Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

H Nexans ανάδοχος για την Γ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων από τον ΑΔΜΗΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από μία άκρως παραγωγική χρονιά για τον ΑΔΜΗΕ (και δη ένα ακόμη παραγωγικότερο καλοκαίρι) που έφερε την ολοκλήρωση της κατασκευής της Α’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων, την ανάδειξη αναδόχων και τη συμβασιοποίηση των έργων της Β’ Φάσης, την ανάδειξη αναδόχων για τη «μικρή» διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου αλλά και τη δρομολόγηση του διαγωνισμού, με τα όποια εμπόδια ανέκυψαν στην πορεία, για τη «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης – Αττικής εντός του 2019, η NEXANS αναδείχθηκε ανάδοχος για την υλοποίηση της Γ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Στον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ συμμετείχαν επίσης οι  FULGOR ΑΕ και Prysmian Powerlink, εταιρείες με αποδεδειγμένη εμπειρία σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων. Για τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας ακολουθήθηκε η μέθοδος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην εξασφάλιση σημαντικού οφέλους από τον οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων. Η ΝEXANS αναδείχθηκε μειοδότης έναντι τιμήματος 111,6 εκατ. ευρώ που ενσωματώνει σημαντική έκπτωση σε σχέση με την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 από  ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.  

Η Γ’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα διασφαλίσει πλήρως την τροφοδότηση μεγάλου μέρους του νησιωτικού συμπλέγματος για τις επόμενες δεκαετίες και θα οδηγήσει στην πλήρη απεξάρτηση των νησιών από τους Αυτόνομους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής. Το project προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020, έχοντας επιταχυνθεί κατά 2 χρόνια σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό που προέβλεπε περάτωσή του το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ενεργειακό έργο περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου ενισχυτικού καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου και έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων για την υλοποίηση της καλωδιακής Γραμμής Μεταφοράς Εναλλασσόμενου Ρεύματος 150 KV Λαύριο – Σύρος/ΙΙ.

Επόμενο βήμα είναι η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο με στόχο τις υπογραφές μέσα στον Νοέμβριο, μία τυπική διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και για την «μικρή» διασύνδεση Κρήτης.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο, υπό δημόσιο έλεγχο, ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τάχιστα έναν ακόμα μεγάλο διαγωνισμό, έχοντας δρομολογήσει επενδύσεις άνω του μισού δισ. ευρώ (περίπου 550 εκατ. ευρώ) σε διάστημα 16 μηνών. Ο Διαχειριστής Μεταφοράς Διαχειριστής Ενέργειας υλοποιεί με συνέπεια και αποδοτικότητα τις νησιωτικές διασυνδέσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού του προγράμματος, «ξεκλειδώνοντας» μεγάλα κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Όπως είχε άλλωστε δηλώσει για τη δρομολόγηση της Γ’ Φάσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κος Μάνος Μανουσάκης, το προηγούμενο διάστημα, «[Η Γ’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων] έχει επιταχυνθεί κατά 2 χρόνια σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που βρήκαμε όταν αναλάβαμε, αντανακλώντας τη στρατηγική του Διαχειριστή για επιτάχυνση όλων των έργων του. Το κύκλωμα αυτό διασφαλίζει οριστικά ότι η τροφοδότηση των Κυκλάδων θα γίνεται μόνο από το ηπειρωτικό Σύστημα σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες».

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα