Connect with us

ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ

Προαστιακός Πάτρας: Θέμα ημερών η λειτουργία της επέκτασης μέχρι Κάτω Αχαϊα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικές Γραμμές

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η λειτουργία της πρώτης μεγάλης επέκτασης του Προαστιακού Πάτρας προς την Κάτω Αχαϊα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η 15η Ιουλίου, δηλαδή σε μία εβδομάδα από σήμερα θα μπορουν να ξεκινήσουν τα πρώτα εμπορικά δρομολόγια.

Οι νέες στάσεις που θα λειτουργήσουν μετά τον σημερινό τερματικό στον Άγιο Ανδρέα είναι οι εξής: Άγιος Ανδρέας, Ανθείας-Νέο Λιμάνι, Άγιος Γεώργιος, Ιτιές, Παραλία Πατρών, Μιντιλόγλι-Ροίτικα, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Καμίνια, Αλισσός, Κάτω Αχαγιά. Η διάρκεια του δρομολογίου μέχρι τον νέο τερματικό θα είναι περίπου 30 λεπτά.
Η επέκταση του Προαστιακού αναμένεται να εξυπηρετήσει εκτός των άλλων και τις μετακινήσεις των εργαζομένων της ΒΙΠΕ Πατρών, και βεβαίως τους χιλιάδες τουρίστες και παραθεριστές της ευρύτερης περιοχής. Το έργο κόστισε περίπου 5,36 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό σε πρώτη φάση θα πραγματοποιείται ένα δρομολόγιο ανά ώρα και ανάλογα με την επιβατική κίνηση, θα καθοριστεί στο μέλλον και η ημερήσια συχνότητα του μέσου. Η ανακαινισμένη μετρική γραμμή διαθέτει πλέον και 32 αυτόματες ΑΣΙΔ (αυτόματα σσυστήματα ισόπεδων διαβάσεων).

Να θυμίσουμε ότι ο Προαστιακός Πάτρας, θεωρείται το πιο επιτυχημένο παράδειγμα στην Ελλάδα με μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία με πάνω από 8.000 επιβάτες καθημερινά.

image_pdfimage_print

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

[VIDEO] Δείτε τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Αίγιο που εγκαινιάστηκε

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Έπρεπε να περάσουν 9 ολόκληρα χρόνια για να δούμε να σφυρίζει το τρένο στη δυτική Κορινθία και την Αχαϊα και συνολικά 14 από τότε που ξεκίνησαν τα πρώτα έργα αναβάθμισης.

Τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Αίγιο εγκαινίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του έργου λέγοντας πως η σημερινή κυβέρνηση το παρέλαβε με προβλήματα και καθυστερήσεις ενώ δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα οδικής προσβασιμότητας των σταθμών.

Η νέα γραμμή Κιάτο-Αίγιο
Στη νέα διπλή γραμμή μπορούν να αναπτύσσονται ταχύτητες μέχρι και 200χλμ/ώρα κατά τόπους. Προς το παρόν η νέα γραμμή δεν διαθέτει ηλεκτροκίνηση. Η σχετική εργολαβία αναμένεται να υπογραφεί σύντομα (με ανάδοχο και πάλι την εταιρεία Μυτιληναίος) και μέχρι το 2022 να έχει ολοκληρωθεί.

Στα συνολικά 71 χλμ λειτουργούν 3 Σταθμοί (Ξυλοκάστρου, Ακράτας και Αιγίου) και 6 Στάσεις (Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου, Διακοπτού και Ελίκης), ενώ το τρένο συνδέεται με τον Οδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων στο Διακοπτό.

Λόγω της απουσίας ηλεκτροκίνησης το δρομολόγιο “σπάει” στα δύο. Το τρένο ξεκινά από τον Πειραιά με τα ηλεκτροκίνητα Desiro (τα τρένα με την μωβ απόχρωση) και μόλις φτάνει στο Κιάτο περιμένει το ντιζελοκίνητο Rail Bus. Από εκεί γίνεται μετεπιβίβαση και μετά από 5-6 λεπτά ξεκινά προς Αίγιο. Με τον αντίστροφο τρόπο γίνεται το δρομολόγιο από το Αίγιο. Σε τρία δρομολόγια θα υπάρχει σύνδεση με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.

Στην τελική του μορφή το υπεραστικό ηλεκτροκίνητο τρένο θα φτάνει μέχρι το κέντρο και το λιμάνι της Πάτρας με υπογειοποιημένα 5,1χλμ σε συνολικό χρόνο 110 λεπτών, δηλαδή σε 1 ώρα και 40 λεπτά (σε δρομολόγια express).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Χ. Αλεξοπούλου: Έφτασε στο Αίγιο το τρένο της ανάπτυξης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χριστίνα Αλεξοπούλου στα εγκαίνια της γραμμής Κιάτο-Αίγιο

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου με αφορμή τα εγκαίνια της αναβαθμισμένης σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτου-Αιγίου.

Αναλυτικά:

Δέκα χρόνια είχε να σφυρίξει το τρένο στην περιοχή της Αχαΐας. Από σήμερα επιστρέφει, μοντέρνο, σύγχρονο, γρήγορο. Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτου–Αιγίου, «σπάει» τη σιδηροδρομική απομόνωση της Δυτικής Ελλάδος. Αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές της χωράς.

Είναι ένα έργο που διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών. Δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιβάτες να έρχονται γρήγορα και εύκολα στην περιοχή μας, και να γνωρίσουν την απαράμιλλη ομορφιά της.

Η Αιγιαλεία άλλωστε είναι ένας ευλογημένος τόπος. Όσοι φτάνουν με το τρένο θα μπορούν να κολυμπήσουν σε καθάρια νερά, να βρεθούν σε λίμνες και μυθικούς καταρράκτες, να αναρριχηθούν στα βουνά της Αχαΐας, να αφουγκραστούν μύθους και θρύλους αιώνων, να γευτούν απολαυστικά πιάτα, να ταξιδέψουν με τον Οδοντωτό αφού η νέα σιδηροδρομική γραμμή συνδέεται μαζί του στο Διακοπτό.

Το έργο ανοίγει παράθυρο για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μας, κάνει πιο εύκολη τη μεταφορά προϊόντων μας , αποτελεί το κλειδί για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην πραγματικότητα μετατρέπει την περιοχή μας σε γειτονιά της Αττικής.

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2007. Για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκε η κοινή προσπάθεια και αγωνία πολλών κυβερνήσεων και υπουργών, αλλά και πλήθους επιστημόνων, τεχνικών και εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων, που κατέθεταν την καθημερινό τους κόπο και προσπαθούσαν συνεχώς να βρουν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν σε τέτοιου είδους έργα.

Ήταν μια συνολική εργασία που έφτασε στο τέλος της και παραδίδεται προς χρήση στους επιβάτες. Η κυβέρνησή του Κυριάκου Μητσοτάκη παραδίδει και εγκαινιάζει το έργο τώρα που αυτό έχει πια ολοκληρωθεί – δεν εγκαινιάζει μακέτες ή …μουσαμάδες. Το παραδίδει, χωρίς να δίνει αυθαίρετα σε στάσεις ή σταθμούς αμφιλεγόμενα ονόματα – ακόμα και συμβόλων στιγμών διχασμού και ακραίου φανατισμού – όπως έκαναν άλλοι υπουργοί, στα εγκαίνια άλλων έργων. Tα εγκαίνια είναι ανοιχτά σε όλους όσους προσπάθησαν για αυτό, όπως επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός.

Εγκαινιάζουμε το έργο με την βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει την αφετηρία και για την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας – Πάτρας. Την ολοκλήρωση όμως, με βάση πραγματικά στοιχεία, υπαρκτές ανάγκες, και υλοποιήσιμους στόχους και όχι φαραωνικά σχέδια χωρίς πιθανότητα χρηματοδότησης που απλά δεν μπορούν να γίνουν. Με βάση λύσεις που μπορούν πραγματικά να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα της πόλης, γιατί και η Πάτρα περίμενε πολύ και ήρθε η ώρα να δει έργα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Σιδηρόδρομοι

Εγκαινιάστηκε η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αίγιο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Έπρεπε να περάσουν 9 ολόκληρα χρόνια για να δούμε να σφυρίζει το τρένο στη δυτική Κορινθία και την Αχαϊα και συνολικά 14 από τότε που ξεκίνησαν τα πρώτα έργα αναβάθμισης. Ήταν Ιούνιος του 2006, όταν ανοίγοντας η νέα διπλή γραμμή μέχρι την Κόρινθο, έκλεινε η υπόλοιπη μετρική γραμμή μέχρι το Ρίο για να ξεκινήσουν τα έργα αναβάθμισης.

Από τότε είδαμε πολλές φορές την αναγγελία της επαναλειτουργίας του τρένου τουλάχιστον μέχρι το Αίγιο που ήταν το πρώτο μεγάλο τμήμα. Οι εργολαβίες του 2007 ξεκίνησαν και δεν ευτύχησαν και ήρθε από την ΕΡΓΟΣΕ η λεγόμενη “εργολαβία-σκούπα” το 2013 για να μπορέσει το έργο να ολοκληρωθεί. Από την διαγωνιστική διαδικασία ανάδοχος του έργου των 273εκατ.ευρώ, ανακηρύσσεται η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ-ΞΑΝΘΑΚΗΣ-THALES με ποσοστό έκπτωσης 48,86%.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής με αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 24 μήνες. Φυσικά, κατά τη διάρκεια κατασκευής προέκυψαν όλες οι κακοδαιμονίες που κατατρέχουν τα ελληνικά δημόσια έργα. Απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά ευρήματα, λανθασμένες μελέτες έφερναν την μία καθυστέρηση μετά την άλλη και αυτό συνετέλεσε στο να πάει πίσω η παράδοση της νέας γραμμής.

Πρώτο σημάδι για την ολοκλήρωση του έργου έρχεται τον Απρίλιο του 2019, όταν γίνεται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο παρουσία του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη με την υπόσχεση πως η γραμμή θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο. Αυτό δεν επιτυγχάνεται και φτάνουμε στην 22α Ιουνίου, καταληκτική ημέρα λειτουργίας της γραμμής από την Κομισίον.

Νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας το τρένο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια το τρένο περνά από τις περιοχές του Ξυλοκάστρου, του Διακοπτού, της Ακράτας για να φτάσει πανηγυρικά στο Αίγιο.

Τα εγκαίνια

Το έργο πριν από λίγο εγκαινίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του έργου λέγοντας πως η σημερινή κυβέρνηση το παρέλαβε με προβλήματα και καθυστερήσεις ενώ δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα οδικής προσβασιμότητας των σταθμών. “Το σημαντικό είναι ότι ένα έργο που είχε πάρει επικίνδυνη τροπή, τελικά ολοκληρώθηκε αισίως. Και κυρίως, καταφέραμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο της δημοσιονομικής διόρθωσης και να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η ΕΡΓΟΣΕ παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που υπολείπονταν μέχρι και την λειτουργία δρομολογίων, το οποίο τηρήθηκε απολύτως. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι το έργο αυτό, είναι άλλο ένα σε μια μακρά σειρά έργων που μπόρεσαν να γίνουν πραγματικότητα χάρις στη χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους έχει καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους, αρχικά από το Ταμείο Συνοχής και στη συνέχεια, στην ακόμα πιο καθοριστική περίοδο για την κατασκευή του, από το ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γαρδελίνος, Γενικός Διευθυντής έργων υποδομής της Μυτιληναίος σημείωσε πως “Σήμερα είμαστε διπλά υπερήφανοι γιατι παραδίδουμε ένα έργο βιώσιμης ανάπτυξης φιλικο στο περιβάλλον. Ειμαι υπερηφανος για αυτο το έργο το αναλαβαμε το 2014 εν μεσω κρίσης αλλα πέσαμε πανω στην κρίση και σημερα παραδίδεται εμπρόθεσμα στην κυκλοφορια η γραμμη μετά απο 10 και πλέον χρονια”.

Αναφερόμενος στον υπουργό, σημείωσε πως μετά και τις θεσμικές παρεμβάσεις τα έργα θα είναι στο κέντρο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Μίλησε επίσης για τη νέα επειχηρησιακή μονάδα της Μυτιληναίος που κινείται στο πρόγραμμα έργων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η νέα γραμμή Κιάτο-Αίγιο

Στη νέα διπλή γραμμή μπορούν να αναπτύσσονται ταχύτητες μέχρι και 200χλμ/ώρα κατά τόπους. Προς το παρόν η νέα γραμμή δεν διαθέτει ηλεκτροκίνηση. Η σχετική εργολαβία αναμένεται να υπογραφεί σύντομα (με ανάδοχο και πάλι την εταιρεία Μυτιληναίος) και μέχρι το 2022 να έχει ολοκληρωθεί.

Στα συνολικά 71χλμ λειτουργούν 3 Σταθμοί (Ξυλοκάστρου, Ακράτας και Αιγίου) και 6 Στάσεις (Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου, Διακοπτού και Ελίκης), ενώ το τρένο συνδέεται με τον Οδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων στο Διακοπτό.

Λόγω της απουσίας ηλεκτροκίνησης το δρομολόγιο “σπάει” στα δύο. Το τρένο ξεκινά από τον Πειραιά με τα ηλεκτροκίνητα Desiro (τα τρένα με την μωβ απόχρωση) και μόλις φτάνει στο Κιάτο περιμένει το ντιζελοκίνητο Rail Bus. Από εκεί γίνεται μετεπιβίβαση και μετά από 5-6 λεπτά ξεκινά προς Αίγιο. Με τον αντίστροφο τρόπο γίνεται το δρομολόγιο από το Αίγιο. Σε τρία δρομολόγια θα υπάρχει σύνδεση με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.

Στην τελική του μορφή το υπεραστικό ηλεκτροκίνητο τρένο θα φτάνει μέχρι το κέντρο και το λιμάνι της Πάτρας με υπογειοποιημένα 5,1χλμ σε συνολικό χρόνο 110 λεπτών, δηλαδή σε 1 ώρα και 40 λεπτά (σε δρομολόγια express).

Δείτε video με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή που μόλις εγκαινιάστηκε

Αντιδράσεις για τη νέα γραμμή Κιάτο-Αίγιο

Εν τω μεταξύ ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας Γ.Ψυχογιός, για την δρομολόγηση περισσότερων δρομολογίων “ώστε να λειτουργήσει πλήρως και ολοκληρωμένα η γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Κιάτο – Αίγιο”.

Επίσης προβλήματα έχουν καταγραφεί στην πρόσβαση των σταθμών από τις πόλεις που εξυπηρετεί. Λόγω του γεγονότος της κατασκευής των σταθμών εκτός αστικού ιστού, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει σήμανση αλλά και επαρκής οδική πρόσβαση στους σταθμούς ενώ απουσιάζει και η σήμανση για όσους θέλουν να κατευθυνθούν σε αυτούς.

Επιπρόσθετα μέχρι σήμερα οι σταθμοί δεν έχουν συνδεθεί με κάποιο τοπικό αστικό ΚΤΕΛ για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα