Βαγγέλης
Θάνος

Σε έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου “Αγωγός Υψηλής Πίεσης Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) στη Δυτική Μακεδονία”, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 147 εκατομμύρια ευρώ και προωθείται από τον ΔΕΣΦΑ. Στόχος είναι η προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και η διασφάλιση πιθανής πρόσβασης νέων χρηστών. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα το φθινόπωρο του 2023.

Βάσει του προγράμματος για την ανάπτυξη του ΕΣΦΑ 2022-2031 η χρηματοδότηση για τα έργα θα προέλθει από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ ή δάνειο. Ακόμα, είναι πιθανή η επιχορήγηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-20271.

Η υποδομή συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτερη απόφαση για την απολιγνιτοποίηση της χώρας. Η κατασκευή του έργου αφορά στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω νέου κλάδου αγωγού στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη ο νέος αγωγός θα αποτελείται από 156 χλμ και θα εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή και πολλές υποδομές που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο.

Περιοχές εξυπηρέτησης

Με την περάτωση του έργου αναμένεται να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο μια σειρά από πόλεις και εγκαταστάσεις της περιοχής.

Ο αγωγός , θα ξεκινά από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου , δύο χλμ περίπου ανατολικά από τον οικισμό των Τρικάλων, στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και θα καταλήξει βόρεια της πόλης της Πτολεμαΐδας, κοντά στον οικισμό των Κομνηνών, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Μέσω του νέου αγωγού θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο οι πόλεις Έδεσσα και Σκύδρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι πόλεις Νάουσα και Βέροια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι πόλεις Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος σε μεταγενέστερο στάδιο θα παρέχει φυσικό αέριο και στην πόλη της Καστοριάς.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης τον Σταθμό Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, καθώς επίσης και βανοστάσια για την παροχή άλλης κατανάλωσης στην περιοχή. Η δυναμικότητα του σταθμού μέτρησης εκτιμάται στα 50.000 Nm3/h.

Συμβατό με υδρογόνο

Το σχέδιο του έργου έχει ευθυγραμμιστεί µε τη στρατηγική της εταιρείας για την ενεργειακή μετάβαση και θα κατασκευαστεί με τέτοιες προοπτικές ώστε να είναι συμβατό για µεταφορά υδρογόνου µέχρι 100%.

Ως εκ τούτου, και σε συνδυασμό με το σχέδιο White Dragon για την παραγωγή υδρογόνου στην περιοχή, θα ξεκινήσει δράσεις για την προσαρμογή του υδρογόνου.

Ιδιότητες αγωγού

Το έργο αποτελείται από έναν χαλύβδινο αγωγό (συγκολλημένοι σωλήνες των 12-18 μ) με επικάλυψη πολυαιθυλενίου και σύστημα καθοδικής προστασίας.
Ο κύριος κλάδος του αγωγού, θα είναι συνολικού μήκους 93,56 χλμ περίπου και έχει σχεδιαστεί με διάμετρο 30″ (0.762μ), πίεση 80 barg (μέγιστη πίεση λειτουργίας 75 barg) και θα εγκατασταθεί υπογείως με ελάχιστη επικάλυψη εδάφους 1,0 m.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV