Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά επένδυση για νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο στα Μετέωρα.

Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο « Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) ισχύος 4,03ΜW, που προτείνεται να κατασκευαστεί στο ρέμα Κλεινοβίτικο, στις Τ.Κ. Κλεινού και Τ.Κ. Κρύας Βρύσης, των Δ.Ε. Κλεινοβού και Δ.Ε. Καλαμπάκας αντίστοιχα, του Δήμου Μετεώρων, της Π.Ε. Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΣΤΟΚΑΤΟΠΙ ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αναπτύσσεται γραμμικά του ρέματος Κλεινοβίτικο. Η υδροληψία του βρίσκεται περίπου στην ευθεία με τον οικισμό Αμπελίων της Τ.Κ. Κλεινού του Δήμου Μετεώρων και ο σταθμός στη θέση «Κατόπια» της Τ.Κ. Κρύας Βρύσης του Δήμου Μετεώρων. Συνολικά, το έργο αναπτύσσεται εντός των ορίων των Τ.Κ. Κλεινού και Τ.Κ. Κρύας Βρύσης, των Δ.Ε. Κλεινοβού και Δ.Ε. Καλαμπάκας αντίστοιχα, του Δήμου Μετεώρων, της Π.Ε. Τρικάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού έργου ΜΥΗΕ (υδροληψία, αγωγός προσαγωγής νερού, σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), ισχύος 4,03MW, που θα εκμεταλλεύεται το υδατικό δυναμικό του ρέματος Κλεινοβίτικο, στις Δ.Ε. Καλαμπάκας και Δ.Ε. Κλεινοβού, της Π.Ε. Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η πτώση που θα εκμεταλλεύεται το έργο είναι 72m. Η διάταξη υδροληψίας είναι τοποθετημένη σε απόλυτο υψόμετρο 342,58m πλέον το ύψος τοιχίου 1,50m περίπου, (ύψος στέψης τοιχίου 342,58+1,50=344,00m), από όπου το νερό θα εκτρέπεται και οδηγείται μέσω του αγωγού προσαγωγής συνολικού μήκους 4.748,06m, στο σταθμό παραγωγής σε απόλυτο υψόμετρο 272m.

Το νερό μετά την εκμετάλλευση του θα επιστρέφεται στο σύνολο του στο ρέμα, χωρίς να ρυπανθεί, μετατρέποντας την κινητική του ενέργεια σε ηλεκτρική, δηλαδή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρική ενέργεια).

Το συνολικό εμβαδό του γηπέδου επέμβασης για το έργο ανέρχεται σε Ε=73.298,45m2. Συγκεκριμένα, ο χώρος επέμβασης για τα έργα της υδροληψίας ανέρχεται σε 4.256,19m2, o χώρος επέμβασης για τα έργα του σταθμού παραγωγής ανέρχεται σε 3.169,60m2 και ο χώρος επέμβασης των έργων του αγωγού προσαγωγής ανέρχεται σε 65.872,67m2. Έτσι, η συνολική ζώνη κατάληψης του έργου ανέρχεται σε 73.298,45m2.

Σύμφωνα με τον υποβληθέντα φάκελο Μ.Π.Ε., το έργο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα κύρια τμήματα:

  1. Υδροληψία: Τα έργα υδροληψίας θα εκτελεστούν σε απόλυτο υψόμετρο 342,58m και η έκταση του γηπέδου της υδροληψίας θα ανέρχεται σε 4.256,19m2.
    Για την απόληψη των υδάτων του ρέματος θα κατασκευαστεί μικρό υπερπηδητό στηθαίο, ύψους ~1,50m και μήκους περίπου 40m, με κατάντη κεκλιμένες εσχάρες σε όλο το μήκος της στέψης του και προστατευτικούς τοίχους για την προστασία των πρανών. Οι εσχάρες θα αποτελούνται από χαλύβδινα ελάσματα προτύπων διατομών που θα ενώνονται μεταξύ τους και θα αγκυρωθούν στο σκυρόδεμα. Το νερό μέσω των εσχάρων συλλέγεται σε αύλακα υδροσυλλογής, η οποία βρίσκεται κάτω από τις εσχάρες σε όλο το μήκος του στηθαίου, είναι ενσωματωμένη στο στηθαίο και ελέγχεται μέσω χειροκίνητου μεταλλικού θυροφράγματος, διαστάσεων (2,50m×2,50m). Το νερό θα οδηγείται μέσω των εσχάρων σε διώρυγα (κανάλι) ορθογωνικής διατομής και στη συνέχεια σε διώρυγα τραπεζοειδούς διατομής, η οποία αποτελεί τη δεξαμενή καθίζησης. Οι εσωτερικές της διαστάσεις της δεξαμενής καθίζησης είναι περίπου 40,00m Χ 5,00m με ύψος περίπου 4,00m. Από υπερχείλιση στο πλάι του εξαμμωτή το νερό θα οδηγείται στην δεξαμενή φόρτισης διαστάσεων 5,00m x 6,00m και ύψος περίπου 6,00m, όπου θα είναι τοποθετημένο και ηλεκτρονικό σταθμήμετρο που θα συνδεθεί με το σταθμό παραγωγής για να ρυθμίζεται η παροχή του νερού στη μονάδα του έργου. Εκχειλιστής ασφαλείας θα οδηγεί την περίσσια του νερού από τον εξαμμωτή στην κοίτη του ρέματος. Επίσης, λόγω ύπαρξης ιχθυοπανίδας θα κατασκευαστεί ειδική κλιμακωτή διάταξη (ιχθυόσκαλα – ιχθυοδιάδρομος) για την ελεύθερη επικοινωνία των ιχθύων. Η πρόσβαση στην υδροληψία εξασφαλίζεται μέσω υφιστάμενου δασικού χωματόδρομου.
  2. Αγωγός προσαγωγής νερού: Ο αγωγός προσαγωγής του νερού από την δεξαμενή φόρτισης της εγκατάστασης υδροληψίας έως τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει συνολικό μήκος 4.748,06m. Ο αγωγός έχει διάμετρο Φ2400mm ενώ το πάχος του αυξάνεται κλιμακωτά με την πίεση (γεωδαιτικό ύψος). Στο τελευταίο τμήμα η αντοχή του αγωγού θα είναι τουλάχιστον 6at. Ο αγωγός σε όλο το μήκος του θα τοποθετηθεί υπόγεια, σε βάθος τουλάχιστον 3,00m, εντός ορύγματος πλάτους 3,00 m. Χρησιμοποιείται το υφιστάμενο δασικό δίκτυο, προκειμένου την εγκατάσταση του αγωγού, τουλάχιστον στο τμήμα που είναι εφικτό. Σε όλα τα τμήματα που ο εγκιβωτισμός του αγωγού, θα γίνει εκτός του υφιστάμενου δασικού δρόμου, η όποια διάνοιξη θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα γίνει πλήρης αποκατάσταση.
  3. Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας: Το κτίριο του ΥΗΣ είναι εγκατεστημένο σε γήπεδο εμβαδού 3.169,60m2, θα έχει διαστάσεις 18,50Χ13,50Χ7,00m πλέον στέγης και τοποθετείται σε υψόμετρο φυσικού εδάφους περίπου 272,00 m. Εντός του κτιρίου του σταθμού θα τοποθετηθεί όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός που αποτελείται από δύο συγκροτήματα υδροστροβίλου – γεννήτριας.
  4. Διώρυγα φυγής νερού: Το νερό μετά την ενεργειακή του αξιοποίηση καταλήγει στο ρέμα Κλεινοβίτικο, μέσω της διώρυγας διαφυγής. Από την θέση του εργοστασίου και από τα όρια του κτιρίου, θα υπάρχει υπόγεια διώρυγα διαφυγής των υδάτων μέχρι την κοίτη του ρέματος, μήκους 200m.
  5. Οδοί προσπέλασης του έργου: Η πρόσβαση στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζεται μέσω υφιστάμενης αγροτοδασικής οδού.
  6. Οικολογική παροχή: Η οικολογική παροχή, που είναι η ελάχιστη παροχή διατήρησης του οικοσυστήματος, έχει υπολογιστεί ίση με 223 lt/sec σύμφωνα με την υδρολογική μελέτη το έργου. Mέσω της διάταξης της διόδου ιχθυών θα αποδίδεται κατά προτεραιότητα εντός της κοίτης του ρέματος καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, αμέσως κατάντη των εγκαταστάσεων της υδροληψίας, μέρος της οικολογικής παροχής (93 lt/sec). Η εναπομένουσα ποσότητα της οικολογικής παροχής (130 lt/sec) θα αποδίδεται στην κοίτη του ρέματος ακριβώς κατάντη της υδροληψίας μέσω ειδικής διάταξης (βαθμολογημένης βάνας) που θα εγκατασταθεί στην αρχή της διάταξης του εξαμμωτή.
  7. Δίκτυο διασύνδεσης του έργου: Η γραμμή διασύνδεσης Μ.Τ. θα έχει μήκος περίπου 600m όσο είναι η απόσταση του μηχανοστασίου του ΜΥΗΣ από την πλησιέστερη υφιστάμενη γραμμή Μ.Τ. του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς υπάρχει δίκτυο μέσης τάσης στον επαρχιακό δρόμο Διάβας – Αμπελίων.
  8. Δίοδος ιχθύων: Λόγω της υπάρξεως ιχθύων και προκειμένου σε κάθε περίπτωση να εξασφαλισθεί η προστασία της ιχθυοπανίδας και η απόδοση του συνόλου της οικολογικής παροχής, θα κατασκευασθεί ιχθυόσκαλα στην υδροληψία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV