Εγκρίθηκε επένδυση για νέα αιολικά στην Φλώρινα και στην Πέλλα.
Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του διαπεριφερειακού έργου A2/10ης Ομάδας (α/α 1): «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 22MW, στη θέση ‘ΖΑΚΑ’ των Δημοτικών Ενοτήτων Αμυνταίου, Βεγορίτιδας και Μελίτης, των Δήμων Αμυνταίου, Έδεσσας και Φλώρινας, αντίστοιχα, των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας και Πέλλας, Περιφερειών Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας».
Φορέας του έργου είναι η GREEKSTREAM ENERGY A.E.
Περιγραφή του έργου
Ο Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) θα εγκατασταθεί στη θέση «ΖΑΚΑ» των Δημοτικών Ενοτήτων Αμυνταίου – Βεγορίτιδας – Μελίτης, των Δήμων Αμυνταίου – Έδεσσας – Φλώρινας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας – Πέλλας, σε ορεινή περιοχή υψομέτρου 1.410-1.590 μ. σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, στο βορειοανατολικό τμήμα της Π.Ε. Φλώρινας και στο δυτικό τμήμα της Π.Ε. Πέλλας. Η συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύς του θα είναι 22ΜW, αποτελούμενος από τέσσερις (4) τρίπτερες Ανεμογεννήτριες(Α/Γ), τύπου GE158, ισχύος 5.500kW έκαστη. Οι ανεμογεννήτριες της εγκατάστασης χωροθετούνται εκτός από τους πλησιέστερους οικισμούς.
Το έργο θα περιλαμβάνει:
- τον Αιολικό Σταθμό στη θέση «ΖΑΚΑ» συνολικής ισχύος 22,0 MW, ο οποίος αποτελείται από τέσσερις (4) ανεμογεννήτριες (Α/Γ), τύπου GE158 της εταιρείας GENERAL ELECTRIC, με ασύγχρονη γεννήτρια, ονομαστικής ισχύος 5,5 MW η καθεμία και ύψος πυλώνα 101μ. Οι Α/Γ θα ξεκινούν τη λειτουργία τους σε ταχύτητα ανέμου περίπου 3 m/sec (cut-in windspeed) και η παραγόμενη ισχύς θα μεγιστοποιείται για ταχύτητα ανέμου 12 m/sec. Για ταχύτητες ανέμου μεγαλύτερες των 25m/sec (cut-out windspeed) η Α/Γ θα τίθεται εκτός λειτουργίας για λόγους προστασίας των πτερυγίων.
- Τέσσερις (4) πλατείες εγκατάστασης, μία ανά ανεμογεννήτρια, εμβαδού περίπου 10.000 m2 έκαστη.
- Ένα (1) οικίσκο ελέγχου εμβαδού κατά μέγιστο 120 τ.μ., ο οποίος θα κατασκευαστεί σε περιοχή εμβαδού περίπου τεσσάρων (4) στρεμμάτων. Ο οικίσκος θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την εγκατάσταση των συστημάτων τηλεπίβλεψης, ελέγχου και ασφαλείας, για αποθήκευση ανταλλακτικών και εγκατάσταση χώρων υγιεινής.
- Διάνοιξη νέας οδοποιίας που θα εξυπηρετεί την πρόσβαση στον ΑΣΠΗΕ μήκους 2.080,00 m.
- Διάνοιξη εσωτερικής οδοποιίας μήκους 3.915,69 m.
- Βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης στον ΑΣΠΗΕ, σε συνολικό μήκος 4.769,00 m
- Εργασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Υπόγειο Δίκτυο Διασύνδεσης Μέσης Τάσης μεταξύ του ΑΣΠΗΕ και του (υπό αδειοδότηση) Υ/Σ «ΜΕΛΙΤΗ» (33/400kV), συνολικού μήκους 18,9 km.
- Υπόγειο Δίκτυο Διασύνδεσης μέσης τάσης για την εσωτερική διασύνδεση των Α/Γ μήκους περίπου 4,5 Km.
Συνοδά έργα
Τα συνοδά έργα οδοποιίας για την προσπέλαση και την εσωτερική εξυπηρέτηση του αιολικού πάρκου θα περιλαμβάνουν οκτώ (8) οδούς, την οδοστρωσία δασικών δρόμων και πλατειών, την κατασκευή τεχνικών έργων (11σωληνωτών οχετών), τις τέσσερις (4) πλατείες Α/Γ συνολικής έκτασης περί τα 37,14 στρεμ. και τον Οικίσκο Ελέγχου.
Έργα οδοποιίας
Η πρόσβαση στη θέση του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω της Ε.Ο. Φλώρινας – Έδεσσας. Έπειτα θα χρησιμοποιηθεί η αδειοδοτημένη οδοποιία του ΑΣΠΗΕ με άδεια εγκατάστασης στη θέση «ΑΓΝΑΝΤΙΑ-ΙΣΩΜΑ-ΘΑΜΝΟΤΟΠΟΣ» της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΕΛΛΑΣ Μ.Α.Ε.», η οποία εκκινεί σε απόσταση περίπου 1,2 δυτικά του οικισμού «Κέλλα» με κατεύθυνση βόρεια αυτού μέχρι να συναντήσει το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.
Το έργο θα αποτελείται από ένα βασικό οδικό άξονα πρόσβασης και από συνδετήριες οδούς που καταλήγουν στις θέσεις των Α/Γ.
Αναλυτικά για τις συνδετήριες οδούς ισχύουν τα εξής:
- Η Οδός R1 αποτελεί τη συνδετήρια οδό της πλατείας WT01 &WT02. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 1045,04 μ., με αρχή στην υφιστάμενη οδό.
- Η Οδός R2 αποτελεί τη συνδετήρια οδό της πλατείας WT01. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 475,04 μ., με αρχή στην οδό R1.
- Η ΟδόςR2A αποτελεί τη συνδετήρια οδό της πλατείας WT02. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 102,74 μ., με αρχή στην οδό R2.
- Η Οδός R3 αποτελεί τη συνδετήρια οδό της πλατείας WT04. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 1061,83 μ., με αρχή στην οδό R5, η οποία αποτελεί βελτίωση υφιστάμενου δρόμου μήκους474,46μ.
- Η Οδός R4 αποτελεί τη συνδετήρια οδό της πλατείας WT03. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 594,73 μ., με αρχή στην οδό R1.
Το συνολικό μήκος των νέων χαράξεων θα είναι 5.995,69 μ. στα οποία περιλαμβάνονται και οι παραλλαγές της οδού πρόσβασης.
Το μήκος της εσωτερικής οδοποιίας είναι 3.915,69 μ., των παραλλαγών της οδού πρόσβασης είναι 2.080,00 μ., και του υπολοίπου τμήματος της οδού πρόσβασης είναι 4.769,00 μ.
Η τυπική διατομή που χρησιμοποιήθηκε για την μελέτη του δρόμου έχει συνολικό πλάτος 5,00μ. Για την απορροή των όμβριων υδάτων προβλέπεται ανεπένδυτη τάφρος. Το συνολικό πλάτος της τάφρου είναι 0,75μ. Η εγκάρσια κλίση του οδοστρώματος των νέων οδών θα είναι 2,0% κατά μέγιστο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV