Μαρίνα
Ξυπνητού

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται σιγά – σιγά το έργο αντλησιοταμίευσης με μέγιστη ισχύ 148 MW της ΔΕΗ στο πρώην λιγνιτωρυχείο Καρδιάς στην Κοζάνη, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Συνολικά, ο Όμιλος δρομολογεί επενδύσεις ύψους 5,75 δις ευρώ σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την Απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, το έργο με φορέα τη ΔΕΗ, αφορά μονάδα αντλησιοταμίευσης με 2 ταμιευτήρες (Άνω και Κάτω Ταμιευτήρα), σήραγγα προσαγωγής, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποχέτευση επιφανειακών και υπόγειων απορροών και γραμμή διασύνδεσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Άνω Ταμιευτήρας είναι ωφέλιμου όγκου περί τα 4,7 x 106 m3, και χωροθετείται στην υψηλότερη βαθμίδα του Νότιου τμήματος του ανενεργού λιγνιτωρυχείου Καρδιάς. Ο Κάτω Ταμιευτήρας χωροθετείται στο χαμηλό κοίλωμα του ορυχείου μετά την επανεπίχωση που απαιτείται για την προστασία των υφιστάμενων πρανών του ορυχείου.

Ως προς τα τεχνικά στοιχεία της μονάδας, η μέση ισχύς παραγωγής είναι στα 130 MW, με μέγιστη τα 148 MW και χρόνο διαρκούς λειτουργίας σε μέση ισχύ τις 8 ώρες.

Η σύνδεση του Άνω Ταμιευτήρα με τον Κάτω Ταμιευτήρα για την τροφοδοσία του Σταθμού Παραγωγής, αλλά και την άντληση νερού από τον Κάτω Ταμιευτήρα στον Άνω, επιτυγχάνεται με Σήραγγα Προσαγωγής διαμέτρου 5,50m.

Η διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ γίνεται μέσω νέου Υποσταθμού 33/400kV του ΑΗΣ Καρδιά, που δεν αποτελεί – όπως διευκρινίζεται – μέρος του έργου που αδειοδοτείται περιβαλλοντικά με την παρούσα Απόφαση. Η διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής με το Νέο Υποσταθμό του ΑΗΣ Καρδιάς αποτελείται από 3 γραμμές διασύνδεσης των ηλεκτρικών μηχανών και μία γραμμή εφεδρικού κυκλώματος των μηχανών.

Οι γραμμές των ηλεκτρικών μηχανών είναι ανεξάρτητες και συνδέονται αρχικά με μετασχηματιστές 10/33kV, οι οποίοι βρίσκονται εντός του Σταθμού Παραγωγής.

Εν συνεχεία, τα καλώδια των γραμμών αναχωρούν από τους μετασχηματιστές και οδεύουν υπογείως μέχρι το νέο υποσταθμό 33/400kV, όπου συνδέονται στους ζυγούς μέσης τάσης του 1ου μετασχηματιστή 33/33/400kV.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ πέρα από το αντλησιοταμιευτικό σύστημα ισχύος 148 MW στο πρώην λιγνιτωρυχείο καρδιάς που πήρε το πράσινο φως στους περιβαλλοντικούς όρους, τρέχει παράλληλα το έργο 183 MW στη Μεγαλόπολη για το οποίο έχει υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης, καθώς και την αντλησιοταμίευση 227 MW στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου στην Κοζάνη, που επίσης αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις.

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΑΕΥ για ένα ακόμη σημαντικό έργο αντλησιοταμίευσης, ισχύος 475 MW, στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Σφηκιάς στη Βέροια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας