Βαγγέλης
Θάνος

Το πράσινο φως άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά που δρομολογούνται στην Ελλάδα.

Η Αρχή χορήγησε Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικού Έργου για αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 244 ,8 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 244, 8 MW, με διάρκεια ισχύος 25 χρόνια.

Το πρότζεκτ ανήκει στην GH WIND και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά που σχεδιάζονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το φάκελο της εταιρείας οι ανεμογεννήτριες θα αναπτυχθούν στις θέσεις Πλατιά Κορυφή – Σταμαλιαλα – Νύχι – Βελανίδια – Λιβαδάκια – Ράχη – Τούρλα – Ανεμόμυλος – Πλάτανας. Η χωροθέτηση των α/γ βρίσκεται μέσα στα όρια των Δήμων Ερέτριας και Κύμης – Αλιβερίου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τα σημεία είναι στη περιοχή της κεντρικής Εύβοιας.

Το πλήθος των θέσεων καταδεικνύει και το μέγεθος του έργου. Οι ανεμογεννήτριες θα αναπτυχθούν σε δύο δήμους οι οποίοι εκτείνονται από το ανατολικό μέχρι το δυτικό άκρο της Ευβοίας. Σύμφωνα με μελέτες η ευρύτερη περιοχή έχει ένα από τα καλύτερα και υψηλότερα αιολικά δυναμικά, γι αυτό άλλωστε πολλά σχέδια για αιολικά την έχουν κυκλώσει ως τόπο υλοποίησης των πρότζεκτ.

Ταυτότητα έργου

Το έργο θα αποτελείται από μικρότερα συγκροτήματα, που θα συνθέτουν το μεγάλο αιολικό πάρκο. Συνολικά θα έχει 51 ανεμογεννήτριες οι οποίες αναμένεται να κατανεμηθούν ως εξής 1 , 15 , 11 και 24.

Ιδιοκτήτρια του έργου είναι GH Wind. Η εταιρεία είναι θυγατρική της βελγικής Virya Energy που συστάθηκε το 2019 και αποτελεί μέλος του ομίλου Colruyt Group. Η Virya Energy δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση, κατασκευή και εκμετάλλευση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αιολική ενέργεια. Μέσα από μια σειρά συγγενικής έχει στο χαρτοφυλάκιο της έργα ισχύος μεγαλύτερης από 1,2 GW, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διασύνδεση με το δίκτυο

Σύμφωνα με το φάκελο, το έργο θα διασυνδεθεί στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης από τη Νότια Εύβοια προς προς την Αττικής. Υπεύθυνος για την κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης είναι η εταιρεία που προωθεί στο έργο. Σε περίπτωση που ο φορέας υλοποίησης παρουσιάσει αδυναμία να ολοκληρώσει την την υποθαλάσσια διασύνδεση, τότε η ΡΑΕ έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει την άδεια.

Το σχέδιο προβλέπει πως η διασύνδεση του αιολικού σταθμού με το ΕΣΜΗΕ θα πραγματοποιηθεί σε σημείο της Αττικής. Το ΚΥΤ διασύνδεσης θα έχει κατάλληλο σχεδιασμό, όπως επακριβώς θα προσδιορισθεί κατά τη χορήγηση της Προσφοράς Σύνδεσης από τον Διαχειριστή του Συστήματος.

Η ΡΑΕ έδωσε την έγκριση για τη συγκεκριμένη άδεια με έναν πολύ σημαντικό αστερίσκο. Όπως αναφέρεται, η βεβαίωση χορηγείται με την επιφύλαξη να μην υπερβεί η μέγιστη επιτρεπόμενη πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων στη Δημοτική Ενότητα του Αυλώνα.

Η πυκνότητα των αιολικών στην περιοχή εξετάζεται σταδιακά και σε συνάρτηση με την έκδοση ΑΕΠΟ άλλων έργων.

Στην περίπτωση που η πυκνότητα των ανεμογεννητριών στην περιοχή καλυφθεί τότε αναπόφευκτα θα ανακληθεί και η βεβαίωση της GH Wind.

Η ελληνική αγορά των ΑΠΕ αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλους ξένους επενδυτές. Γεγονός που επισφραγίζεται κάθε εβδομάδα με τα σχέδια τους να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι εγχώριοι ισχυροί “παίκτες” σε συνάρτηση με κορυφαίους των ΑΠΕ από το εξωτερικό δημιουργούν ένα θετικό μίγμα έργων με καταληκτικό προορισμό το “πρασίνισμα” του ενεργειακού τομέα της χώρας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV