Connect with us

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Προ των πυλών η μακρά διαγωνιστική διαδικασία του ΒΟΑΚ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αναμονή βρισκόμαστε για την προκήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης για την κατασκευή του ΒΟΑΚ, του Αυτοκινητόδρομου Κρήτης. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υποδομών, είμαστε ένα βήμα πριν να γίνει αυτό. Η χάραξη του έργου έχει κλειδώσει από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο με συνολικό μήκος 192χλμ.

Η διαδικασία του διαγωνισμού θα είναι μεγάλη καθώς περιλαμβάνει την ωρίμανση του έργου κατά τη διάρκεια αυτής πριν περάσουμε στην κατασκευή. Πιο συγκεκριμένα: Αναμένεται η προκήρυξη με την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος που θα φανερώσει τους αρχικούς διεκδικητές. Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί η βέλτιστη λύση με βάση τη σημερινή χάραξη.

Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε την παρουσίαση της πρώτης προμελέτης από την εταιρεία ADT ενώ όπως αναφέρουν πηγές του Yπουργείου ΥΠΟΜΕ αναμένεται ακόμα μία από το Γραφείο Δοξιάδη. Εκεί, θα πρέπει να επιλεχθεί η κατά το Υπουργείο πρόσφορη λύση η οποία θα πρέπει να λάβει Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Αδειοδότηση.

Στη συνέχεια με την προμελέτη θα ξεκινήσει Ανταγωνιστικός Διάλογος μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου από όπου θα προκύψει η οριστική μελέτη. Αυτή θα σταλεί στην Περιφέρεια Κρήτης για έγκρισ και ακολούθως στο ΥΠΕΝ για Περιβαλλοντική Αδειοδότηση. Από εκεί και έπειτα όσοι συμμετέχοντες έχουν κριθεί ικανοί να συμμετάσχουν, θα κληθούν να καταθέσουν τις τεχνικές τους προσφορές και τελικά την οικονομική προσφορά από όπου θα προκύψει ο Ανάδοχος του μεγάλου αυτού έργου.

Όπως φαίνεται αυτή η διαδικασία θα είναι μακροσκελής αλλά όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές όχι όπως αυτή της Υποθαλάσσιας Σαλαμίνας καθώς ο Ανταγωνιστικός Διάλογος θα είναι τμήμα της διαδικασίας και όχι κυρίαρχο στοιχείο της.

Λέμε μεγάλο γιατί με κόστος που εκτιμάται στο 1,8δισ.ευρώ φιγουράρει στην πρώτη θέση των έργων νέας γενιάς, μαζί με τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η χρηματοδότηση είναι ένα από τα θέματα που φυσικά απασχολούν το Υπουργείο Υποδομών μιας και για να βρει χρήματα πρέπει ο δρόμος που θα λειτουργεί να είναι και βιώσιμος. Εδώ, η λύση της βινιέτας φαίνεται σχεδόν κυρίαρχη με ένα σύστημα που θα επιβραβεύει τους κατόχους καρτών μεγάλης διάρκειας και θα κοστίζει περισσότερο στους περιστασιακούς χρήστες όπως τα τουριστικά ι.χ. που υπολογίζονται κατ`ελάχιστον σε 160.000 οχήματα.

Επίσης μία μεγαλύτερη διάρκεια στην περίοδο της παραχώρησης σε 35-40 χρόνια θα κάνει ακόμα πιο ελκυστική την χρηματοδότηση του δρόμου ενώ και κάποιες εμπορικές χρήσεις θα διευκολύνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι απαλλοτριώσεις έχει ξεκαθαριστεί ότι στην περίπτωση του ΒΟΑΚ δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, έχουν εκτιμηθεί σε περίπου 100εκατ.ευρώ. Αυτό γιατί για καλή τύχη του έργου έχει απαλλοτριωθεί μία ζώνη 40 μέτρων στη σημερινή χάραξη του ΒΟΑΚ. Το ζήτημα των αρχαιολογικών επίσης αν η χάραξη μείνει περίπου η σημερινή φαίνεται να μην επιφυλάσσει δυσάρεστα νέα για το έργο, δηλαδή να γεννήσει καθυστερήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι ο ΒΟΑΚ μαζί με το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι θα κινήσουν κεφάλαια που θα κινηθούν μεταξύ 2,3-2,5 δισ.ευρώ που σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μπορούν να συμβάλλουν σε μία ισχυρή ανάπτυξη της Κρήτης και να την αναβαθμίσουν σε ένα μοντέρνο προορισμό με υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα