Νίκος
Καραγιάννης

Ένα βήμα μπρος κάνει το σχέδιο για το Κυβερνητικό Πάρκο στο ακίνητο που ήταν εγκατεστημενη η ΠΥΡΚΑΛ, στην περιοχή Δάφνης-Υμηττού. Εχθές όπως έγινε γνωστό, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας όπου αποφασίστηκε η κατασκευή και λειτουργία του Κυβερνητικού Πάρκου στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ μέσω ΣΔΙΤ.

Το έργο θα υλοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το οποίο ηγείται της προσπάθειας. Σε ανάρτηση του στο facebook ο αναπληρωτής υπουργός ΑΝΕΠ, Νίκος Παπαθανάσης έκανε γνωστή την θετική εισήγηση σημειώνοντας πως ο ίδιος έκανε αναφορά στα οφέλη της υλοποίησης μέσω ΣΔΙΤ “αλλά και τα πλεονεκτήματα του ίδιου του έργου για την δημοσια διοίκηση και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής”.

Ο διαγωνισμός σχεδιάζεται να βγει στον αέρα στις αρχές του 2023 με το κόστος να εκτιμάται αρχικά σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις η μεταφορα των υπουργείων που σήμερα χρησιμοποιούν 127 κτίρια μπορεί να φτάσει και τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Για να φτάσουμε στον διαγωνισμό θα χρειαστεί να ωριμάσει το συνολικό πλάνο και ληφθεί η έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης από το ΥΠΕΝ.

Πράσινο έργο

Σύμφωνα με την ανάρτηση του κ.Παπαθανάση η ολοκλήρωση του έργου προωθεί την αναβάθμιση του περιβάλλοντος εργασίων των δημόσιων λειτουργών, τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών ενώ εξοικονομεί έσοδα για τα δημόσια ταμεία. Επίσης σημειώνεται πως θα παραδοθούν 120 στρέμματα πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στους κατοίκους του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Ιούλιο είχε βγει σε διαβούλευση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Τα υπουργεία που σχεδιάζεται να μεταφερθούν είναι τα: Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών. Το ίδιο ισχύει και για φορείς όπως οι ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ.

Ένα μεγάλο ζητούμενο στην περιοχή είναι η πρόσβαση με μέσο σταθερής τροχιάς καθώς εξετάζεται ο να κατευθυνθεί προς το Κυβερνητικό Πάρκο “Ανδρέας Λεντάκης” ο κλάδος της γραμμής 4, από τον Ευαγγελισμό μέχρι το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ προκειμένου να εξυπηρετήσει την περιοχή. Έτσι θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η ομαλή καθημερινή μετακίνηση χιλιάδων απασχολούμενων στην περιοχή.

Πως θα μετατραπεί η περιοχή

Πρόκειται για έκταση 154,9 στρεμμάτων που καταλαμβάνεται από 93 εγκαταστάσεις (91 από αυτά κτήρια) συνολικής κάλυψης 68.084,95 τ.μ. και δόμησης 88.670,7 τ.μ. Από τα σημερινά κτίρια θα διατηρηθούν τα 47.704 τ.μ., τα οποία καλύπτουν επιφάνεια 27,7 περίπου στρεμμάτων

Με την πρόταση ανάπτυξης ο αριθμός των κτηρίων θα ανέρχεται σε 30, εκ των οποίων τα 5 αποτελούν νέα κτήρια, ενώ τα υπόλοιπα 25 διατηρούνται και προστατεύονται.

Η συνολική κάλυψη θα ανέρχεται σε 45.257τ.μ. και η συνολική δόμηση σε 148.704 τ.μ. εκ των οποίων τα 98.000 θα αφορούν στα 5 νέα κτήρια.

Νέα δόμηση 98.000τ.μ. με συνολική επιπλέον κάλυψη 17,6 περίπου στρεμμάτων.

Όπως αναφέρεται, τα νέα κτήρια οφείλουν να τηρούν απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων από το όριο της ιδιοκτησίας-ακινήτου. Η ζώνη αυτή έχει σκοπό να απαλείψει την σημερινή κατάσταση του οπτικού και λειτουργικού φράγματος λόγω της ύπαρξης του περιμετρικού τοίχου.

Σε όλα τα κτίρια προβλέπεται η λειτουργία δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης συνολικής δυναμικότητας 2.000 θέσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες σε στάθμευση για τις νέες λειτουργίες σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των συγκοινωνιακών συνδέσεων της περιοχής (απευθείας υπόγεια σύνδεση με σταθμό «Δάφνη», αύξηση λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από την περιοχή επέμβασης).

Οι χώροι αυτοί μπορούν να αναπτύσσονται και κάτω από κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους αστικού πρασίνου, όχι όμως κάτω από διατηρητέα κτίσματα για την προστασία τους.

Τέλος εντός των κοινόχρηστων χώρων αλλά και εντός του Ελεύθερου Χώρου Αστικού Πρασίνου υπάρχουν και διατηρούνται κτήρια σημαντικού αρχιτεκτονικού αποτυπώματος και ενδιαφέροντος που θα λάβουν χρήσεις κοινωφελών δραστηριοτήτων, χώρων συνάθροισης κοινού και καθημερινών εξυπηρετήσεων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV