Νίκος
Καραγιάννης

Στην τελική ευθεία είναι ο διαγωνισμός για τον περίφημο Προαστιακό Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την εποχή στον ΟΣΕ ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μελέτες προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική ωριμότητα του έργου.

Αυτό που απομένει είναι η έγκριση των τεχνικών δελτίων και να γίνει και η επίσημη ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης από το υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια θα πρέπει τα τεύχη δημοπράτησης να εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ.

Αυτό θα είναι και το τελευταίο βήμα που θα ανοίξει τον δρόμο στην δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού. Στόχος του ΟΣΕ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές είναι η προκήρυξη να βγεί εντός καλοκαιριού και να ξεκινήσει ο διαγωνισμός το Φθινόπωρο.

Το κόστος του έργου έχει ανέλθει πλέον σε περίπου 100 εκατ. ευρώ καθώς στο όλο project προστέθηκε και ένας κλάδος μέχρι τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Μεγάρων που έτσι θα πάρει και πάλι ζωή.

Το έργο αφορά στην νέα προαστιακή γραμμή Άνω Λιόσια-Ελευσίνα-Μέγαρα, και μέσα από την αξιοποίηση τμήματος της παλιάς μετρικής γραμμής Αθηνών-Κορίνθου, που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και περίπου 15 χρόνια.

Προβλέπεται η αντικατάσταση της μετρικής γραμμής με νέα κανονικού εύρους και την εγκατάσταση σηματοδότησης, ηλεκτροκίνησης και ETCS στην γραμμή μήκους 36 χλμ. προαστιακού σιδηροδρόμου που θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια, θα περνά από τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και θα τερματίζει στα Μέγαρα.

Ενώνεται έτσι πολύ αποτελεσματικότερα από πλευράς Μέσων Μαζικής μεταφοράς η Δυτική Αττική με την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, βελτιώνοντας την ποιότητα των μετακινήσεων των κατοίκων και των εργαζομένων στη Δυτική Αττική και δίνοντας πρόσθετες δυνατότητες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής και νέες ευκαιρίες στις δραστηριότητες αλυσίδων εφοδιασμού στην περιοχή.

Το έργο θεωρείται σημαντικό λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του Θριάσιου Πεδίου αλλά και της ανάγκης σύνδεσης με μέσο σταθερής τροχιάς και της Ελευσίνας. Η γραμμή θα εκτελεί δρομολόγια προαστιακού τύπου και θα συνδέσει την Δυτική Αττική με το δίκτυο ΜΣΤ της πρωτεύουσας.

Οι άλλοι διαγωνισμοί για τον Προαστιακό Αθηνών

Παράλληλα σε διαγωνισμό βρίσκονται από την ΕΡΓΟΣΕ δύο διαγωνισμοί που αφορούν στην επέκταση του Προαστιακού στα δύο άλλα μεγάλα λιμάνια της Αττικής, δηλαδή την Ραφήνα και το Λαύριο.

Οι δύο αυτοί διαγωνισμοί υλοποιούνται στο πλαίσιο έξι διαγωνισμών ύψους 4 δισ.ευρώ με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Βρίσκονται στην έναρξη της Β` φάσης και μέχρι τώρα.

Η επέκταση προς Ραφήνα έχει κόστος 383,16 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Στον διαγωνισμό εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ-ALSTOM, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Η επέκταση προς Λαύριο έχει κόστος 484,84 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Στον διαγωνισμό εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ-ALSTOM, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Εφόσον αυτές οι τρεις επεκτάσεις προχωρήσουν το δίκτυο της Αθήνας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 80 χιλιόμετρα και θα καλύπτει σημαντικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV