Connect with us

Κτιριακά Έργα

Προχωρά ο διαγωνισμός για την Πολιτεία Καινοτομίας στην Πειραιώς – Βγήκε η ΣΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

H νέα Πολιτεία Καινοτομίας στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς
H νέα Πολιτεία Καινοτομίας στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς

Προχωρά ακόμα περισσότερο ο διαγωνισμός για την Πολιτεία Καινοτομίας στην οδό Πειραιώς στο πρώην κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ που βρίσκεται στ Β` φάση της διαδικασίας.

Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τη Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα (ΧΡΩΠΕΙ).

Πιο αναλυτικά, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Έρευνας και Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως Αρχή Σχεδιασμού του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για τη Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα ΧΡΩΠΕΙ, επί της οδού Πειραιώς 62, προσκαλεί το ενδιαφερόμενο κοινό να διατυπώσει εγγράφως ή/και ηλεκτρονικά και σε κάθε περίπτωση επαρκώς τεκμηριωμένα τις απόψεις του, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου, μέσα σε προθεσμία 30 ημερών.

Ο πλήρης φάκελος της ΣΜΠΕ με τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία βρίσκεται στα γραφεία της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Έρευνας και Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό.

Στόχος του φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου, είναι η χωροθέτηση ενός Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, στα πρότυπα που έχουν ήδη υιοθετηθεί επιτυχημένα σε πολλά διεθνή επιχειρηματικά κέντρα.

Επομένως, το υπό μελέτη σχέδιο έχει άμεση συσχέτιση με τις διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές για την Έρευνα και την Τεχνολογία και κυρίως με τις στρατηγικές ανάπτυξης των Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων.

Σκοπός, λοιπόν, της χρήσης, είναι η ανάπτυξή του ως πρότυπο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο. Μέρος των δραστηριοτήτων εντός της περιοχής θα πρέπει να αφορούν την έρευνα και καινοτομία στον ευρύτερο τομέα των επιστημών υγείας.

Σημειώνεται, ότι εντός του οικοπέδου της περιοχής επέμβασης, καταγράφονται 38 διακριτά υφιστάμενα κτίρια, τα οποία ομαδοποιούνται σε 17 κτίρια και συγκροτήματα κτιρίων. Τα εν λόγω κτίσματα έχουν ανεγερθεί σε διαφορετικούς χρόνους. Τα βασικά δομικά υλικά, είναι η πέτρα, το μπετό και το ξύλο (πχ ξύλινες δίρριχτες στέγες) και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αυτοψίας, 13 από τα 17 συγκροτήματα κτιρίων κρίνονται κατεδαφιστέα.

Χρήσεις γης

Η κύρια χρήση γης αφορά σε γραφεία / Κέντρα έρευνας / Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων και θα αποτελεί κατ’ ελάχιστον το 50% της συνολικής δόμησης και στο πλαίσιό της επιτρέπεται η εγκατάσταση ερευνητικών εργαστηρίων, βιβλιοθήκης, χώρων εκπαίδευσης – σεμιναρίων, χώρων διοίκησης του κέντρου και εκθεσιακού χώρου / χώρου παρουσιάσεων.

Advertisement

Συνοδές χρήσεις θα είναι: Χώροι συνάθροισης κοινού / Συνεδριακά κέντρα / εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (γυμναστήρια, κ.λπ.), εστίαση, αναψυκτήρια, καταλύματα επισκεπτών – ερευνητών, αποθήκες χαμηλής όχλησης και επαγγελματικά εργαστήρια αποκλειστικά προηγμένης τεχνολογίας και παραγωγής καινοτόμων προϊόντων.

Επιτρέπεται, επίσης, η κατασκευή δύο υπόγειων σταθμών για την χωροθέτηση βοηθητικών χώρων, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και στάθμευσης οχημάτων.

Ποια σχήματα συμμετέχουν:

-Σχήμα 1: Φορέας Υλοποίησης: DIMAND – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (κατασκευαστής)

Φορέας Καινοτομίας: Fundacio Privada Parc d’Innovacio tecnologica i empresarial La Salle (Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης)

-Σχήμα 2: Φορέας Υλοποίησης: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Φορέας Καινοτομίας: α) MANTIS BUSINESS INNOVATION β) Found.ation Maker’s Place Private Company (Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων)

-Σχήμα 3: Φορέας Υλοποίησης: ΑΚΤΩΡ

Φορέας Καινοτομίας: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΡΩΝ

– Σχήμα 4: Φορέας Υλοποίησης: INTRAKAT

Φορέας Καινοτομίας: FACTORY INTERNATIONAL S.A.R.L.

Advertisement

Εμβληματικό έργο

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο το οποίο θα έρθει να μεταμορφώσει την όψη της οδού Πειραιώς σε συνδυασμό με άλλα μεγάλα κτιριακά έργα που προγραμματίζονται εκεί, όπως το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το Κέντρο Καινοτομίας θα κατασκευαστεί σε έκταση 18 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς. Στο ακίνητο στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν η ΧΡΩΠΕΙ παραμένει εγκαταλειμμένο για δεκαετίες.

Στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας, και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα