Προχωρά επένδυση για νέο μικρό υδροηλεκτρικό στη Φλώρινα.
Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Mικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΕ) ισχύος 0,92ΜW στη θέση “Σκλήθρο” των Δημοτικών Ενοτήτων Αετού, Νυμφαίου Δήμου Αμυνταίου, Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».
Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΝΑΝΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΕ με δ.τ. «ΝΑΝΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΒΕΤΕ».
Περιγραφή του έργου
Το έργο στη Φλώρινα αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΜΥΗΕ) συνολικής ισχύος 0,92MW, διοικητικά υπαγόμενο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου–Δυτ.Μακεδονίας.
Το παρόν έργο έχει ως σκοπό την ενεργειακή εκμετάλλευση των υδάτων του ρέματος Σκλήθρο και ειδικότερα την πτώση ύδατος ύψους 557.9μ μεταξύ των απόλυτων υψομέτρων 1309.9μ (υψόμετρο κοίτης υδροληψίας) και 751μ (υψόμετρο σταθμού)
Το ΜΥΕ αποτελείται από τα εξής μέρη:
α) Σύστημα απόληψης – υδροληψία: Για την απόληψη των νερών του ρέματος Σκλήθρο, θα κατασκευαστεί αναβαθμός μήκους 3μ και ύψους 1μ στο υψόμετρο +1308.6μ. Ανάντη του αναβαθμού και στην δεξιά πλευρά κατά τη ροή του ρέματος θα κατασκευασθεί υδροληψία ορεινού τύπου με κατακόρυφες σχάρες καθώς και πλευρικοί προστατευτικοί πτερυγότοιχοι (πλαϊνά τοιχεία) για την προστασία των πρανών. Τα έργα για την απόληψη του νερού περιλαμβάνουν τις κατακόρυφες εσχάρες της υδροληψίας και του εξαμμωτή που είναι εφοδιασμένο στην είσοδό του με θυρόφραγμα απομόνωσης. Ανάντη του εξαμμωτή θα τοποθετηθεί ηλεκτρονικό σταθμήμετρο με αλεξικεραυνη προστασία και θα συνδέεται με κάθε ρυθμιστή στροφών με ενισχυμένο καλώδιο. Στο τέλος του εξαμμωτή θα υπάρχει θυρόφραγμα για την εκκένωση και τον καθαρισμό του. Το νερό από τον εξαμμωτή θα οδηγείται με υπερχείλιση στην δεξαμενή φόρτισης και μέσω του αγωγού προσαγωγής θα οδηγείται στο κτίριο του σταθμού παραγωγής.
Θα δημιουργηθεί ιχθυοδιάδρομος με φυσικά υλικά της περιοχής με τη μορφή αναβαθμίδων (σκαλοπατιών) στο αριστερό πρανές της υδροληψίας κατά τη ροή του ρέματος.
Η οικολογική παροχή που θα αφήνεται από την υδροληψία θα είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ίση με 30λτρ/δευτ.
β) Σύστημα μεταφοράς – προσαγωγής: Η μεταφορά του νερού από την υδροληψία θα γίνει μέσω σωλήνα GRP διαμέτρου Φ350 και μήκους 635μ (=18μ+617μ) εντός του οικοπέδου υδροληψίας και σε υφιστάμενη δασική οδό και στη συνέχεια μέσω χαλυβδοσωλήνα διαμέτρου Φ350 και μήκους 1775(=1242μ+105μ+195μ+145μ+25μ+63μ) σε υφιστάμενη δασική οδό. Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι περίπου 2,41χλμ και θα τοποθετηθεί υπογείως.
γ) Υδροηλεκτρικός σταθμός (ΥΗΣ) και σύστημα επιστροφής: το σύστημα προσαγωγής οδηγεί τελικά το νερό στο κτίριο του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενδεικτικές ΕΓΣΑ (ΡΑΕ) Χ(μ)=288222 και Ψ(μ)=4500205, στο οποίο θα στεγάζεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός (σε υψόμετρο 751μ) και το ύψος του θα είναι εννέα μέτρα.
Στο κτίριο του σταθμού, θα εγκατασταθεί ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός – ηλεκτροστάσιο. Οι Μ/Σ θα τοποθετηθούν υπαίθρια σε παράπλευρο χώρο του κτιρίου που θα είναι απομονωμένος για λόγους ασφαλείας.
Στη συνέχεια το νερό μετά τη διέλευσή του από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, μέσω υπόγειας διώρυγας φυγής / εκβολής μήκους 25μ επαναδιοχέτευσης του νερού στο ρέμα.
Σε ειδική διαμόρφωση του δαπέδου του κτιρίου θα εδρασθεί ένας στρόβιλος τύπου Pelton οριζοντίου άξονα με δύο (2) ακροφύσια ισχύος 920KW με δικλείδες ασφαλείας-παράκαμψης πριν και μετά τον στρόβιλο. Στον ΥΗΣ θα υπάρχει ιδιαίτερος χώρος για τους πίνακες Μ.Τ., τους πίνακες αυτοματισμού τροφοδοσίας και ελέγχου, την αποθήκη και το γραφείο. Το κτίριο θα φέρει επίσης, ρυθμιστή στροφών, γεννήτρια, μ/σ ανύψωσης, , σύστημα γείωσης, αλεξικεραυνική προστασία κ.α.
Στα πλαίσια κατασκευής του εν λόγω σταθμού δε θα απαιτηθούν συνοδά έργα όπως διανοίξεις δασικών δρόμων πρόσβασης προς τις υδροληψίες και στο σταθμό.
Για τη διασύνδεση του σταθμού με το Εθνικό Σύστημα Ενέργειας θα κατασκευαστεί εναέρια γραμμή ΜΤ μήκους περίπου 450μ και θα οδεύει από το κτίριο του σταθμού παραπλεύρως στον υφιστάμενο χωματόδρομο του οικισμού Σκλήθρου, όπου θα συνδεθεί με την υφιστάμενη γραμμή ΜΤ. Η τελική διαδρομή διασύνδεσης θα αποφασισθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας