Χωρίς σταματημό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιριών για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για τα αιολικά πάρκα στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπως φαίνεται και από τις επενδύσεις της ΕΝΤΕΚΑ σε συνεργασία με το αμερικανικό fund Quantum Energy Partners.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν, οι δύο εταιρίες έχουν επιτύχει να λάβουν τις απαραίτητες άδειες από τη ΡΑΕ για τη δημιουργία αιολικών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 417 MW στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στην Πελοπόννησο.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία των 70 ανεμογεννητριών που ανέρχονται στα 315 MW στη Βόρεια Ελλάδα, αυτό παραμένει ιδιαίτερα αυστηρό και η κατασκευή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2024.
Μάλιστα χθες είχαμε μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη σχετικά με την υλοποίηση του έργου, η οποία ήταν η έγκριση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή δόθηκε και η σχετική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.
Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο ζήτημα, το έργο αναμένεται να εξεταστεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας την ερχόμενη Δευτέρα (28 Δεκεμβρίου), ενώ υπολογίζεται πως αντίστοιχα θα συνεδριάσει και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις 18 Ιανουαρίου.
Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες
Το μεγάλο αυτό έργο ΑΠΕ αφορά τους Δήμους Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας και υπολογίζεται πως θα καλύπτει τις ανάγκες 158500 νοικοκυριών ανά έτος σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι εταιρίες επιδιώκουν να έρθουν σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και προς τούτο θα προχωρήσουν σε έργα κοινής ωφέλειας. Για αυτό το λόγο θα αναλάβουν τη δημιουργία νέου οδικού δικτύου και την αναβάθμιση της υφιστάμενης δασικής οδοποιίας μέσω της οποίας θα μεταφέρονται οι ανεμογεννήτριες.
Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα είναι πολλαπλά και εκτός από τη δημιουργία του οδικού δικτύου υπολογίζεται πως οι κάτοικοι των τριών παραπάνω Δήμων θα απολαύσουν διάφορα οφέλη με κύριο την μείωση τιμολογίων.
Μάλιστα των 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών των ανεμογεννητριών θα διατεθεί για την κάλυψη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των κατοίκων των περιοχών, ενώ μέρος του ποσού θα μοιρασθεί στους Δήμους και το Πράσινο Ταμείο.
Πιο συγκεκριμένα, το παραπάνω ποσό ανέρχεται στα 1.2 εκατ. Ευρώ ανά έτος για τα επόμενα 20 χρόνια και τα ποσά θα μοιρασθούν ως εξής:
400000 ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των λογαριασμών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως για την επόμενη 20ετία λόγω του μικρού πληθυσμού των περιοχών οι κάτοικοι των περιοχών δε θα πληρώνουν λογαριασμούς
675000 ευρώ θα διατεθούν στα ταμεία των Δήμων
Και 120000 ευρώ θα διατεθούν για το Πράσινο Ταμείο
Συνοπτικά, ο αριθμός ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν ανά Δήμο είναι ο εξής:
18 ανεμογεννήτριες στο Δήμο Νάουσας
25 ανεμογεννήτριες στη Δήμου Βέροιας
27 ανεμογεννήτριες στο Δήμο Εορδαίας
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας