Connect with us

Έργα πόλης

Πράσινο Ταμείο: 2,12 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Την ένταξη και χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του έργου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου, αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του (29/7) το Δ.Σ. του οργανισμού. Το έργο θα υλοποιήσει ο Δήμος Αθηναίων.

Οι εργασίες για την περαιτέρω ανάδειξη των δύο αυτών χώρων αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2020 και να ολοκληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο 2023 και ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 2,12 εκατ. ευρώ.

Το έργο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

– Μελέτη Αποτύπωσης του Πεισιστράτειου Υδραγωγείου,

– Γεωχωρική Αποτύπωση Λόφου Φιλοπάππου και Εθνικού Κήπου,

– Έργο αποκατάστασης και αναβάθμισης υποδομών στο Λόφο Φιλοπάππου,

– Καθαρισμούς ρείθρων και μονοπατιών-μονοπάτια Πικιώνη,

– Φυτεύσεις,

– Στήριξη επισφαλών τμημάτων,

– Ανακατασκευή παιδικών χαρών Εθνικού Κήπου και εκσυγχρονισμό των θερμοκηπίων του.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την αποδοχή από το Πράσινο Ταμείο των προτάσεων του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου.

Μετά τη σημαντική χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτση, για το οποίο αρμόδια είναι πλέον η Περιφέρεια Αττικής, το Πράσινο Ταμείο συμβάλλει σε ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο στην Αθήνα. Όλοι μας έχουμε στην καρδιά μας τον Εθνικό Κήπο και του Φιλοπάππου!

Μέσα στον Αύγουστο ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος, θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση επιπλέον δράσεις, όπως τα νέα (3ο και 4ο) προγράμματα για την απολιγνιτοποίηση, που έχουν σχεδιαστεί, αλλά και σημαντικές απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων σε Μακεδονία και Κρήτη».

image_pdfimage_print

Έργα πόλης

Δήμος Αθηναίων: Παραδίδονται 19 πλήρως ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Παιδική Χαρά με κούνιες
Φωτογραφία αρχείου

Δεκαεννέα (19) πλήρως ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές, παραδίδονται για να παίζουν και να αθλούνται τα παιδιά σε ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον. Ήδη εδώ και λίγες μέρες βρίσκονται στη διάθεση των παιδιών της πόλης μας αλλά και των οικογενειών τους οι πρώτες δεκαεπτά (17), ενώ δύο (2) ακόμη αναμένεται να λειτουργήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Πρόκειται για χώρους που έχουν ανακατασκευαστεί εκ βάθρων το τελευταίο διάστημα, από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έχουν εξοπλιστεί πλήρως και με τα πιο σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας, ενώ είναι κατάλληλες και προσβάσιμες σε παιδιά με κινητικές δυσκολίες.

Ο ΟΠΑΝΔΑ έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των συνθηκών υγιεινής, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και τις οδηγίες της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Όλες οι παιδικές χαρές που παραδίδονται στο κοινό φυλάσσονται από τον ΟΠΑΝΔΑ, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε είδους φθορά, βανδαλισμός και καταστροφή, υλοποιώντας το Σύστημα Διαχείρισης που διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ και την ισχύουσα νομοθεσία και εξασφαλίζει την τήρηση όλων των προϋποθέσεων συντήρησης, φύλαξης, καθαριότητας και προδιαγραφών αξιολόγησης που υποχρεούται να εφαρμόζει ο Δήμος.

Οι 17 παιδικές χαρές που έχουν ήδη παραδοθεί:

Κονοπισοπούλου και Γεννηματά, πλατεία Χαιροπούλου, Αμπελόκηποι

Δήλου και Παπαδοπούλου, απέναντι από το νοσοκομείο Παίδων, Γουδή

Πλατεία Αγίου Θωμά, Γουδή

Λουίζης Ριανκούρ και Γερουλάνου, Πλατεία Σοφίας Βέμπο, Αμπελόκηποι

Γεωργούλα και Παπαχριστοφόρου, λόφος Γιαλούρου, Πολύγωνο

Πλατεία Παλουμπιώτη, Πολύγωνο

Κάλβου και Δέγλερη, Αμπελόκηποι

Μετανείρας & Παρασκευά, Άνω Κυψέλη

Σπύρου Πάτση, Βοτανικός

Πλατεία Πανταζοπούλου, Κολωνός

Ταϋγέτου, Γκράβα

Ορίων & Ευρυκλείδου, Άνω Κυψέλη

Φωτομάρα & Πλατεία Χριστιανουπόλεως, Κυνοσάργους

Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς, Ρουφ

Πανδίωνος & Σάρωνος, Πατήσια

Μηναΐδη Ιακωβάτων, Κάτω Πατήσια

Μεγίστης, Κυθήρων & Ανάφης, Αλεπότρυπα (Άνω Κυψέλη)

Οι 2 που παραδίδονται τις επόμενες ημέρες:

Πυθέου & Γεωμέτρου, Κυνοσάργους, Λ. Λαμπράκη

Χριστιανουπόλεως & Θύσσου, Ριζούπολη

«Οι 19 ολοκαίνουριες παιδικές χαρές, προφανώς δεν είναι αρκετές, είναι όμως απαραίτητες. Είναι ένα πρώτο βήμα για όλες τις υπόλοιπες. Εκ βάθρων ανακαινισμένες, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και κυρίως ασφαλείς και προσβάσιμες για όλους. Γιατί οι πιο πολύτιμες δράσεις μας απευθύνονται σε αυτούς που δεν μπορούν να τις ζητήσουν.» αναφέρει σε δήλωση του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Παλλήνη: Πρόγραμμα 34 σημαντικών έργων και παρεμβάσεων για το 2021

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών και εκπροσώπων φορέων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιουλίου, η ετήσια συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Παλλήνης, στην οποία προήδρευσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωστής Σμέρος.

Οι συμμετέχοντες ενέκριναν, σχεδόν ομόφωνα (υπήρξε μια μόνο αρνητική ψήφος),  την εισήγηση του Δημάρχου Παλλήνης, Θανάση Ζούτσου για τον σχεδιασμό έργων, δράσεων και παρεμβάσεων του Δήμου, καθώς και τον προϋπολογισμό του 2021.

Ο κ. Ζούτσος τόνισε ότι «η Διοίκηση του Δήμου, εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα και υλοποιεί σταδιακά όλες  τις  δεσμεύσεις της,  απέναντι  στους δημότες  τιμώντας  την  εμπιστοσύνη  τους».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «σκοπός μας είναι  η  συνέχιση  της  αναπτυξιακής  πορείας  της  πόλης  μας  με  τη  δημιουργία  και  την  ολοκλήρωση όλων  των  υποδομών  που  θα  βελτιώνουν  συνεχώς  την  ποιότητα  ζωής  σε  αυτήν  και  θα  την  καθιστούν  μία  πόλη  πρότυπο,  μια  πόλη  ιδανική  μία  πόλη  με  όλα  και μια  πόλη  για  όλους».

Συγκεκριμένα, είπε ότι «μετά  την  ολοκλήρωση  των  υπόγειων  έργων  υποδομής  όπως,  τα   δίκτυα ομβρίων,  η  αποχέτευση  ακαθάρτων,  το  Φυσικό  Αέριο,  τα  οποία  είναι  σε  εξέλιξη,   ωριμάζουν  πλέον  οι  συνθήκες  για  παρεμβάσεις  λειτουργικής  και  αισθητικής  αναβάθμισης  της  πόλης».

Επισήμανε ακόμη ότι οι «πρωτόγνωρες  συνθήκες  αλλαγής  στη  ζωή  μας  από  την πανδημία του Covid 19, έφεραν  πίσω  αρκετές  προγραμματισμένες  εργασίες  και  γι’ αυτό  πρέπει  να  καταβληθεί  τεράστια  προσπάθεια  για  να  κερδίσουμε  το  χαμένο  χρόνο. Να  είστε  βέβαιοι  ότι  θα  το  πετύχουμε”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά στο συνολικό πρόγραμμα έργων που θα παραδοθούν ή θα συνεχιστούν ή θα ξεκινήσουν μέσα  στο 2021, καθώς και ο σχεδιασμός για έργα που αποτελούν πάγια και διαχρονικά αιτήματα και αναμένονται οι αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης, μετά και τις ολοκληρωμένες προτάσεις και μελέτες που υπέβαλε ο Δήμος Παλλήνης:

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

1) Αποχέτευση Δήμου Παλλήνης

2) Φυσικό  Αέριο

3) Στάση  ΜΕΤΡΟ ( Γέρακας)

ΕΡΓΑ  ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ

1)  Περιαστικό  Άλσος  Πανοράματος

2) Ανάπλαση Κοινοχρήστων  Χώρων  Παλλήνης (αφορά  το  Παλαιό  Κέντρο,  την  Κάντζα  και  τον  Αγ. Νικόλαο).

3) Διαχείριση-ανάπλαση  δασικής  έκτασης-άλσους-Τριγώνου Καμπά 8 στρεμ.

4) Ολοκλήρωση  μελέτης  χρήσεων  γης Πλατείας  Πανοράματος.

5) Ανάπλαση  Κοινοχρήστων  Χώρων  ρέματος  Παναγίτσας

6) Ανάπλαση  Κοινοχρήστων  Χώρων  του  706  Ο.Τ.

ΕΡΓΑ ΟΔΙΚΑ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ

1) Κατασκευή  5  κυκλοφοριακών  κόμβων  σε  κρίσιμες  και  επικίνδυνες  διασταυρώσεις, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως καθώς και στην οδό Πίνδου, στον Γέρακα.

2) Έργα οδοποιίας ( Παλλήνη-Βακαλόπουλο-Μπαλάνα)

3) Εκτέλεση  μελέτης  οδοποιίας και συντήρησης  οδών  και  στις  3  Δ.Ε. Υπεγράφη η σύμβαση και ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

4) Νέα μελέτη συντήρησης οδών Δ.Ε. Παλλήνης ( 2.800.000 €).

5) Μελέτες  συντήρησης  και  ανακατασκευής  πεζοδρομίων  και  στις  3  Δ.Ε.

6)  Σε  όλες  τις  αναπλάσεις  Κοινοχρήστων  Χώρων  προβλέπεται  και  η κατασκευή  ποδηλατοδρόμων  ώστε  σταδιακά  η  πόλη  να  αποκτήσει  ένα  ολοκληρωμένο  δίκτυο  ποδηλατοδρόμων.

ΣΧΟΛΕΙΑ 

1) 7ο Δημοτικό  και  7ο  Ν/Γ Παλλήνης

2) 7ο Δημοτικό  Παλλήνης (προσωρινό)

3) 12ο Ν/Γ Γέρακα (οδός Ύδρας & Νισύρου)

4) Νέες αίθουσες δίχρονης-προσχολικής

5) Ανακατασκευή  αύλειων  χώρων  σε  2ο, 3ο, 4ο Δημοτικά Παλλήνης, 1ο και 6ο Δημοτικά Γέρακα και 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης 9.

6) Πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας τα Σχολεία»

ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

1) Ολοκληρώθηκε  η  διαδικασία  απόκτησης χώρου  για  την κατασκευή  κεντρικού  Πράσινου  Σημείου  και  Σ.Μ.Α.

2) Αγορά  εξοπλισμού  για  βελτίωση  της  καθαριότητας  ( κάδοι,  απορριμματοφόρα,  φορτηγά  οχήματα  κ.λ.π. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο, θα παραδοθούν από  τον  ΕΣΔΝΑ  200 καφέ  κάδοι  και  ειδικό  απορριμματοφόρο  για  τη  συλλογή  βιοαποβλήτων.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

1)      Έργο  συντήρησης  όλων  των  αθλητικών  Κέντρων  του  Γέρακα.

2)      Μελέτη  για  την  αναβάθμιση  και  συντήρηση  όλων  των  αθλητικών  εγκαταστάσεων του  Αθλητικού  Κέντρου  Παλλήνη.

 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

1) Παράδοση και των 14 παιδικών χαρών που ανακατασκευάζει και πιστοποιεί ο Δήμος Παλλήνης, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Ήδη έχουν παραδοθεί οι 12 από αυτές.

2) Έχουν  ολοκληρωθεί,   3  Παιδικές  Χαρές, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

3) Εξασφαλίστηκε  και  νέα  χρηματοδότηση  ποσού  1,8 εκ €  για  την  ανακατασκευή  και  πιστοποίηση  όλων  των  υπολοίπων  Παιδικών  Χαρών  και  στις  3  Δ.Ε. Ολοκληρώνεται  ήδη  η  μελέτη  και  προχωρούμε  στη  διαδικασία  υπογραφής  προγραμματικής  σύμβασης  με  την  Περιφέρεια  Αττικής.

ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

1) Ολοκληρώνεται εντός του έτους το έργο κατασκευής  Διοικητηρίου  της  Ανθούσας

2)  Σε  φάση  ολοκλήρωσης  είναι  και  ο  Βρεφονηπιακός  Σταθμός  στον  Γαργηττό  ΙΙ (οδός Τερψιχόρης).

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ

Επίσης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου για την προώθηση της ολοκλήρωσης του Σχεδίου Πόλης, τονίζοντας ότι αποτελεί «θέμα υψίστης  προτεραιότητας, αφού  είναι  το  μόνο  μέσο  και  το  μοναδικό  εργαλείο  ανάπτυξης  της  πόλης  με  το  οποίο  διασφαλίζονται  οι  περιουσίες  των  δημοτών,  προωθείται  η  οργανωμένη  και  ορθολογική  ανάπτυξη   της  πόλης  και  ταυτόχρονα  εξασφαλίζονται  οι  χώροι  και  τα  χρήματα  για  την  κατασκευή  τω  απαραίτητων  κοινωνικών  υποδομών».

ΣΒΑΚ

Επιπλέον, ο κ. Ζούτσος τόνισε ότι ο Δήμος Παλλήνης είναι μεταξύ των ελαχίστων Δήμων της χώρας, που έχει ολοκληρώσει  το  ΣΒΑΚ ( Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας)  το  οποίο  επιτρέπει  την υλοποίηση οργανωμένων και στοχευμένων παρεμβάσεων με ιεράρχηση  και  προγραμματισμό.

«ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΟΛΗ»

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος στο πρόγραμμα «Ασφαλής Πόλη» που ήδη υλοποιείται με στόχο την προστασία της δημοτικής περιουσίας και την ενίσχυση του αισθήματος δημόσιας  ασφάλειας  στους  κατοίκους  της  πόλης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Δήμος Αθηναίων: Ένα νέο πανέμορφο πάρκο-τσέπης στην Άνω Κυψέλη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ένα πάρκο γειτονιάς, πραγματικό στολίδι παραδόθηκε σήμερα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της  Άνω Κυψέλης από τον Δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για έναν χώρο που διεθνώς αποκαλείται “pocket park” (πάρκο τσέπης), είναι το πρώτο που δημιουργείται από τον Δήμο Αθηναίων

και αποτελεί ανάσα δροσιάς για την γειτονιά αλλά  ταυτόχρονα δίνει υπέροχο χρώμα σε μια πυκνοδομημένη περιοχή της πόλης.

Τα πάρκα αυτά είναι ανοιχτοί χώροι, προσβάσιμοι στο κοινό, που συμβάλουν στην αναβάθμιση των περιοχών που δημιουργούνται  και τηνεπανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς.

Στην Άνω Κυψέλη -και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ευδοκίας και Καρτερίας, δημιουργήθηκε αυτό το μικρό πάρκο– ανθόκηπος με τη φύτευση πολλών διαφορετικών αντιπροσωπευτικών φυτικών ειδών. Πρόκειται για έναν τοπικό πνεύμονα πρασίνου, έναν κήπο αφιερωμένο στην ποικιλομορφία που θα προσφέρει η πλούσια ανθοφορία φυτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα επιμέρους παρτέρια οριοθετούνται από χαμηλό αειθαλή φυτοφράκτη (μυρτιά μικρόφυλλη), έτσι ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος προς αυτά, ενώ με τη φύτευση αναρριχώμενων και ανθοφόρων θάμνων η μια πλευρά μετατρέπεται σε κάθετο πράσινο κήπο. Επιπλέον, στο πάρκο υπάρχουν ειδικές πινακίδες δίπλα σε κάθε φυτό που  δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα την ταυτότητά του, καθώς επίσης και κατασκευές για φωλιές  χρήσιμων εντόμων.

Το πάρκο-τσέπης της Άνω Κυψέλης  το οποίο θα αγκαλιαστεί από όλη τη γειτονιά καθώς αποτελεί ένα μικρό «παράθυρο» στη φύση για τους κατοίκους της, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» και δημιουργήθηκε με δωρεά του Deloitte Foundation. Το DeloitteFoundation είναι το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της Deloitte Ελλάδος, που στηρίζει ενεργά τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ένας από τους βασικούς πυλώνες δράσεων είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η δημιουργία αρκετών ακόμα τέτοιων πάρκων, που θα απλώνονται  στις γειτονιές της πρωτεύουσας και θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Σε αυτή την βεντάλια δράσεων περιλαμβάνεται η ανάκτηση δημόσιων χώρων προς όφελος

των πολιτών και η μετατροπή τους σε κοιτίδες πρασίνου, δραστηριοτήτων και δημιουργικότητας των κατοίκων της Αθήνας.

«Η δημιουργία των πάρκων τσέπης, αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές αστικές παρεμβάσεις που γίνονται στις γειτονιές της Αθήνας. Με αφετηρία την Κυψέλη, δημιουργούμε περισσότερο ελεύθερο χώρο στην καρδιά της καθημερινότητας, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της πρωτεύουσας.

Στις γειτονιές και τις συνοικίες της πόλης. Είναι μία επιτυχημένη πρακτική που ακολουθούν πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την υιοθετούμε για να δημιουργήσουμε τις ανάσες που χρειαζόμαστε», αναφέρει σε δήλωση του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα