Στα σκαριά νέα επένδυση αποθήκευσης ενέργειας στη Δράμα.
To συγκεκριμένο έργο αφορά τη δημιουργία Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, αποθηκευτικής ισχύος συσσωρευτών 110MW και συνολικής χωρητικότητας 440MWh.
Η τοποθεσία του έργου βρίσκεται στη θέση “Φουντουκιές” της Δ.Ε. Κάτω Νευροκοπίου, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου , στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και συγκεκριμένα στη Δράμα.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η GREEN PROGRESSIVE ARROW II M.I.KE.
Περιγραφή του έργου
Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας αποθηκευτικής ισχύος συσσωρευτών 110MW και συνολικής χωρητικότητας 440MWh στη θέση «Φουντουκιές», της Δ.Ε. Κάτω Νευροκοπίου, του Δ. Κάτω Νευροκοπίου, Π.Ε Δράμας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το σύστημα χρησιμοποιεί ως τεχνολογία αποθήκευσης συσσωρευτές ιόντων λιθίου (Li-ion) και συγκεκριμένα τύπο LFP (LiFEPO4, λιθίου – φωσφορικού σιδήρου).Το έργο πρόκειται να εγκατασταθεί εντός ενιαίου γεωτεμαχίου συνολικής επιφάνειας 27.630,95 τ.μ Η σύνδεση του σταθμού με το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής
ενέργειας θα πραγματοποιηθεί σε μια νέα πύλη στον κοντινό υφιστάμενο υποσταθμό «Νευροκόπι» σε απόσταση 2.709,49 μ από τη περιοχή εγκατάστασης του μελετώμενου έργου.
Συνοδά έργα
Κατασκευή εξωτερικής υπόγειας γραμμής Μ.Τ. 33KV συνολικού μήκους 2.709,49μ για τη διασύνδεση του έργου (οικίσκου ελέγχου) με τον υποσταθμό «Νευροκόπι» Μ.Τ./Υ.Τ (33/150KV). Όπου η μέση τάση των 33KV θα ανορθώνεται στα 150KV.
Κατασκευή περίφραξης του Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ηλεκτρική διασύνδεση
Η σύνδεση του σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με το εθνικό σύστημα μεταφοράς θα πραγματοποιηθεί μέσω υφιστάμενου υποσταθμού 150/33KV στη θέση «Νευροκόπι». Η όδευση του καλωδίου Μέσης Τάσης θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος του υφιστάμενου δρόμου και δεν θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέας οδοποιίας. Για τη ηλεκτρική διασύνδεση του έργου (οικίσκος ελέγχου-Υ/Σ) θα κατασκευαστεί τάφρος μέσω της οποίας θα οδεύει υπογείως καλώδιο συνολικού μήκους 2.709,49m.
Βάσει της δασικής νομοθεσίας τα υπόγεια δίκτυα σύνδεσης θεωρούνται χαμηλής όχλησης επεμβάσεις και δεν απαιτείται έγκριση από τις δασικές υπηρεσίες. Οι εργασίες που θα λάβουν χώρα θα είναι επιφανειακές εκσκαφές και επιχώσεις και δεν αναμένεται να επηρεαστούν τεχνικά έργα κοινής ωφέλειας από την διεργασία σύνδεσης του σταθμού.
Η ισχύς εξόδου κάθε Μ/Σ Ανύψωσης 0.8/33kV οδηγείτε εσωτερικά των οικίσκων του εκάστοτε μετασχηματιστή στα πεδία ΜΤ και στη συνέχεια προς το πεδίο ΜΤ του επόμενου Μ/Σ ή προς τον Οικίσκο Ελέγχου.
Για την όδευση των AC καλωδίων ΜΤ μεταξύ των Μ/Τ και του οικίσκου διασύνδεσης θα κατασκευαστούν χαντάκια διαστάσεων (ΠxΒ) 1x1m εντός των οποίων θα διέρχονται τα καλώδια. Στο δάπεδο του χαντακιού τοποθετείται άμμος πάχους 0,10m. Έπειτα, θα τοποθετηθούν τα καλώδια Μ.Τ. και θα ακολουθήσει η επικάλυψη τους με στρώση άμμου λατομείου πάχους 0,3m. Ακολούθως τοποθετείται η πλάκα σήμανσης καλωδίων και η τάφρος πληρώνεται με εκσκαφικά κοσκινισμένα υλικά για πάχος στρώσης 0,3m και ακολούθως τοποθετείται η ταινία σήμανσης καλωδίων.
Στην συνέχεια, τοποθετείται η τελική στρώση με προϊόντα εκσκαφής. Επιφανειακά επίσης θα υπάρχουν διακριτικά σημεία σήμανσης για ύπαρξη υπόγειας Μέσης Τάσης ανά 20μ.
Η διασύνδεση του κτιρίου ελέγχου του σταθμού αποθήκευσης με τον υφιστάμενο υποσταθμό Ανύψωσης 33/400kV στη θέση «Νευροκόπι» θα πραγματοποιηθεί μέσω υπόγειου καλωδίου ενδεικτικού τύπου αλουμινίου τύπου XLPE/AL-PE 33kV ενδεικτικής διατομής 1x630mm2. Η ακριβής διατομή του καλωδίου διασύνδεσης θα υπολογιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο κατά την υποβολή όρων σύνδεσης στον αρμόδιο διαχειριστή.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV