fbpx
Connect with us

ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ

Προαστιακός Πάτρας: Θέμα ημερών η λειτουργία της επέκτασης μέχρι Κάτω Αχαϊα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικές Γραμμές

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η λειτουργία της πρώτης μεγάλης επέκτασης του Προαστιακού Πάτρας προς την Κάτω Αχαϊα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η 15η Ιουλίου, δηλαδή σε μία εβδομάδα από σήμερα θα μπορουν να ξεκινήσουν τα πρώτα εμπορικά δρομολόγια.

Οι νέες στάσεις που θα λειτουργήσουν μετά τον σημερινό τερματικό στον Άγιο Ανδρέα είναι οι εξής: Άγιος Ανδρέας, Ανθείας-Νέο Λιμάνι, Άγιος Γεώργιος, Ιτιές, Παραλία Πατρών, Μιντιλόγλι-Ροίτικα, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Καμίνια, Αλισσός, Κάτω Αχαγιά. Η διάρκεια του δρομολογίου μέχρι τον νέο τερματικό θα είναι περίπου 30 λεπτά.
Η επέκταση του Προαστιακού αναμένεται να εξυπηρετήσει εκτός των άλλων και τις μετακινήσεις των εργαζομένων της ΒΙΠΕ Πατρών, και βεβαίως τους χιλιάδες τουρίστες και παραθεριστές της ευρύτερης περιοχής. Το έργο κόστισε περίπου 5,36 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό σε πρώτη φάση θα πραγματοποιείται ένα δρομολόγιο ανά ώρα και ανάλογα με την επιβατική κίνηση, θα καθοριστεί στο μέλλον και η ημερήσια συχνότητα του μέσου. Η ανακαινισμένη μετρική γραμμή διαθέτει πλέον και 32 αυτόματες ΑΣΙΔ (αυτόματα σσυστήματα ισόπεδων διαβάσεων).

Να θυμίσουμε ότι ο Προαστιακός Πάτρας, θεωρείται το πιο επιτυχημένο παράδειγμα στην Ελλάδα με μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία με πάνω από 8.000 επιβάτες καθημερινά.

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κρίσιμη χρονιά το 2020, τι θα γίνει σε σταθμούς και γραμμές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός του Μετρό Θεσσαλονίκης

Εξαιρετικής κρισιμότητας θα είναι η φετινή χρονιά για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Το πολύπαθο έργο, φέτος κλείνει 14 χρόνια έργων χωρίς να έχει καταφέρει να ολοκληρωθεί. Πλέον κινούμαστε στον αστερισμό του Απριλίου 2023 καθώς για τότε έχει προσδιοριστεί από την κυβέρνηση ως χρόνος έναρξης επίσημης λειτουργίας.

ΕΠΙΔΟΜΗ

Φέτος όμως περιμένουμε πολλά. Αν ξεκινήσουμε από κάτω προς τα πάνω, μία πρώτη παρατήρηση είναι πως ξεκίνησε το στρώσιμο των γραμμών (δηλαδή η επιδομή) και στην επέκταση προς Καλαμαριά. Μέσα στο έτος αναμένεται να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής των περίπου 5χλμ. από το σταθμό Πατρικίου μέχρι τη Μίκρα.

Στη βασική γραμμή φέτος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το στρώσιμο των γραμμών από το σταθμό ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ μέχρι τον τερματικό σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ προκειμένου να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια, ενώ μέσα μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν δοκιμές των συρμών εντός του Αμαξοστασίου Πυλαίας.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το στρώσιμο των γραμμών στο τμήμα Αγία Σοφία-Ανάληψη (δηλαδή και στο τμήμα που περνά από το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ). Τοποθετημένοι αλλά όχι σκυροδετημένοι είναι οι στρωτήρες στο τμήμα Ανάληψη-Αμαξοστάσιο Πυλαίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για ττα δοκιμαστικά είναι να ολοκληρωθεί κατά το ίδιο διάστημα η εγκατάσταση των Η/Μ για την σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση και αρκετά άλλα συστήματα που θα επιτρέψουν την ηλεκτρονική επικοινωνία των συρμών με το κέντρο ελέγχου. Μην ξεχνάμε ότι οι συρμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι χωρίς οδηγό (driverless) και λειτουργούν μέσω υπεραυτόματου συστήματος.

Παρόμοιο σύστημα Μετρό με αυτό της Θεσσαλονίκης, μπορούμε να συναντήσουμε στην Κοπεγχάγη.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Κατασκευαστικά οι περισσότεροι από τους 18 σταθμούς (13 της βασικής γραμμής και 5 της επέκτασης Καλαμαριάς) είναι είτε ολοκληρωμένοι είτε σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Φέτος θα είναι ακόμα μία χρονιά απομάκρυνσης των λαμαρινών από εργοταξιακούς χώρους και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αυτό θα το δούμε σύντομα στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στη Βούλγαρη και το Συντριβάνι–Έκθεση. Οι επόμενοι σταθμοί που θα «απελευθερωθούν» είναι οι Ευκλείδης, Παπάφη, Πατρικίου, Ανάληψη και Φλέμινγκ.

Εδώ στόχος είναι να γίνει ρυμοτομική, πολεοδομική και κυκλοφοριακή αποκατάσταση σε όλες αυτές τις περιοχές που έμειναν «εγκλωβισμένες» για πάνω από 10 χρόνια στα πλαίσια της εργοταξιακής κατάληψης του Μετρό.

Παράλληλα φέτος θα ξεκινήσει και η κατασκευή του τελευταίου σταθμού του Μετρό Θεσσαλονίκης, τοου σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Είναι άλλωστε ο ρυθμιστής για την ολοκλήρωση της γραμμής το 2023.

ΟΙ ΣΥΡΜΟΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com στις 18 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η έλευση του 6ου συρμού από Ιταλία. Άνευ σοβαρού απροόπτου μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν παραληφθεί στο σύνολο τους οι 18 συρμοί και τότε θα ξεκινήσει και η αντίστροφή μέτρηση των δοκιμαστικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες εντατικών δοκιμών για να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη λειτουργίας το 2023.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ Η/Μ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Εκεί που υπάρχει εκκρεμότητα είναι με τα Η/Μ της γραμμής Καλαμαριάς. Ο διαγωνισμός που έχει βγει στον αέρα από το καλοκαίρι του 2018, δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για την εγκατάσταση σηματοδότησης στην επέκταση Καλαμαριάς και είναι απολύτος απαραίτητος για να ξεκινήσουν και εκεί τα δοκιμαστικά δρομολόγια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Με εκατέρωθεν προσφυγές από ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ προχωρά ο διαγωνισμός της Γραμμής 4 του Μετρό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγα, υπογειοποίηση

Με πρωτοφανή αριθμό ατόμων, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, ανοίχθηκαν οι τεχνικές προσφορές των δύο σχημάτων που διεκδικούν το έργο-μαμούθ των 1,8δισ.ευρώ για την νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

Αυτό έγινε στις 7 Ιανουαρίου 2020. Όπως αποκαλύπτουν υπήρχαν σχεδόν 100 άτομα και από τους μνηστήρες στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα με αποτέλεσμα να μην χωράει «καρφίτσα». Ο συνωστισμός ήταν τόσο μεγάλος που η όλη διαδικασία πήρε αρκετές ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί.

Ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχει η συνέχεια του ανοίγματος των προσφορών. Έγκυρες πηγές από την Αττικό Μετρό ανέφεραν στο ypodomes πως κατατέθηκαν εκατέρωθεν προσφυγές στην επιτροπή του διαγωνισμου. Ρεκόρ, είχαμε όμως και στον όγκο των προσφυγών. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η προσφυγή της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI είναι 287 σελίδες και κατατέθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Περίπου 178 σελίδες είναι η προσφυγή της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM η οποία κατατέθηκε στις 17 Ιανουαρίου.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Το πρώτο βήμα έγινε με το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών. Οι ογκώδεις προσφυγές θα πρέπει να εξεταστούν και να απαντηθούν εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης τους, άρα μέχρι το τέλος του μήνα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να απορριφθούν και οι δύο (μην ξεχνάμε ότι η Αττικό Μετρό Α.Ε. τις έχει ήδη αξιολογήσει και βαθμολογήσει). Το επόμενο λογικό βήμα είναι η προσφυγή στο ΣτΕ όπου εκεί θα κριθεί οριστικά η συμμετοχή των δύο στην τελική φάση του διαγωνισμού. Πηγές της αγοράς, θεωρούν δεδομένη την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως έσχατο μέσο αποκλεισμού του αντιπάλου. Εξάλλου αν κάποιος από τους δύο το καταφέρει, θα μείνει μόνος, αγκαλιά με το έργο.

Ανάλογα με την εξέλιξη των οποιοδήποτε δικαστικών προσφυγών, θα καθοριστεί και ο χρόνος ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Αν δεν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι (άνευ απροόπτου) όπου θα αποκαλυφθεί ο μειοδότης.

Το σχήμα που τελικά θα αναλάβει το έργο θα πάρει το συμβόλαιο της δεκαετίας και θα αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη δύναμη στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο έχοντας ένα θηριώδες αντικείμεινο το οποίο σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς είναι σχεδόν αδύνατο να εκτελεστεί στον συμβατικό χρόνο των 96 μηνών (8 χρόνια).

ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ

Αιτία; οι πρόδρομες εργασίες. Ποιος περίμενε πως το έργο των 30εκατ.ευρώ που αφορά την προετοιμασία των εργοταξιακών χώρων που δημοπρατήθηκε με σκοπό να ολοκληρωθεί πριν το κυρίως έργο πως σήμερα θα αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι. Μέχρι και σήμερα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ που θα καθορίσει την εξέλιξη του έργου. Εδώ η ΕΡΕΤΒΟ έχει προσφύγει εναντίον της ΤΕΡΝΑ που είναι ανάδοχος του έργου.

Μόλις εκδοθεί η απόφαση, θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο με την Αττικό Μετρό να πρέπει να πατάει γκάζι για να υπογραφεί και να ξεκινήσει το έργο των πρόδρομων. Αυτό γιατί σε διάστημα 30 μηνών θα πρεπει να παραδώσει τους εργοταξιακούς χώρους «έτοιμους» στη βασική εργολαβία.

Πάντως όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το παρήγορο είναι πως ο χρόνος προετοιμασίας της κύριας εργολαβίας (μελέτες, μελέτες εφαρμογής, έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κ.α.) είναι τέτοιος που ακόμα και τώρα, οριακά μπορεί η καθυστέρηση στις πρόδρομες να μην επηρεάσει χρονικά την κύρια εργολαβία.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το πρώτο τμήμα της νέας γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας από το Άλσος Βεϊκου έως το Γουδή, θα έχει μήκος 12,8 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει την κατασκευή 15 υπόγειων σταθμών.

Το έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, δεδομένου ότι θα εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε πυκνοδομημένες περιοχές, όπως το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, τα Ιλίσια και την περιοχή του Ζωγράφου. Θα χρησιμοποιηθούν δύο Μετροπόντικες οι οποίοι ταυτόχρονα θα διανοίγουν και από τα δύο άκρα της γραμμής για να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος διάνοιξης.

Οι 15 σταθμοί έχουν χωροθετηθεί ως εξής:

1.Ο Σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου.
2.Ο Σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.
3.Ο Σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.
4.Ο Σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.
5.Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
6.Ο Σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.
7.Ο Σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.
8.Ο Σταθμός Ακαδημίας χωροθετείται στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον Δήμο Αθήνας.
9.Ο Σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (πλατεία Κολωνακίου) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.
10.Ο Σταθμός Ευαγγελισμός χωροθετείται στο πάρκο της Ριζάρη στον Δήμο Αθήνας, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.
11.Ο Σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.
12.Ο Σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.
13.Ο Σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στη οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.
14.Ο Σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.
15.Ο Σταθμός Γουδή χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Τι δηλώνουν οι μηχανοδηγοί για τα σιδηροδρομικά έργα – Συνάντηση με Pearl

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εμπορευματικό τραίνο

 Ανακοίνωση για την συνάντηση με τη διοίκηση της σιδηροδρομικής εταιρείας Pearl,εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ). Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, η σημασία σύνδεσης του Σιδηροδρόμου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας καθώς και η συμβολή των σιδηροδρομικών μεταφορών στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Αναλυτικά:

«Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 το Προεδρείο του Σωματείου μας πραγματοποίησε συνάντηση με την Διοίκηση της Pearl, σιδηροδρομικής εταιρείας που εκπαιδεύει σήμερα 6 μηχανοδηγούς στο ΚΕΚ του ΟΣΕ.

Στην συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή πεποίθηση για τις τεράστια δυναμική που μπορεί να προσφέρει στην προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών-ιδιαίτερα των εμπορευματικών- με την σύνδεση του σιδηροδρόμου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν στον κλάδο των σιδηροδρόμων και των Logistics. Η Διοίκηση της Pearl ανέφερε την άμεση πρόθεση της για διπλασιασμό –τουλάχιστο- του μεταφερόμενου όγκου εμπορευμάτων μέσω του σιδηροδρόμου, από το λιμάνι του Ικονίου, ένα στοίχημα που πρέπει και μπορεί να κερδίσει ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος.

Δηλώνουμε την ικανοποίηση μας καθώς στην συζήτηση διαπιστώθηκε η πρόθεση της Pearl για την ισχύ Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αμοιβές που θα συμφωνηθούν και συγκροτημένα δικαιώματα αντίστοιχων των όσων ισχύουν στην χώρα μας για τους μηχανοδηγούς.

Το επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με όλες τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα, η ΠΕΠΕ θα αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής (Φωτοσήματα-Τηλεδιοίκηση-ETCS) που θα αυξήσουν την χωρητικότητα του δικτύου.

Η ΠΕΠΕ εκπροσωπώντας το σύνολο των μηχανοδηγών στην χώρα, συνεχίζει την διαχρονική της προσπάθεια για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών (επιβατικών-εμπορευματικών), προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας και Οικονομίας. Ανάπτυξη που θα πρέπει να ταυτίζεται με πιστοποιημένους με τα υψηλότερα εκπαιδευτικά στάνταρ μηχανοδηγούς και με την ισχύ Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα αποτυπώνουν τόσο εργασιακά όσο και μισθολογικά την υψηλή εξειδίκευση του κλάδου μας.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα