλά συνάντησε πληθώρα προβλημάτων κατά την διάρκεια της κατασκευής, κυρίως λόγω προβλημάτων του πρώτου αναδόχου που δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει. Στη συνέχεια το έργο συνεχίστηκε με δεύτερο ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ ο οποίος συνεχίζει την κατασκευή του μέχρι και σήμερα.
Η ολοκλήρωση του έργου παρατάθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2022 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ύστερα από αίτημα του αναδόχου. Η νέα ημερομηνία ισχύει και για την κύρια σύμβαση (περίπου 31 εκατ. ευρώ) και για την 1η συμπληρωματική σύμβαση ύψους 12 εκατ. ευρώ
Το νέο που έχουμε, είναι πως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με απόφαση του, προχωρά σε διαγωνισμό ύψους 5,63 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης για τα έργα του Φράγματος Ασωπού μαζί με τα συνοδά έργα. Το έργο είναι χαρακτηρισμένο ως Εθνικού Επιπέδου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου, η ανάγκη εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Έργων Φράγματος Ασωπού Ν.Κορινθίας με τα συνοδά του έργα», ώστε το ως άνω έργο να ωριμάσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 45 του Ν.4412/2016 και να κατασκευασθεί το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι το φράγμα κατασκευάζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης του θέματος έχουν συνταχθεί από τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19), σε συνεργασία με τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κορινθίας.
Η σπουδαιότητα του Φράγματος Ασωπού
Με την κατασκευή του φράγματος αξιοποιούνται τα νερά του ποταμού Ασωπού αρδεύοντας 50.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης, στην πεδινή Κορινθία, και θα εξυπηρετηθούν περισσότερες από 4.000 αγροτικές οικογένειες.
Με το φράγμα Ασωπού εξασφαλίζεται η τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής με νερό άρδευσης, άριστης ποιότητας, δίνοντας έτσι νέα δυναμική στην ανάπτυξη της γεωργίας, προστατεύοντας παράλληλα τις πεδινές γεωτρήσεις από τον κίνδυνο της υφαλμύρωσης.
Κυρίαρχο όφελος από την κατασκευή του έργου συνιστά:
– Η μείωση απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας,
– η δυνητική εξοικονόμηση ύδατος και
– η αξιοποίηση υδάτων από τον υφιστάμενο ταμιευτήρα Ασωπού.
Το έργο είναι μεγάλης σπουδαιότητας και πολλαπλής σκοπιμότητας, με σημαντικές ευεργετικές οικονομικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού το βασικό κριτήριο θα είναι η μέγιστη δυνατή οικονομία υδατικών πόρων.
Το Φράγμα Ασωπού είναι ύψους 68 μέτρων, κατασκευάζεται στα όρια των Δήμων Συκιωνίων και Βέλου, ανάμεσα στα χωριά Παραδείσι και Στιμάγκα. Συγκεκριμένα βρίσκεται 2 χλμ περίπου ΝΑ του οικισμού Παραδείσι και 4χλμ περίπου ΒΔ από τον οικισμό Στιμάγκα.
Το μήκος της στέψης του φράγματος θα είναι 425μ, το μέγιστο πλάτος στη βάση του θα φθάνει τα 450μ, ενώ ο όγκος του επιχώματος θα είναι 4.000.000 κυβικά μέτρα. Ο συνολικός όγκος αποθήκευσης του φράγματος θα είναι 29.100.000 κυβικά μέτρα και με τη συνεχή ροή του ποταμού υπολογίζεται ότι θα αξιοποιούνται 41.000.000 κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV