Ανοίγει σήμερα Παρασκευή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ που κάνει πρεμιέρα με τις περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Στο νέο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 60.000 κατοικίες, ενώ το ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργηθεί υπολογίζεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων εκτιμάται ότι θα μειώσει την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερους από 200.000 τόνους, ενώ θα εξοικονομηθούν περισσότερες από 900.000 Mwh ενέργειας.
Αναβάθμιση 170.000 κατοικιών την επόμενη 3ετία
Στόχος είναι η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Απώτερος σκοπός είναι η αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, που ισοδυναμούν με το 15% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, έως το 2030, στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί με το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για το Εξοικονομώ- Αυτονομώ.
Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως το 95%. Σε αυτό εντάσσεται κίνητρο 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β’, ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας και επιπλέον 10% για δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.
Σε σχέση με τα προηγούμενα , η διαφορά του τρέχοντος προγράμματος είναι και η επιδότηση και παρεμβάσεων που αφορούν στην «έξυπνη» διαχείριση της ενέργειας που καταναλώνουν οι κατοικίες. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά από τους υποψηφίους και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr.
Πέντε κατηγορίες κινήτρων (επιδοτήσεων) ανάλογα με το εισόδημα
• Η χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία, δηλαδή με ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000 ευρώ επιχορηγείται με ποσό 65% επί της δαπάνης.
• Η επόμενη με ατομικό 10.000 – 20.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000 – 30.000 ευρώ δικαιούται ενίσχυσης 55%.
• Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα 20.000 -30.000 ή οικογενειακό 30.000 – 40.000 μπορούν να τύχουν επιδότησης 50%.
• Η κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 30.000 – 50.000 ή οικογενειακό 40.000 – 70.000 με ενίσχυση 45%.
• Η κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 50.000 – 90.000 ή οικογενειακό 70.000 -120.000 ευρώ έχουν τη δυνατότητα επιχορήγησης 35%.
Τα ποσοστά επιδότησης ανεβαίνουν κατά 10% (μπόνους Covid ), υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετου μπόνους 10% (ενεργειακό αν ανέβει κατά τρεις κλίμακες ο βαθμός ενεργειακής αναβάθμισης) και όσοι μένουν στις λιγνιτικές περιοχές Δ. Μακεδονίας και Αρκαδίας έχουν τη δυνατότητα να πάρουν κι άλλο μπόνους ύψους 10%.
Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μπορούν να υποβάλλουν ως σύνολο την αίτηση «Τύπου Α» για κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις και να λάβουν βασικό ποσοστό ενίσχυσης 60%, το οποίο μαζί με τα μπόνους (Covid-19 και ενεργειακό) να φτάσουν στο 80% και το «λιγνιτικό» στο 90%.
Επίσης οι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας που θέλουν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση μόνο των κοινόχρηστων χώρων υποβάλλουν την αίτηση Τύπου Β και επιδοτούνται αρχικά κατά 60% οι δαπάνες τους συν 10% με το μπόνους Covid – 19 φτάνοντας στο 70%. Δεν δικαιούνται το ενεργειακό μπόνους αλλά αν είναι σε λιγνιτική περιοχή παίρνουν κι άλλο 10% φτάνοντας το 80%.
Οι εργασίες που επιχορηγούνται
-Τα κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμός
-Η θερμομόνωση
-Τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης
-Τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης
-Φωτοβολταϊκό σύστημα
-Σύστημα αποθήκευσης ενέργειας
-Σημείο επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος
-Συσκευές διαχείρισης ενέργειας
-Αναβάθμιση φωτισμού (πολυκατοικίες)
-Αναβάθμιση ανελκυστήρα (πολυκατοικίες).
Πέρα από τις συνήθεις παρεμβάσεις που επιδοτούνταν στα προηγούμενα προγράμματα (π.χ. κουφώματα, θερμομονώσεις κλπ) πλέον θα επιδοτούνται και έργα για την ενεργειακής αυτονομίας. Αφορούν στην εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης του κτιρίου, αλλά μόνον εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+. Ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού επιδοτούνται και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες). Ακόμη καλύπτεται η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (SmartHome).
Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας