Newsroom

Ένα βήμα πριν την εκκίνηση των εργασιών βρίσκεται νέο καταδυτικό πάρκο στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για το project “Καταδυτικό Πάρκο σε θαλάσσια περιοχή στο Δήμο Ρεθύμνου”.

Το έργο έλαβε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βαίνει προς κατασκευή.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ρεθύμνου.

Ταυτότητα του project

Το προτεινόμενο έργο αφορά τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου, σε θαλάσσια περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στον παράκτιο χώρο της Τοπικής Κοινότητας Γερανίου.

Χαρακτηριστικά γηπέδου εγκατάστασης:

Το καταδυτικό πάρκο θα έχει συνολικό εμβαδό 196,5 στρ. και πρόκειται να αναπτυχθεί σε τρία υποτμήματα. Το Νότιο τμήμα έχει εμβαδόν 87,5 στρ. (350μx250μ), το Κεντρικό τμήμα, το οποίο απέχει 130μ από το Νότιο τμήμα, έχει εμβαδόν 40 στρ. (100μx400μ) και το Βόρειο τμήμα, το οποίο απέχει 150μ από το Κεντρικό τμήμα, έχει εμβαδόν 69 στρ. (230μx300μ).

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ δεν προβλέπονται για τη λειτουργία του πάρκου μόνιμες εγκαταστάσεις στη στεριά. Οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις στην ακτή θα είναι προσωρινές και θα απομακρυνθούν με την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Περιγραφή εγκαταστάσεων

Με γνώμονα την ποιοτική, εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του πάρκου, θα αναπτυχθούν οι παρακάτω υποδομές:

Επιφανειακοί πλωτήρες επισήμανσης ορίων ΚΠ

Στις 12 γωνίες (4 σε κάθε υπο-τμήμα) του ΚΠ πρόκειται να τοποθετηθούν ισάριθμοι σημαντήρες για την επισήμανση των ορίων του ΚΠ. Το ΚΠ υπάγεται στη Διεθνή Περιοχή Σήμανσης Α (Region A). Για τη σήμανση των ορίων του ΚΠ, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση των Φαρικών Αρχών (International Association of Lighthouse Authorities – I.A.L.A.), πρέπει να χρησιμοποιηθούν σημαντήρες Ειδικών Σημάνσεων. Οι σημάνσεις αυτές χρησιμοποιούνται για να υποδεικνύονται ειδικές περιοχές ή χαρακτηριστικά των οποίων ο σκοπός μπορεί να αναφέρεται σε χάρτες, πλοηγούς ή άλλες ναυτικές αναφορές.

Επιφανειακοί πλωτήρες πρόσδεσης σκαφών – επισήμανσης έναρξης/τερματισμού καταδυτικής διαδρομής

Οι πλωτήρες θα εξυπηρετούν δύο σκοπούς, την πρόσδεση των σκαφών που θα μεταφέρουν τους χρήστες του πάρκου και δεύτερον την επισήμανση της έναρξης και του τερματισμού των τριών καταδυτικών διαδρομών. Οι
συγκεκριμένοι πλωτήρες θα φέρουν και ειδικά επιπλέοντα σχοινιά που καταλήγουν σε μικρή σημαδούρα, η οποία θα φέρει επισήμανση σε ειδικό αδιάβροχο πινακίδιο σχετικά με τα χαρακτηριστικά των σκαφών που επιτρέπεται να προσδεθούν ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Περιοχή πόντισης δύο αεροσκαφών και ενός πλοίου

Εντός του ΚΠ χωροθετούνται στον αμμώδη βυθό τρεις περιοχές στις οποίες πρόκειται να ποντιστούν δυο αεροσκάφη και ένα πλοίο. Πιο συγκεκριμένα, στο Νότιο τμήμα του ΚΠ, σε βάθος 18μ-19μ χωροθετείται περιοχή με
διαστάσεις 15μx20μ (300τ.μ.) όπου προβλέπεται η πόντιση ενός αεροσκάφους. Στο Κεντρικό τμήμα του ΚΠ, σε βάθος 23,5μ-24,5μ χωροθετείται περιοχή με διαστάσεις 30μΧ70μ (2,1στρ.) όπου προβλέπεται η πόντιση ενός πλοίου. Στο Βόρειο τμήμα του ΚΠ, σε βάθος 32μ-33μ χωροθετείται περιοχή με διαστάσεις 15μΧ20μ (300τ.μ.) όπου προβλέπεται η πόντιση ενός αεροσκάφους. Για την έδραση των πλοίων επί του πυθμένα δεν χρειάζονται λιμενικά έργα, καθώς τα γεωμορφολογικά, κυματικά και φυσικά χαρακτηριστικά των περιοχών πόντισης ευνοούν την απλή εναπόθεση των πλοίων.

Καταδυτικές διαδρομές

Στα όρια του ΚΠ δημιουργούνται τρεις (3) καταδυτικές διαδρομές (μία σε κάθε υποτμήμα).

Πιο συγκεκριμένα:

Καταδυτική διαδρομή Α-Νότιο τμήμα: Τα σκάφη μεταφοράς των επισκεπτών αυτοδυτών προσεγγίζουν και προσδένονται στον επιφανειακό πλωτήρα με κωδικό ΕΝΑΡΞΗ-Α, που βρίσκεται στα νότιο-ανατολικά του νοτίου τμήματος του Καταδυτικού Πάρκου. Οι επισκέπτες καταδύονται υπό την εποπτεία των συνοδών δυτών σε βάθος 16 μέτρων, σε περιοχή μαλακού υποστρώματος. Ακολουθούν καταδυτική διαδρομή μήκους 670μ κινούμενοι αρχικά δυτικά εξερευνώντας τον φυσικό ύφαλο (υποθαλάσσιος βραχώδης βυθός). Συνεχίζουν βόρεια εξερευνώντας
το αεροσκάφος το οποίο θα τοποθετηθεί σε βάθος περίπου 18,5μ-19μ. Έπειτα, κινούνται ανατολικά και τέλος, νοτιοανατολικά περνώντας για άλλη μια φορά από τον βραχώδη βυθό και αναδύονται στην περιοχή του πλωτήρα ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ-Α από ένα βάθος 17μ.

Καταδυτική διαδρομή Β-Κεντρικό τμήμα: Η κατάδυση αρχίζει από ένα βάθος περίπου 22μ από την αμμώδη περιοχή εγκατάστασης του πλωτήρα πρόσδεσης με κωδικό ΕΝΑΡΞΗ-Β στα νότια του Κεντρικού τμήματος του Καταδυτικού πάρκου.

Στην συνέχεια κινείται βόρεια όπου μπορούν να παρατηρήσουν την ζωή που κρύβεται στον αμμώδη βυθό. Έπειτα η καταδυτική διαδρομή συνεχίζει βόρεια και περιλαμβάνει την κυκλική εξερεύνηση του πλοίου σε βάθος 23,5μ-24,5μ.

Στη συνέχεια συνεχίζει βόρεια καταλήγοντας στον πλωτήρα ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ-Β με ανάδυση στα 25,5μ. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 370μ.

Καταδυτική διαδρομή Γ-Βόρειο τμήμα: Η κατάδυση αρχίζει από ένα βάθος περίπου 27μ από την βραχώδη περιοχή εγκατάστασης του πλωτήρα πρόσδεσης με κωδικό ΕΝΑΡΞΗ-Γ στα βόρεια του Βόρειου τμήματος του Καταδυτικού πάρκου. Στη συνέχεια κινείται νότια εξερευνώντας το βραχώδες υπόστρωμα και καταλήγοντας στο σημείο πόντισης του αεροσκάφους σε βάθος περίπου 32μ-33μ. Έπειτα η καταδυτική διαδρομή συνεχίζει βορειοανατολικά καταλήγοντας στον πλωτήρα ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ-Γ με ανάδυση περίπου στα 33μ. Το συνολικό μήκος της διαδρομής
είναι 320μ.

Η εξυπηρέτηση του Κ.Π. θα γίνεται από υφιστάμενες λιμενικές υποδομές.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV