Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά επένδυση για νέο αιολικό στη Φλώρινα.

Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 31MW στη θέση “ΜΠΑΓΡΑΙΪΚΑ” των Δημοτικών Ενοτήτων Αμυνταίου και Μελίτης των Δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας, Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία «ΜΠΡΑΓΡΑΙΪΚΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» με δ.τ. «ΜΠΡΑΓΡΑΙΪΚΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε.»

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 31MW, διοικητικά υπαγόμενο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου–Δυτ.Μακεδονίας.

Βάσει της ΜΠΕ, το υπό μελέτη έργο αφορά στην τοποθέτηση πέντε ανεμογεννητριών (Α/Γ). Ο ΑΣΠΗΕ πρόκειται να αναπτυχθεί σε τρία πολύγωνα συνολικού εμβαδού Ε= 572.77στρ. στη θέση ‘Μπαγραίικα των Δ.Ε. Αμυνταίου και Μελίτης των Δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας, Π.Ε. Φλώρινας, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το αιολικό πάρκο (Α/Π) θα αποτελείται από πέντε (5) Α/Γ ισχύος 6.2MW έκαστη, τύπου SG 6-170 (διάμετρος πτερωτής 170μ) της εταιρείας Siemens Gamesa και ύψος πύργου 115μ.

Η κάθε Α/Γ σε ειδικά απομονωμένο χώρο διαθέτει Μετασχηματιστή (Μ/Σ) ανύψωσης τάσης 0.69/0.4/ 33k. Η παραγόμενη ενέργεια μεταφέρεται μέσω υπόγειου δικτύου ΜΤ (συνολικό μήκος 3.7χλμ) στους πίνακες ΜΤ εντός του οικίσκου ελέγχου (ΟΕ) που τοποθετείται στο πολύγωνο 1, πλησίον της Α/Γ 5. Η έγχυση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας θα γίνει μέσω του υπό κατασκευή Υποσταθμού (Υ/Σ) στη θέση ‘Βεύη’. Ο σταθμός συνδέεται με τον Υ/Σ με υπόγειο καλώδιο ΜΤ συνολικού μήκους 3.58χλμ.

Το σύνολο του αιολικού πάρκου, Ανεμογεννήτριες Α/Γ, Οικίσκος Ελέγχου ΟΕ και η περίφραξη θα είναι κατάλληλα γειωμένο. Εντός των καναλιών της υπόγειας καλωδίωσης του σταθμού (εσωτερική – εξωτερική διασύνδεση) παράλληλα με τα καλώδια ΜΤ θα τοποθετηθούν καλώδια επικοινωνιών μεταξύ του επεξεργαστή κάθε Α/Γ, μετεωρολογικού ιστού και του Κτιρίου Ελέγχου του Α/Πες και ο αγωγός γείωσης.

Για τις ανάγκες του έργου θα κατασκευαστούν πέντε πλατείες όπου θα θεμελιωθούν οι Α/Γ συν ένα πλάτωμα για την εγκατάσταση του οικίσκου ελέγχου (Ο.Ε.) καθώς και ένα πλάτωμα οπισθοδρομίας.

Για την πρόσβαση στις πλατείες θα διανοιχτούν –βελτιωθούν πέντε (5) κλάδοι δασοδρόμων Γ΄ κατηγορίας, συνολικού μήκους 5.9χλμ. από τα οποία τα 3.44χλμ. αφορούν διάνοιξη δρόμων και τα 2.47χλμ. συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων δρόμων.

Επίσης, θα απαιτηθεί η διάνοιξη ζωνών επέμβασης συνολικού μήκους 2.7χλμ για τις ανάγκες κατασκευής του υπόγειου δικτύου καλωδίωσης τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό δίκτυο.

Δεδομένου της φύσης του έργου, ο φορέας θα προβεί σε διερευνητικές εργασίες για τον προσδιορισμό μηχανικών χαρακτηριστικών του υπεδάφους στις θέσεις των Α/Γ. Επισημαίνεται ότι, η πρόσβαση του γεωτρυπάνου και του προσωπικού εντός της αδειοδοτημένης με την παρούσα απόφαση εκτάσεως επέμβασης θα γίνει μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου, χωρίς να απαιτηθεί διαμόρφωση-διάνοιξη οδοποιίας προς τις θέσεις λήψης των δειγμάτων.

Επίσης, στο σύνολο του Α/Π θα πραγματοποιηθούν λοιπές εγκαταστάσεις όπως συστήματος γείωσης/αντικεραυνικής προστασίας, συστήματος τηλεμετρίας και τηλε-ελέγχου, σύστημα φύλαξης και πυρόσβεσης του σταθμού, περίφραξη κλπ.

Συνοδά Έργα

Εσωτερική διασύνδεση: Η ηλεκτρική διασύνδεση κάθε Α/Γ με τον οικίσκο ελέγχου θα γίνει μέσω υπόγειας γραμμής M.Τ., με συνολικό μήκος 3.7 χλμ, και θα ακολουθεί το νέο και υφιστάμενο οδικό δίκτυο, καθώς και μέσω της υπό διάνοιξη Ζώνης επέμβασης Ζ1. Ο οικίσκος ελέγχου τοποθετείται στο πολύγωνο 1 πλησίον της Α/Γ 5.

Εξωτερική διασύνδεση: Ο ΑΣΠΗΕ θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα διάχυσης ενέργειας μέσω υπόγειου καλωδίου ΜΤ μήκους 3.58χλμ που θα ξεκινάει από τον Ο.Ε. του σταθμού και θα καταλήγει στον Υποσταθμού (Υ/Σ) στη θέση ‘Βεύη’, ο οποίος έχει αδειοδοτηθεί και κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση του αιολικού πάρκου της ίδιας εταιρείας, στη θέση «Αγνάντια-Ίσιωμα- Θαμνότοπος» των Δήμων Αμύνταιου και. Η καλωδίωση θα ακολουθεί το υπάρχον οδικό δίκτυο ή μέσω των υπό διάνοιξη Ζωνών επέμβασης Ζ2 και Ζ3 που θα ανοιχθούν μόνο για να εξυπηρετήσει την υπόγεια γραμμή (συντόμευση διαδρομής των καλωδίων διασύνδεσης και αποφυγή όχλησης υποδομών οικισμού Βεύης και δραστηριοτήτων κατοίκων).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV