Δόθηκε και η τελευταία γνωμοδότηση με ουσιαστικό ρόλο στην EnEarth (θυγαρικη της Energean), κλείνοντας και τυπικά τη διαβούλευση που ολοκληρώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη «Μονάδα Αποθήκευσης CO2» στον Πρίνο. Θα ακολουθήσει, όπως εξηγούν πηγές από την εταιρεία στο ypodomes.com μετά το Πάσχα – εκτός γραφειοκρατικού απροόπτου – η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 21,45 εκατ. ευρώ από τη συνολική οικονομική ενίσχυση των 150 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί από την Κομισιόν.
Μετά και την τελευταία γνωμοδότηση που έλαβε η εταιρεία, αναμένεται η απόφαση για την Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να δοθεί η άδεια αποθήκευσης από την ΕΔΕΥΕΠ – παράλληλα να γίνει το μη δεσμευτικό market test εντός του επόμενου διμήνου ώστε στα τέλη του έτους να πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό, για να παρθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026 η τελική επενδυτική απόφαση και να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης.
Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για το market test έχουν ήδη εκφράσει 12 βιομηχανίες, με τις οποίες η EnEarth έχει συνάψει συμφωνίες κατανόησης (MoU). Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2026 το project να έχει άδεια λειτουργίας.
Όσον αφορά τις γνωμοδοτήσεις για να προχωρήσει το έργο, έχουν δώσει το πράσινο φως όλοι οι φορείς και οι διευθύνσεις αρχαιοτήτων που εμπλέκονται, η διεύθυνση Υδάτων, η Αποκεντρωμένη Μακεδονίας – Θράκης καθώς και ο ΟΦΥΠΕΚΑ.
Η διαβούλευση της ΜΠΕ που ολοκληρώθηκε προς τα τέλη Φεβρουαρίου αφορά στην πρώτη φάση του έργου που θα έχει μια δυναμικότητα έως 1 εκατ. τόνους διοξειδίου CO2 ετησίως, ενώ για την 2η φάση, ο σχεδιασμός προβλέπει η δυναμικότητα να αυξηθεί στα 2,5 με 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως και να ακολουθήσει νέα μελέτη. Η επένδυση και για τις δύο φάσεις του έργου θα ανέρχεται πάνω από το 1 δις ευρώ.
Στη φάση κατασκευής του έργου, σύμφωνα με την ΜΠΕ, προβλέπεται η εγκατάσταση υποδομών για τη μεταφορά και εισπίεση του CO2, η ανάπτυξη νέων γεωτρήσεων σε γεωλογικούς σχηματισμούς κατάλληλους για μακροχρόνια αποθήκευση, καθώς και η κατασκευή αγωγών υψηλής πίεσης για τη μεταφορά του αερίου από τις πηγές δέσμευσης προς τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Σημαντικό στοιχείο της κατασκευής αποτελεί η προσαρμογή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του έργου. Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δύο έτη και θα ακολουθήσει αυστηρά περιβαλλοντικά πρωτόκολλα, με μέτρα πρόληψης ρύπανσης, διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Παράλληλα, το έργο αναμένεται να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και αξιοποιώντας εγχώρια τεχνογνωσία, με την καθημερινή απασχόληση περίπου 200 εργαζομένων κατά τη φάση κατασκευής.
Πρόκειται για έργο που έχει ενταχθεί στην 6η λίστα των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος και θα είναι ένα από τα πρώτα στη μεσόγειο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας