Newsroom

Με συστηματικές ενέργειες του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Σ. Αντωνάκου ξεκινάει άμεσα η διαδικασία ανακατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου «Πέτρος Καπαγέρωφ», γνωστό και ως «Παπαστράτειο» στον Πειραιά. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 8,5 εκ. ευρώ.

Με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, την Τρίτη 15-12-2020, προχωράει η δημοπράτηση του έργου ανακατασκευής.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει:

«Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις δώσαμε λύσεις στα ζητήματα που εμπόδιζαν εδώ και χρόνια την έναρξη του έργου. Συμβάλουμε έμπρακτα στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι Πειραιώτες, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με την αθλητισμό γνωρίζουν την ιστορία του «Παπαστράτειου», το οποίο είναι συνδεδεμένο με την εξέλιξη του αθλητισμού και ειδικότερα του μπάσκετ στον Πειραιά. Βούλησή μας είναι σημαντικοί αθλητικοί χώροι όπως ο συγκεκριμένος, να αποτελέσουν πόλο έλξης των νέων παιδιών. Με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του έργου οι αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα άθλησης και ψυχαγωγίας σε ένα λειτουργικό και σύγχρονο γυμναστήριο».

Επίσης με δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου ανέφερε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μετά από προσπάθειες οκτώ χρόνων η Περιφέρεια Αττικής δίνει λύση σε ένα πάγιο αίτημα των αθλητικών σωματείων του Πειραιά. Τα στελέχη της Τεχνικής μας υπηρεσίας θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ολοκλήρωση του έργου προκειμένου ιστορικά σωματεία της περιοχής του μπάσκετ και του βόλεϊ να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Η κ. Αντωνάκου επισήμανε επίσης ότι σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις και τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό το αμέσως προσεχές διάστημα, μετά την έγκριση του νέου προγράμματος έργων, θα ανακοινωθούν σημαντικά νέα αθλητικά έργα τα οποία θα συμβάλλουν στη Βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων του Πειραιά.

Το ιστορικό από το κλείσιμο του γυμναστηρίου μέχρι σήμερα

Το γυμναστήριο κατασκευάστηκε το 1966, σε χώρο επί των οδών Φωκίωνος και Γραβιάς που παραχωρήθηκε από το Δήμο Πειραιά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την ίδρυση Κλειστού Γυμναστηρίου και λειτούργησε ως Ν.Π.Δ.Δ. το 1970, με την επωνυμία «Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιώς».

Το γυμναστήριο διέθετε άδεια λειτουργίας μέχρι στις 27-4-2007, όταν μετά από έλεγχο της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλόλητας Αγωνιστικών Χώρων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων της κρατικής Περιφέρειας, κρίθηκε ακατάλληλο λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας.

Από τότε, παρά τις οχλήσεις των σωματείων της περιοχής και τις υποσχέσεις των εκάστοτε ηγεσιών του Υφυπουργείου Αθλητισμού, δεν είχαμε καμιά εξέλιξη μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, όταν η Περιφέρεια Αττικής ενέταξε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων από ίδιους πόρους την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου «Πέτρος Καπαγέρωφ», με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ.

Στο διάστημα που μεσολάβησε οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού συνεργάστηκαν προκειμένου να εκδοθούν οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις και να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες, που προσδιόρισαν το τελικό προϋπολογισμό των εργασιών στα 8,5 εκ. ευρώ. Η Προγραμματική Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου μεταξύ ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και Περιφέρειας Αττικής υπογράφηκε το 2019.

Στη συνέχεια, λόγω αλλαγών στη νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων (παθητική πυροπροστασία, ΚΕΝΑΚ κ.λπ.) και την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, προέκυψε η ανάγκη ανασύνταξης τευχών της μελέτης, προκειμένου να προχωρήσουμε σε ασφαλή δημοπράτηση .
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω και την έγκριση της λειτουργικότητας του φακέλου της μελέτης από τη Γ.Γ.Α. ακολούθησε η εισαγωγή του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή και η ομόφωνη απόφαση δημοπράτησης του έργου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV