Newsroom

3 πολύ σημαντικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων για τις 2 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια δημοπράτησης με τις εξελίξεις να αναμένονται εντός του καλοκαιριού. Πρόκειται για τη μονάδα επεξεργασίας (ΜΕΑ) στο Γραμματικό και τις μονάδες στο Δυτικό και τον Ανατολικό Τομέα Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη μονάδα είναι ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία, ενώ η ΜΕΑ στη Δυτική Θεσσαλονίκη αναμένεται να δημοπρατηθεί άμεσα και αυτή του Ανατολικού Τομέα είναι η  επόμενη που θα εισέλθει στη διαγωνιστική διαδικασία.

Τα 3 αυτά έργα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά καθώς υπολογίζεται πως συνολικά θα επεξεργάζονται 565.000 τόνους απορριμμάτων σε ετήσια βάση με τη συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 325 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, με τη δημοπράτηση των έργων το ΥΠΕΝ θα έρθει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου του για τη δημοπράτηση 17 ΜΕΑ εντός του 2021.

Ακόμα μία παράταση για τη μονάδα στο Γραμματικό

Σε δεύτερη παράταση για την τελική προθεσμία της υποβολής προσφορών εκ μέρους των ενδιαφερομένων σχημάτων οδεύει η ΜΕΑ στο Γραμματικό με την τελική ημερομηνία αυτή τη φορά να ορίζεται ως η 28η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει πως το έργο παίρνει έναν επιπλέον μήνα παράτασης με τους ενδιαφερόμενους να ετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη της διεκδίκησης του μεγαλύτερου έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Να υπενθυμίσουμε πως η αρχική ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών για τη ΜΕΑ στο Γραμματικό ήταν η 14η Ιουνίου. Ωστόσο, οι ΗΛΕΚΤΩΡ και Archirodon προσέφυγαν στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κάνοντας ένσταση κατά των όρων της διακήρυξης του έργου. Η αναθέτουσα αρχή του έργου, δηλαδή ο ΕΣΔΝΑ, προσέφυγε με τη σειρά του στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αποτέλεσμα η δημοπράτηση να μετακινηθεί τότε στις 28 Ιουνίου.

Πλέον, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, ναι μεν θα υπάρξει ακόμα μία παράταση, αλλά αυτή προκύπτει από το γεγονός πως ο ΕΣΔΝΑ δικαιώθηκε από το ΣτΕ και είναι εν αναμονή της λήψης του σκεπτικού. Επομένως, η νέα παράταση θα δώσει στα ενδιαφερόμενα μέρη το χρόνο για να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές.

Μέσω ΣΔΙΤ

Αυτό σημαίνει πως, εφόσον δεν υπάρξουν άλλοι “διαξιφισμοί” μεταξύ των εταιρειών, είναι πολύ πιθανό να συμβασιοποιηθεί το έργο έως τα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022. Το κόστος του έργου, το οποίο θα υλοποιηθεί μέση σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), εκτιμάται στα 86,7 εκατ. Ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ, ενώ ο ΕΣΔΝΑ έχει το δικαίωμα μονομερούς παράτασης της ισχύος της σύμβασης (από τους αρχικούς 96 μήνες) κατά 6 επιπλέον έτη με τον τελικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 138,8 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο, που έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Πλάνου «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ), αφορά στην εγκατάσταση μονάδας αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) και μονάδας επεξεργασίας βιολογικών αποβλήτων (ΜΕΒ), οι οποίες εκτιμάται πως επεξεργάζονται 80.000 τόνων απορριμμάτων σε ετήσια βάση (60.000 από τη μονάδα των ΑΣΑ και 20.000 από τη μονάδα των βιολογικών αποβλήτων).

Οι μονάδες απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη

Βέβαια, και στη συμπρωτεύουσα δρομολογούνται δύο σημαντικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Το πρώτο, που θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, είναι η ΜΕΑ της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ το δεύτερο, που θα αποτελέσει δημόσιο έργο, είναι η μονάδα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η μονάδα στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Η ΜΕΑ της Δυτικής Θεσσαλονίκης, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην προκήρυξη, καθώς όπως αναφέρουν οι πηγές του ypodomes.com τα τεύχη δημοπράτησης του έργου έχουν εγκριθεί. Αυτό σημαίνει πως είναι αρκετά πιθανό να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τη μεγαλύτερη μονάδα της Θεσσαλονίκης εντός διμήνου και καλώς εχόντων των πραγμάτων να οριστεί ο μειοδότης έως τα τέλη του 2021 με την ολοκλήρωση του έργου να τοποθετείται εντός του 2025.

Το έργο, το οποίο κοστολογείται στα 118 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση 60 εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) συνολικής δυναμικότητας 335.000 τόνων απορριμμάτων κατ’ έτος.

Ο στόχος της αναθέτουσας αρχής, η οποία είναι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, είναι το έργο να δημοπρατηθεί λίγο αργότερα από τη μονάδα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, δηλαδή προς τα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου.

Η ΜΕΑ εκτιμάται πως θα επεξεργάζεται  300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος εξυπηρετώντας 10 δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας το 64% των παραγόμενων απορριμμάτων. Η ΜΕΒΑ θα επεξεργάζεται επιπλέον 35.000 τόνους βιολογικών απορριμμάτων και θα καλύπτει τους Δήμους  Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά καθώς και τουλάχιστον το ⅓ (35%) του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η μονάδα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Η έτερη μονάδα της Θεσσαλονίκης κοστολογείται στα 70 εκατομμύρια ευρώ και έχει ενταχθεί πρόσφατα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Το έργο αφορά στην κατασκευή ΜΕΑ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, η οποία θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος.

Συγκεκριμένα, η μονάδα θα επεξεργάζεται 128.200 τόνων/έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.), εξυπηρετώντας τους Δήμους του Ανατολικού Τομέα της ΠΚΜ (μέρος της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και το σύνολο της Π.Ε. Χαλκιδικής). Επίσης θα επεξεργάζεται επιπλέον 22.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), εξυπηρετώντας τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Και οι δύο μονάδες είναι νευραλγικές για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκτιμάται πως με την ολοκλήρωσή τους το ποσοστό ταφής των απορριμμάτων θα μειωθεί από το 80% που βρίσκεται τώρα στο 10%.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV