Newsroom

Φως στο τούνελ αρχίζει να φαίνεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων και στη Δυτική Αχαΐα καθώς δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά το ζήτημα της δημοπράτησης της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (ΜΕΑ) και της μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στο Φλόκα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς καθώς περί τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται η ένταξή του στο ΥΠΕΝ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα, πάντοτε, με τις ίδιες πηγές οδηγεί σε μία επιτάχυνση της δημοπράτησης της μονάδας, η οποία και αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Από που θα προέλθει η χρηματοδότηση

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε πως επιδιώκεται η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ότι το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023. Επομένως, πρόκειται για μία ακόμη μονάδα που οδεύει προς express δημοπράτηση, η οποία θα ενταχθεί στις 11 μονάδες που θέλει να δημοπρατήσει το ΥΠΕΝ εντός του 2021. Το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί περιλαμβάνει τη δημοπράτηση του έργου, τη δοκιμαστική καθώς και την εμπορική λειτουργία των μονάδων.

Στο ενδεχόμενο καθυστέρησης της δημοπράτησης, η οποία θα συμπαρασύρει και μετέπειτα στάδια, δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα το ζήτημα της κοινοτικής χρηματοδότησης, εφόσον αυτή θα έχει εξασφαλιστεί. Για αυτό το λόγο η πληρότητα του φακέλου είναι νευραλγικής σημασίας, εάν θέλουμε να αποφύγουμε γεγονότα όπως αυτό με τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, όπου ο φάκελος συστάθηκε εκ νέου για να υποβληθεί ξανά στην Επιτροπή DG REGIO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα “εμπόδια”

Βέβαια υπάρχουν «εμπόδια» που μπορεί να καθυστερήσουν έργα, τα οποία έχουν παρατηρηθεί όχι μόνο στη διαχείριση απορριμμάτων αλλά γενικότερα στο χώρο των υποδομών στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για τους πιθανούς δικαστικούς διαξιφισμούς μεταξύ των σχημάτων που θα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Δε χρειάζεται να κοιτάμε μακριά χρονικά καθώς έχουμε πολύ φρέσκο το παράδειγμα της μονάδας απορριμμάτων στην Κέρκυρα, όπου ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) ύστερα από δύο προσφυγές στην ΑΕΠΠ και το ΣτΕ κατάφερε να λάβει θετική γνωμοδότηση για την ένστασή του και να οδηγηθούμε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο με αναθέτουσα αρχή το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Δυτικής Αχαΐας και τη Δημοτική Αρχή αφορά τη δημιουργία μίας μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και μίας μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στο Φλόκα Αχαΐας. Η δυναμικότητα της πρώτης ανέρχεται στους 53 χιλιάδες τόνους ανά έτος, ενώ της δεύτερης στους 8113 τόνους. Μάλιστα η συνολική δυναμικότητα κομποστοποίησης των μηχανικά διαχωρισμένων οργανικών και ΜΕΒ θα ανέρχεται σε 35.913 τόνους/έτος ή 136 τόνους/ημέρα. Οι Μονάδες θα κατασκευαστούν στην παραχωρημένη για τον σκοπό αυτό σε έκταση 50 στρεμμάτων εντός του χώρου του ΧΥΤΑ στη θέση «Κάτω Βάθρες» ή «Γκούντα» της Τοπικής Κοινότητας Φλόκα (Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας, Δήμου Δυτικής Αχαΐας).

Οι νέες μονάδες που σχεδιάζονται είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς προορίζονται να εξυπηρετούν τους Δήμους Πατρέων -που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της Πελοποννήσου γενικότερα-, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, συνολικού πληθυσμού 248.777 μόνιμων κατοίκων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 31 εκατ. ευρώ και επιδιώκεται η ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και πιο συγκεκριμένα στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Κατά τη διάρκεια της 6μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας των μονάδων το κόστος θα καλύπτεται από τους πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ κατά τη διάρκεια της 18μηνης εμπορικής λειτουργίας θα καλύπτεται από πόρους του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας και της δημοτικής αρχής. Στους όρους της σύμβασης δίνεται και το δικαίωμα στην αναθέτουσα αρχή να επεκτείνει την περίοδο παραχώρησης προς τον ανάδοχο για άλλα 5 έτη σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τους Δήμους της περιοχής ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV