Connect with us

Προαστιακός Πάτρας

Προαστιακός Πάτρας: Οι τελευταίες εκκρεμότητες για την επέκταση προς Κάτω Αχαγιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΟΣΕ μονή μετρική γραμμή

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την έναρξη των δρομολογίων του Προαστιακού Πάτρας, έφτασε η ώρα για την έναρξη λειτουργίας της πρώτης μεγάλης επέκτασης του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν άμεσα τα δρομολόγια του δημοφιλούς μέσου.

Μοναδική εκκρεμότητα που είχε απομείνει μέχρι και εχθές ήταν η σύνδεση του ρεύματος στα εκδοτήρια του νέου τερματικού του Προαστιακού στην Κάτω Αχαγιά.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα στο ypodomes.com, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει η επέκταση, είναι να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία του εκδοτηρίου στην Κάτω Αχαγιά. Αυτά αφορούν πέρα από την ηλεκτροδότηση, την σύνδεση με το διαδίκτυο, και γενικότερα θέματα καθαριότητας και ευπρεπούς εμφάνισης του σταθμού. Ερώτημα παραμένει αν αυτά μπορούν να επιλυθούν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του μέσου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στο δίκτυο του Προαστιακού Πάτρας προστίθενται 20,8χλμ μετρικής γραμμής, τριπλασιάζοντας το μήκος της γραμμής η οποία μέχρι και σήμερα διαθέτει 12,1χλμ. μονής μετρικής γραμμής. Με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας το δίκτυο θα διαθέτει πλέον 32,9χλμ (για να δώσουμε μία σύγκριση, η γραμμή πλέον θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από τη γραμμή Μετρό 1 της Αθήνας, Πειραιάς-Κηφισιά).

Αυτή η αύξηση μπορεί να σημαίνει την ποσοτική αναβάθμιση του Προαστιακού αλλά θα χρειαστεί να γίνει και ποιοτική αναβάθμιση στις υπηρεσίες κοινού, εμφάνισης και λειτουργίας.

ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΡΙΟ;

Άλλες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον έχει γίνει η σύνδεση του ρεύματος στο σταθμό της Κάτω Αχαγιάς, τότε στις 13 Φεβρουαρίου μπορεί να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του Προαστιακού.

Τα δρομολόγια θα έχουν διάρκεια 30 λεπτών και τα τρένα θα αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι και 90χλμ/ώρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, τα καθημερινά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι πέντε:

Η πρώτη αμαξοστοιχία (11530) θα αναχωρεί στις 6:37 το πρωί, από τον Σταθμό του ΟΣΕ στην Τριών Συμμάχων, με σχεδιασμό να φτάσει στην Κάτω Αχαΐα στις 7.15 π.μ.  Ταυτόχρονα η αμαξοστοιχία 11351 θα αναχωρεί στις 7.41 από Κάτω Αχαΐα, με στόχο να βρίσκεται στις 7:41 π.μ. στην Πάτρα.

Πιο αναλυτικά, οι αμαξοστοιχίες 11350 και 11359 θα έχουν αναχωρήσεις από Πάτρα κάθε ζυγή ώρα, από 06:37 π.μ. μέχρι 2:37 μ.μ. και από Κάτω Αχαΐα κάθε περιττή ώρα, από 7:41 π.μ. μέχρι 3:41 μ.μ.

Από τον Σταθμό του Αγίου Ανδρέα το τρένο θα αναχωρεί κάθε ζυγή ώρα, από 6:41 π.μ. έως και 2.41 μ.μ. το 5ο και τελευταίο δρομολόγιο και από τις Ιτιές από 6:50 π.μ., έως 2:50.

Στα Βραχναίικα που είναι και το μέσον την διαδρομής, το τρένο από Πάτρα θα φτάνει το πρωί από ώρα 7:02 π.μ. και ανά περιττή ώρα, έως και τις 13:02 το μεσημέρι. Στον Αλισσό θα φτάνει στις 7:12 π.μ. έως και τις 13.12 το μεσημέρι το 5ο δρομολόγιο, ανά περιττή ώρα.

Το τρένο από Κάτω Αχαΐα θα φτάνει,
-στα Βραχναίικα ώρα 7:55 π.μ. έως και τις 13:55 το 5ο δρομολόγιο,
-στις Ιτιές από ώρα 8:07 πμ. έως 14:07 ανά ζυγή ώρα και
-στην οδό Ανθείας από 8:11 πμ. έως 14.11 το μεσημέρι

Αξίζει να θυμήσουμε πως η έναρξη λειτουργίας του Προαστιακού Πάτρας πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου 2010 και σταδιακά εξελίχθηκε στο πιο πετυχημένο μέσο στην Ελλάδα (αναλογικά). Σήμερα, το χρησιμοποιούν περίπου 7.000 επιβάτες σε εβδομαδιαία βάση.

image_pdfimage_print

Προαστιακός Πάτρας

Δείτε σε βίντεο τη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αίγιο

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

ΠΗΓΗ: Youtube Channel Ion Efthimioy

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Πάτρας

Νέα δρομολόγια στον Προαστιακό Πάτρας από σήμερα

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Προαστιακός Πάτρας

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. πιστή στις δεσμεύσεις της για αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό της Πάτρας, ανακοινώνει την έναρξη νέων δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Πάτρας, από σήμερα Σάββατο 04.07.2020.

Ειδικότερα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επανασχεδίασε και προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές των δρομολογίων του Προαστιακού Πάτρας, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με περισσότερα δρομολόγια, ανά ώρα, και κυρίως την άμεση ανταπόκριση του βόρειου τομέα (από Άγιο Ανδρέα μέχρι Ρίο) με τον νότιο τομέα (από Άγιο Ανδρέα μέχρι Καμίνια) και αντίστροφα. Η μετεπιβίβαση θα πραγματοποιείται πλέον στον Άγιο Ανδρέα και από την ίδια αποβάθρα.

Με αφορμή την επανεκκίνηση και την λειτουργία των νέων δρομολογίων του Προαστιακού Πάτρας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ορίζει την τιμή του εισιτηρίου στο 1 ευρώ, για το διήμερο 04-05.07.2020, για όποια κατεύθυνση επιθυμούν να ταξιδέψουν οι επιβάτες (σε ολόκληρο τον βόρειο και νότιο τομέα) και θα ισχύει για μία διαδρομή, εγκαινιάζοντας έτσι, μαζί με τους κατοίκους, το ξεκίνημα της νέας εποχής του αγαπημένου μέσου της Πάτρας.

Ελπίζουμε δε, ότι σύντομα και σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τα δρομολόγια μέχρι κάτω Αχαΐα, με την ίδια συχνότητα, εξυπηρετώντας έτσι καλύτερα όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνεται ότι, από την Δευτέρα 06.07.2020 έως 31.10.2020, θα ισχύει ειδική εκπτωτική τιμή προσφοράς 1,40€, για όποια κατεύθυνση επιθυμούν να ταξιδέψουν οι επιβάτες (σε ολόκληρο τον βόρειο και νότιο τομέα) και θα ισχύει για μία διαδρομή.

Αναλυτικά τα δρομολόγια που θα ισχύουν από το Σάββατο 04.07.2020 μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

http://www.trainose.gr/επιβατικό-έργο/προαστιακός-σιδηρόδρομος/προαστιακός-πάτρας/

Υπενθυμίζουμε σε όλους τους επιβάτες μας ότι οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά τους, καθώς και για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού μας.

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Πάτρας

Επιστολή Πελετίδη στον Κώστα Καραμανλή για τον Προαστιακό Πάτρας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Πελετίδης Δήμαρχος Πατρέων

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε σήμερα (15/5/2020) επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, με θέμα την Επαναλειτουργία του Προαστιακού σιδηρόδρομου από την Πάτρα μέχρι το Ρίο.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Α.Ε. κ. Κ. Σπηλιόπουλο.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Πατρέων αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα καταργήθηκε ο Προαστιακός στην πόλη μας, από Αγυιά έως Ρίο, ένα δρομολόγιο πρότυπο, που εξυπηρετούσε χιλιάδες επιβάτες.

Η απόφαση αυτή έχει διαταράξει την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας. Καθώς μάλιστα έχει αρχίσει και η καλοκαιρινή περίοδος, το συγκεκριμένο δρομολόγιο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφού εκτός από τους εργαζόμενους, φοιτητές, ασθενείς, εξυπηρετεί σταθερά και τις χιλιάδες των συμπολιτών μας που μετακινούνται προς τις παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα διέλευσης του τρένου από το Ρίο μέχρι την Κανελλοπούλου με τη μέθοδο cut and cover, όπως στον Άγιο Βασίλειο και το Ρίο, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση μέχρι να λυθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Δήμου και Κυβέρνησης, είναι άδικο ο Προαστιακός να μένει ανενεργός και να μην εξυπηρετείται συγκοινωνιακά η 3η πόλη της Ελλάδας.

Είναι αναγκαίο να δώσετε εντολή στον ΟΣΕ να επαναλειτουργήσει τον Προαστιακό μέχρι το Ρίο. Παράλληλα, χρειάζεται άμεσα να επαναλειτουργήσει και η γραμμή Πάτρα – Κάτω Αχαΐα, με δρομολόγια όλη την ημέρα και όχι με 5 που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι βάρδιες των εργαζομένων στη ΒΙ.ΠΕ., με σύνδεσή της από τα Τσουκαλέικα, κατά το πρότυπο Καστελλόκαμπος – Πανεπιστήμιο – Νοσοκομείο.

Περιμένοντας την απάντησή σας είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία.

Ο Δήμαρχος Πατρέων

Κώστας Πελετίδης

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα