Βαγγέλης
Θάνος

Άλλο ένα μεγάλο έργο ΑΠΕ, συμπλήρωσε το πιο σημαντικό κομμάτι στην αδειοδοτική διαδικασία και προχωράει βήμα-βήμα.

Πρόκειται για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 219 MW, που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέσω της συγγενικής εταιρείας “Φωτοβολταϊκά Κιλκίς ΜΙΚΕ”.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων, άναψε το “πράσινο φως” στο πρότζεκτ σχετικά με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και για τη λειτουργία του συνόλου των έργων του σταθμού.

Μεταξύ των φορέων που γνωμοδότησαν για το έργο είναι το ΥΠΕΝ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ταυτότητα του έργου

Το έργο προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία διασυνδεδεμένου φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Φ.Σ.Π.Η.Ε.) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 219  MW.

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού θα αναπτυχθούν στη θέση “Μιχαλίτσι”, των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε μία έκταση συνολικής επιφάνειας 3.306.590 τ.μ.

Στα πλαίσια του έργου, προβλέπεται και η κατασκευή υποσταθμού, για να συνδεθεί το φωτοβολταϊκό στο δίκτυο. Ο Φ.Σ.Π.Η.Ε. ‘”Μιχαλίτσι” εκτιμάται ότι θα συνδεθεί στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω του νέου Υποσταθμού (Υ/Σ Μιχαλίτσι) ο οποίος θα κατασκευαστεί εντός του γηπέδου του φ/β σταθμού.

Σύνδεση στο δίκτυο

Ο ακριβής τρόπος σύνδεσης του φ/β με το δίκτυο δεν έχει οριστικοποιηθεί. Τα αρχικά σχέδια, όμως  προβλέπουν πως από τον υποσταθμό Μιχαλίτσι, μέσω εναέριας γραμμής μήκους 22 χιλιομέτρων, θα συνδεθεί  στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Βακούφι. Το ΚΥΤ Βακούφι, ανήκει στα συνοδά έργα ενός δεύτερου έργου ΑΠΕ και συγκεκριμένα του φωτοβολταϊκού σταθμού με το όνομα “Βακούφι” και μέσα στο γήπεδο του θα βρίσκεται και ο υποσταθμός.

Το τελευταίο, προβλέπεται να συνδεθεί στην υφιστάμενη εναέρια γραμμή μεταφοράς  ΚΥΤ Αμύνταιο  – ΚΥΤ Λαγκαδά, η όποια βρίσκεται περίπου 11 χλμ νότια του Φ.Σ.Π.Η.Ε “Βακούφι” μέσω εναέριας γραμμής μεταφοράς μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων, η οποία θα αδειοδοτηθεί μαζί  με τον Φ.Σ.Π.Η.Ε Βακούφι. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ανήκει επίσης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και είναι ισχύος 240 MW. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την άδεια από το 2021 μέσω της συγγενικής “Ηλιακά Βακούφια ΜΙΚΕ”.

Ωστόσο ο ακριβής τρόπος διασύνδεσης των δύο Φ.Σ.Π.Η.Ε θα οριστικοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους σύνδεσης που θα εκδώσει ο Διαχειριστής για τα δυο φωτοβολταϊκά.

Τα δύο πρότζεκτ θα κάνουν κοινή χρήση ορισμένων συνοδών έργων με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.  Πρόκειται για δύο πρότζεκτ από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά που σχεδιάζονται στην Ελλάδα και μαζί φτάνουν στα 459 MW.

Τα παραπάνω έργα ΑΠΕ, έρχονται να προστεθούν στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που αποτελεί πρωτοπόρο και κορυφαίο παράγοντα της “πράσινης” ενέργειας στην Ελλάδα. Το φάσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας περιλαμβάνει αιολικά,  φωτοβολταϊκά, υβριδικά που συνδυάζουν ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας και έργα αντλησιοταμίευσης. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεδιπλώνει με επιτυχία το επενδυτικό της κουβάρι, υλοποιώντας έργα καθαρής ενέργειας που θα συμβάλλουν στη επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV